Van ve Doğubayazıt gezisi: Bir fotoğraf masalı şehir

Tarihi ve kendine has kültürel dokusu ile görenleri hayran bırakan Van ve Doğubayazıt, fotoğraf arşivini zenginleştirmek isteyen gezgin fotoğrafçıları bekliyor.

Van: Bir fotoğraf masalı şehir
Van ve Doğubayazıt gezisi: Bir fotoğraf masalı şehir – Fotoğraflar: Mert Gündoğdu

Yaz aylarıyla birlikte fotoğraf severlerin gezi rotalarının yönü de daha serin bölgelere dönüyor. Türkiye’nin tarihi ve turistik şehirlerinden Van bu yaz, sıcak ve nemli havalardan bunalan fotoğraf tutkunlarını bekliyor.

Sahip olduğu doğal güzellikleri, kültürel birikimi, adeta görsel bir şölen sunan sofraları ve fotoğraflara konu olabilecek daha birçok güzelliği ile Van amatörden profesyonele kadar fotoğrafa gönül veren maceraperestler için harika bir rota önerisi.


Van Gölü’nden Akdamar Kalesi’ne, meşhur Van kahvaltısından Muradiye şelalesine ve Bend-i Mahi çayına kadar deneyimlenebilecek her köşesiyle insanı büyüleyen Van’da fotoğraf çekerken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları bulunuyor.

Canon, fotoğraf tutkunlarının yanlarına doğal ışık ortamında şelale ve çay gibi yüksek hızda akan su kütlelerini çekerken odaklanma hızı yüksek bir fotoğraf makinesi bulundurmalarını öneriyor. 0.05 ile dünyanın en hızlı odaklanabilen ve saniyede 8 kare fotoğraf çekebilen fotoğraf makinesi EOS R, aynı zamanda 30.3 megapiksel çözünürlüğü ile de cam gibi net kareler sunuyor.

Van Kalesi’nden gün batımının tüm renklerini yakalayın

Van’a kadar gidilmişken Van Kalesi’ni görmeden olmaz diyenleri de muhteşem bir gün batımı keyfi bekliyor. Gün batımını fotoğraflamaktan vazgeçemeyenlerin burada enstantaneyi iyi ayarlamaları gerekiyor. Bunun yanı sıra güneş tahmin edilenden daha hızlı bir şekilde battığı için gökyüzündeki değişen renkleri yakalayabilmek yine EOS R gibi yüksek hızda ve düşük ışıkta yüksek kalitede kareler sunan bir fotoğraf makinesinin uzmanlık alanına giriyor.

Ayrıca çekimler sırasında Van Kalesi’nin yüksek hızdaki rüzgarına da karşı koymak ve makinenin titreşimini mümkün olduğunca azaltmak da büyük önem taşıyor. Eğer video çekiyorsanız da EOS R’ın 5 yönlü titreşim engelleyicisi rüzgar darbelerinin görüntü üzerindeki negatif etkisini minimuma indiriyor.

Ağrı Dağı

Doğubayazıt ve İshak Paşa Sarayı

Van gezi turlarında fotoğraf severlerin uğrak yerleri arasında Doğubayazıt da yer alıyor. Heybeti ve güzelliği ile görenleri kendine hayran bırakan Türkiye’nin en büyük dağı Ağrı, hem gezginleri hem de fotoğrafa gönül verenleri kucaklıyor. Yine bu bölgeye yakınlığı ile bilinen İshak Paşa Sarayı da mutlaka ziyaret edilmesi gereken lokasyonların başında geliyor.


Topkapı Sarayı’ndan sonra Osmanlı mimarisinin seçkin ve ünlü eserlerinden biri olan ve yapımı 100 yıl süren İshak Paşa Sarayı, etrafındaki kuş bakışı manzarası ve ince mimari detayları ile fotoğraf kareleri için bol kadraj alternatifleri sunuyor. Osmanlı, Selçuklu ve Fars mimari tarzlarından esintiler içeren bu kadim saray, yolu buralara düşen her fotoğrafçının arşivinde bulunmasını isteyeceği bir eser olarak öne çıkıyor.

İshak Paşa Sarayı
İshak Paşa Sarayı – Doğubayazıt

Güzellikleri ile ünleri tüm dünyaya yayılan Van kedileri…

Muazzam çeşitliliği ile kafaları karıştıran ve tadına doyum olmayan Van kahvaltısı ise gezi boyunca fotoğraf sevdalılarına herkesi kıskandıracak veiştah açan kareler sunuyor. Devamında ünleri tüm dünyaya yayılan ve farklı göz renkleriyle dikkat çeken Van kedilerinin bulunduğu Van Kedi Evi, çömlek atölyesi eğlenceli kareler yakalamak isteyenleri bekliyor.

Akdamar Kalesi’nde zamanda yolculuk

Son yıllarda Van’ı gezi rotasına ekleyenlerin popüler noktalarından bir diğeri de Akdamar Adası ve bu adada bulunan Akdamar Kilisesi… Ufak bir tekne yolculuğu ile ulaşılan adada yer alan kilise, Vaspurakan Kralı I. Gagik tarafından 915-921 yılları arasında Keşiş Manuel’e yaptırılmıştır. Üzerindeki figürler ile fotoğraf tutkunlarında görsel bir şölen yaşatan bu kilisede İncil ve Tevrat’tan alınan bazı sahneler aktarılıyor.

Urartular’dan günümüze önemli bir miras

Zamanında, Anadolu medeniyetlerinin en önemlileri arasında yer alan Urartu krallığının ilk kalesi, tüm heybetiyle yine Van’ı ziyaret edenleri bekliyor. II. Sarduri tarafından M.Ö. 764- 734 tarihlerinde yaptırılan bu kale, Sardur’un şehri anlamına gelen “Sardurihinili” olarak adlandırılıyor. Üzerindeki çivi yazılarıyla dikkat çekici fotoğraf lokasyonları arasında yer alan kale kendisi kadar engin ve görkemli bir araziye bakıyor.

akdamar van doğubayazıt

Kale ziyaretinden sonra ufak bir çay molası verecekler için bir sonraki durak ise yapısı ile Orta Çağ kalelerini andıran Hoşap Kalesi olabilir. Konumu itibariyle yüksek bir noktada kalan bu kalenin geçmişi Urartular’a kadar uzanıyor. Mahmudi Süleyman Bey tarafından 1643’te yaptırılan bu kale; Osmanlı Devleti’ne miras kalan önemli tarihi yapılar arasında yerini alıyor.


Van ve çevresinde büyük bir fotoğraf ve video arşivini süsleyecek kareler elde eden gezgin fotoğrafçılar; gördükleri güzellikler karşısında bölgeyi en kısa sürede tekrar rotalarına eklemek isteyecek.

Eceabat’ı yakından tanıyın: Bir gezginin günlüğü


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.