İmam hatip ortaokulu öğrencileri, imam hatip liselerini tercih etmedi

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun eğitimi danışmanı Ali Taştan: İmam hatip ortaokulu öğrencileri, ilk sırada imam hatip liselerini tercih etmedi. AKP ne kadar zorlasa dişliler o kadar tersine işliyor.

İmam hatip ortaokulu öğrencileri, imam hatip liselerini tercih etmedi

“Öğrencilere imam hatip dayatması”

Milli Eğitim Bakanlığı’nın sistem değişikliğinin ardından iki yıldır sorunların bitmediği liselere giriş sistemine, eğitim sendikaları tepki gösterdi.

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan: Kontenjanların azaltılması, öğrencilerin açıkta kalmamak için yerleşebilecekleri okulları yazması özgür tercih değil, dayatmadır.


Eğitim İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım: Çocuklarımız, veli ve öğrenciler tarafından kabul görmeyen imam hatiplere yönlendiriliyor. Birinci tercih dışında gönderilen her okul zorlama okuldur. İmam hatip liselerine yönlendirilen tüm çocuklarımızın gelecek hayalinin çalınmasının vebali de AKP hükümeti’dir.

“İmam hatip istemiyorlar, mecbur kalıyorlar”

Eğitim İş Başkanı Yıldırım:

Çocuklarımız zorunluluktan, mecburi tercih yapmaktan kaynaklı, normal gitmek istedikleri Anadolu liseleri yerine imam hatiplere yönlendirildi. Çocuklar hükümetin ısrarla geliştirmek istediği ama hem veliler hem de öğrenciler tarafından kabul görmeyen ve kabul görmemesinin de sınav sonuçları dikkate alındığında çok normal olan imam hatip liselerinde okumak istemiyorlar.

— Çünkü imam hatip liseleri çocuklarımızın gelecek hayalindeki bilimsel eğitim sistemi ve kendisine gerekli bilgilerin verilmediği okullar olarak görülüyor. Gerçeği de böyle.

Yerleştirmede geçen seneye göre imam hatip liselerinde ilk yerleştirmede yüksek doluluk oranı görünüyor olsa da kesinlikle çocuklarımızın mecburi olarak yazdırıldığı tercihler nedeniyledir.

— Çocuklarımızın yaptığı birinci tercih dışında gidilen her okul zorlama okuldur. Ne yazık ki çocuklarımız 3-4 yıl sonra bu yılki üniversite sınav sonuçlarında da olduğu gibi matematik, fizik ve kimya yani fen bilimlerinde 1 net bile çıkaramayan, büyük bir çoğunluğunun da daha ilk sınavda elendiği öğrenciler olacaklar.

“AK Parti ne kadar zorlarsa o kadar dişliler tersine işliyor.”

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun eğitimi danışmanı Ali Taştan ise; “İmam hatip ortaokulu öğrencileri de ilk sırada imam hatip liselerini tercih etmiyor. AK Parti ne kadar zorlasa dişliler o kadar tersine işliyor” dedi.

Ayrıca imam hatip ortaokulu öğrencilerinin yüzde 38.1’inin imam hatip liselerine yerleşmediğini görüyoruz. 10 imam hatip ortaokulu öğrencisinden 4’ü imam hatip lisesine gitmek istememiş ya da gidememiş. Sınavla öğrenci alan okulların tercih sıralamasına baktığımızda imam hatip ortaokulu öğrencilerinin de ilk sıralarda imam hatip liselerini tercih etmediğini görüyoruz.


AK Parti ne kadar zorlarsa o kadar dişliler tersine işliyor. Siyasi amaçların bir kenara bırakılması gerekiyor. Eğitime siyaset karıştığı sürece sonuç bundan öteye gidemiyor.

Sınavla öğrenci alan okullara giren ilk yüzde 10’luk dilimde olan öğrencilerin bile 90 sorudan ortalama 70.22 doğru soru yapması manidardır. En iyi öğrencilerimizin durumu bu ise, sınavsız okullara giren öğrencilerin doğru soru yapma oranının çok aşağılarda kaldığını görmek gerekiyor.”

İmam hatipler tercih edilmedi

LGS birinci yerleştirme sonuçlarına göre tercih yapan 439 bin öğrencinin 138 bini liseye yerleşebildi. En fazla Fen Lisesi, Anadolu Lisesi ve Sosyal Bilimler Lisesi tercihi yapan öğrenciler imam hatip liselerine rağbet göstermedi.

İmam hatip liseleri öğrenci tercihleri açısından son sıralarda yer aldı. Anadolu İmam hatip liselerine yerleşen öğrenci sayısı da 28 bin 748 olarak açıklandı. 590 bin 136 çocuk sınava girdiği halde lise tercihi yapmadı. Sınava girip yerleşme şansı olmayan öğrenci sayı ise 890 bin 562 oldu.

Öğrencilerin yüzde 77.3’nün birinci tercihi fen ve Anadolu liseleri oldu. Birinci tercihi olarak Anadolu imam hatip liselerini seçen öğrencilerin oranı da yüzde 10’larda kaldı. İmam hatip orta okulu öğrencisi olan 21 bin çocuktan sadece 13 bin 301 anadolu imam hatip lisesine gitmek istedi. İmama hatip ortaokulu öğrencilerinden sade yüzde 15’i liseye yerleşirken ortaokul öğrencilerinin yüzde 65’i liseye yerleşti.

Özel ortaokul öğrencilerinin liseye yerleşme oranında yüzde 15’lerde kalması dikkati çekti. Öğrencilerin sadece yüzde 51’si birinci tercihine yerleşirken yüzde 23’ü ikinci tercihine ve yüzde 15’i üçüncü tercihine yerleşti.

Öğrenciler istediği okula gidemedi

Eğitim Sen Yönetim Kurulu Üyesi ve Yükseköğretim Sekreteri Özgür Bozdoğan; “Yayımlanan raporda sanki matematik testi en düşük olmuş gibi sunulsa da asıl sorun İngilizce dersinde ve bu durum kamufle ediliyor. Okulların doluluk oranının çok yüksek olması her öğrencinin istediği okula gidecekmiş gibi bir algı oluşturuluyor ancak öğrenciler seçmek zorunda bırakıldığı okula yerleşebiliyor. Öğrenciler kendi gitmek istedikleri okula değil de bakanlığın istedikleri okula gidiyor” dedi.

Öğrencilerin yüzde 42’si tercih yaptı

Bozdoğan, “Sınava giren 1 milyon 120 bin üzerinde öğrenci varken tercih yapan öğrenci sayısı 480 binlerde. Buradan yüzbinlerce öğrencinin tercih yapmadığını anlıyoruz. Öğrencilerin birinci tercihi bu yılda Anadolu liseleri oldu fakat Bakanlık öğrencilerin tercihlerine göre değil de kendi politikalarına göre hareket etmeye devam ediyor. Öğrenciler dört tercih yapmış ve beşinci tercih hakkını kullanmamış. Öğrenciler istemedikleri okul türüne gidip eğitim almak istemiyorlar. Bakanlık’ın uyguladığı sistem öğrencilerin istediği okula gitmesine izin vermiyor” dedi.

“MEB ısrarla açıklamıyor!”

Eğitim Sen Genel Başkanı Aydoğan, “MEB özel okul öğrencileri ve devlet okulu öğrencilerinin sınav sonuçları ve yerleşme oranları ile ilgili karşılaştırmalı bir değerlendirmeyi ısrarla açıklamıyor. LGS sonucunda yabancı dil sorularının içerikleri de oldukça adaletsizdi. LGS yerleştirme sonuçlarının özel okul öğrencileri ile devlet okulu öğrencileri arasında anlamlı bir fark oluşturup, oluşturmadığını MEB açıklamak zorundadır. LGS sınavı ve yerleştirme sistemi; öğrencilerimizin istemediği okulları zorla yazmak zorunda bırakma üzerine inşa edilmiş bir sistemdir. Öğrencilerimizi zorunlu olarak imam hatipleştirme ve meslek liselileştirme projesidir” diye konuştu.


(Kaynak: Cumhuriyet, Birgün)

Öğrenciler imam hatiplere gitmek zorunda kalmamak için açık liseye kaydoluyor


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.