Merkez Bankası Başkanı’nın görevden alınmasını ekonomistler nasıl yorumladı?

Cumhurbaşkanı Kararı’na göre, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya görevden alındı. Yerine Murat Uysal getirildi. Görevden almayı ekonomistler nasıl yorumladı?

Merkez Bankası Başkanı nın görevden alınmasını ekonomistler nasıl yorumladı?

Atamaya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.Karara göre, Murat Çetinkaya 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin ek 35’inci maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2’nci maddesi gereğince görevden alındı.

Bu suretle boşalan TCMB Başkanlığına, kurumda Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Murat Uysal getirildi. Hal böyle olunca çok sayıda ekonomist konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.


Görevden alma kararını ekonomistler nasıl yorumladı?

Uğur Gürses:

Durmuş Yılmaz

18 Nisan 2006 yılında Merkez Bankası Başkanlığı’na atanan Durmuş Yılmaz, 2009 yılında Euromoney dergisi tarafından ‘Yılın Merkez Bankası Başkanı’ seçildi. Bu görevini, görev süresinin sona erdiği 13 Nisan 2011 tarihine kadar sürdürdü. Durmuş Yılmaz, halen İYİ Parti Ankara Milletvekili. Yılmaz, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, görevden alınması ile ilgili açıklamalarda bulundu. yılmaz twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:


Madde 27- Başkanlık görevi, özel bir kanuna dayanmadıkça Banka dışında teşrii, resmi veya özel herhangi bir görev ile birleşemez. Bundan başka Başkan, ticaretle uğraşamayacağı gibi, bankalar ve şirketlerde de hissedar olamaz. Hayır dernekleri ile amacı hayır, sosyal ve…


Madde 28-
Başkan (Guvernör) ancak, 27 nci maddedeki yasakların gerçekleşmesi ve bu Kanunla kendisine verilen görevlerin devamlı surette ifasını imkansız kılacak durumların ortaya çıkması hallerinde, atanmasındaki usule göre görevinden af olunabilir.

Murat Çetinkaya:

Mahfi Eğilmez:

Atilla Yeşilada:

İbrahim Turhan:

Mersin büyük bir ekonomik çıkmazda: 32 bin 500 esnaf kepenk kapattı!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.