İmamoğlu, Yıldırım, Erdoğan ve Akşener oylarını kullandılar

İstanbul bugün yenilenen Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri için sandık başına gidiyor. Millet İttifakı adayı Ekrem İmamoğlu ve Cumhur İttifakı adayı Binali Yıldırım oylarını kullandılar. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İYİ Parti lideri Meral Akşener de İstanbul’da oy kullandı.

İmamoğlu, Yıldırım, Erdoğan ve Akşener oylarını kullandılar

Ekrem İmamoğlu oyunu Beylikdüzü’nde kullandı

Ekrem İmamoğlu yenilenen İstanbul seçimleri için sandık başına geldi. İmamoğlu okula girişi sırasında yoğun ilgiyle karşılaştı.

ekrem imamoğlu dilek 23 haziran oyunu kullandı beylikdüzü

Ekrem İmamoğlu 23 Haziran seçimleri için oyunu kullanmak üzere eşi Dilek İmamoğlu ve oğlu Semih İmamoğlu ile birlikte Beylikdüzü Cumhuriyet Mahallesi’ndeki Haldun Taner İlköğretim Okulu’na geldi.


Okul girişinde yoğun ilgiyle karşılaşan Ekrem İmamoğlu okula girmekte zorluk çekti.

Binali Yıldırım oyunu Tuzla’da kullandı

binali yıldırım tuzla oyunu kullandı 23 haziran

Cumhur İttifakının adayı Binali Yıldırım, Tuzla Aydınlı mahallerindeki Cemil Meriç İlköğretim okulunda oyunu kullandı. Oy kullanma işleminin ardından gazetecilere açıklama yapan Binali Yıldırım, “Oyumuzu kullandık vatandaşlık görevimizi yaptık. Oy verme işlemi sona erdiğinde oylar sayılacak ve İstanbul’u 5 yıl boyunca kimin yöneteceğine karar verilecek. İstanbulluların oyları ile verecekleri kararın başımızın üstünde yeri var. ” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan oyunu Üsküdar’da kullandı

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan Üsküdar’da bulunan Saffet Çebi Ortaokulu’nda oyunu kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan oyunu Üsküdar'da

Cumhurbaşkanı Erdoğan oy kullanmaya Esra Albayrak, Berat Albayrak ve eşi Emine Erdoğan ile beraber geldi.

Erdoğan oyunu kullandıktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, “Seçimin YSK kararıyla yenilenmesi yoluna gidildi. Bugün de İstanbul’umuzda bu seçimi gerçekleştiriyoruz. Şu anda İstanbul’umuzun geleceğine Ankara İstanbul bütünleşmesinin gelmesini çok çok önemli buluyorum. Seçmen en doğru kararı verecektir diye düşünüyorum. Sizlere de teşekkür ederim. İstanbul dışında olanları getirmek için çok gayret ettik. İstanbul’da olanlar da bu işin önemini çok iyi biliyorlar.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan sonuçları İstanbul’da takip edeceğini söyledi.

Meral Akşener de oyunu Üsküdar da kullandı

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, oyunu Üsküdar’da kullandı.

Meral Akşener de oyunu Üsküdar da

Akşener, eşi ile birlikte yenilenen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri için oy kullanacağı Beylerbeyi’ndeki Hacı Sabancı Anadolu Lisesine geldi.  Okul bahçesinde partililer tarafından karşılanan Akşener, “2132” numaralı sandığın bulunduğu sınıfa girerek, sandık görevlileriyle selamlaştı.  Gerekli kontrollerin yapılması için kimliğini sandık görevlilerine verdikten sonra oy pusulası ile zarfını alan Akşener, kabine geçerek oyunu kullandı.

Seçimlerin İstanbul için hayırlı olmasını temenni eden Akşener, “Keşke 31 Mart’ta yapılan seçimler yenilenmeseydi ama madem yenilendi biz de gelip vatandaşlık görevimizi yerine getirdik. Sabahtan beri aldığımız bilgilere göre çok yüksek oranda katılım olacak.” diye konuştu. Bir gazetecinin “Seçim sonuçlarını nerede takip edeceksiniz?” sorusu üzerine Akşener, “İstanbul İl Başkanlığında takip edeceğim.” dedi.

İstanbul yeniden sandık başında

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin yenilenmesine ilişkin kararının ardından İstanbul’daki 31 bin 342 sandıkta, 10 milyon 560 bin 963 seçmen bugün yeniden oy verecek.

TEK PUSULA

YSK’nın yalnızca İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptaline karar vermesi nedeniyle seçmenin önüne sadece İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına ait oy pusulası konulacak. Seçim sırasında oyların geçersiz sayılmaması, seçmenlerin demokratik haklarını kullanabilmesi için bazı kriterlere dikkat edilmesi gerekiyor.


4 PARTİLİ ADAY VAR

Pusulada bağımsız adayların dışında 4 siyasi partinin adayı var. Bunlar; CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu, AKP’nin adayı Binali Yıldırım, Saadet Partisi’nin adayı Necdet Gökçınar ve Vatan Partisi’nin adayı İlker Yücel.

İstanbul seçmeninin dikkat etmesi gereken 9 önemli nokta şöyle:

1- Sandığa gitmeden önce nerede oy kullanacağınızı öğrenin

Seçmenler, ilk olarak nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını öğrenecek. Bu bilgileri içeren seçmen bilgi kağıdı eline ulaşmayanlar, YSK’nin internet sitesinden, e-Devlet kapısından veya Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından oy kullanacağı yer ve sandık numarasını öğrenebilecek.

2- Oy verme saatine dikkat edin

İstanbul’daki seçmenler 08.00-17.00 saatleri arasında oyunu kullanabilecek.

3- Oy verme saati bitse bile sırada bekleyin

Oy verme saati bittiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanacak.

4- Üzerinde T.C. kimlik numarası olan kimlik belgenizi unutmayın

Seçmenlerin oy verme günü, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, geçici kimlik belgesi, nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki bir belgeyi yanında bulundurması gerekecek.

5- Seçmen bilgi kağıdı olmasa bile oy kullanın

Seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu değil. Seçmen bilgi kağıdı gelmeyenler, nerede, hangi sandıkta oy kullanacağını YSK’nin internet sitesinden de öğrenip oyunu kullanabilecek.

6 – Cep telefonuyla kabine girmeyin

Sandık kurulu görevlisi, seçmenin kimliğini alarak seçmen listesinde ismini bulacak ve kontrollerini yaptıktan sonra birleşik oy pusulası, zarf ve mührü seçmene vererek kabinde oyunu kullanmasını isteyecek. Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak. Bu tür cihazlar, oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılacak.

7 – Oy pusulasını kontrol edin

Seçimde, seçmenin önüne sadece İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına ait oy pusulası konulacak. Oy pusulasında yırtık, işaret veya yazı olmamasına dikkat edilecek. “TERCİH” veya “EVET” mührü dışında, pusulanın herhangi bir yerine imza atılması veya işaret konulması halinde oy geçersiz sayılacak. Birleşik oy pusulasından başka, zarfa hiçbir şey konulmayacak, aksi halde kullanılan oy geçersiz olacak. Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek.

8 – Oy verme kabininde fazla kalmayın

Seçmen, dışarı çıkmadıkça kapalı oy verme yerine kimse giremeyecek. Ancak oy pusulasını hazırlamak için, kapalı oy verme yerinde, normal süreden fazla kalan seçmenler, kurul başkanı tarafından makul bir süre verilerek uyarılacak. Bu uyarıya rağmen kapalı oy verme yerinden çıkmayan seçmen oradan çıkarılacak.

9- Oy kullandıktan sonra imza atmayı unutmayın

Seçmen, zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısını imzalayacak.

OY PUSULASININ FOTOĞRAFINI ÇEKMEK KANUNLARA AYKIRI


Bazı vatandaşların sandık başında kullandığı oyu göstermek ve daha fazla etkileşim almak için pusulanın fotoğrafını sosyal medyada paylaştığını belirten uzmanlar, bu durumun kanunlara uygun olmadığını hatırlattı.
Uzmanlar, sandık başında oy pusulasının resmini çekmenin kanunla yasaklandığını belirterek, “Kanunlara ve kurallara uyalım. Kullandığı oyu sosyal medyada paylaşan kişiye 250 lira idari para cezası kesilir. Yasanın 130’uncu maddesine göre de bu kişiler 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanabilir. Kanun, seçmenin oy verme kabinine cep telefonu ya da herhangi bir görüntü kaydediciyle girmesini yasaklıyor.” bilgisini paylaştı.

3. Havalimanı için çevre katliamı: 13 milyon ağacı kestiler!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.