Cumhurbaşkanı Kararı’na göre, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya görevden alındı. Yerine Murat Uysal getirildi. Görevden almayı ekonomistler nasıl yorumladı?
Atamaya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.Karara göre, Murat Çetinkaya 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin ek 35’inci maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2’nci maddesi gereğince görevden alındı.
Bu suretle boşalan TCMB Başkanlığına, kurumda Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Murat Uysal getirildi. Hal böyle olunca çok sayıda ekonomist konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Görevden alma kararını ekonomistler nasıl yorumladı?
Uğur Gürses:
Tahmin ettiğim gibi;seçim kaybeden Ankara maceracı yola hızla giriyor;
Merkez Bankası başkanını görevden almanın amacı belli. Para basılsın, hızla faiz düşürülsün isteniyor.
Ancak yasasında belirtilen sebepler yoksa Başkan görevden alınamaz. CB kararnamesi yasanın üzerinde değil— uğur gürses (@ugurses) 6 Temmuz 2019
Durmuş Yılmaz
18 Nisan 2006 yılında Merkez Bankası Başkanlığı’na atanan Durmuş Yılmaz, 2009 yılında Euromoney dergisi tarafından ‘Yılın Merkez Bankası Başkanı’ seçildi. Bu görevini, görev süresinin sona erdiği 13 Nisan 2011 tarihine kadar sürdürdü. Durmuş Yılmaz, halen İYİ Parti Ankara Milletvekili. Yılmaz, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, görevden alınması ile ilgili açıklamalarda bulundu. yılmaz twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
Madde 27- Başkanlık görevi, özel bir kanuna dayanmadıkça Banka dışında teşrii, resmi veya özel herhangi bir görev ile birleşemez. Bundan başka Başkan, ticaretle uğraşamayacağı gibi, bankalar ve şirketlerde de hissedar olamaz. Hayır dernekleri ile amacı hayır, sosyal ve…
Madde 28-
Başkan (Guvernör) ancak, 27 nci maddedeki yasakların gerçekleşmesi ve bu Kanunla kendisine verilen görevlerin devamlı surette ifasını imkansız kılacak durumların ortaya çıkması hallerinde, atanmasındaki usule göre görevinden af olunabilir.
Murat Çetinkaya:
Merkez Bankası başkanı Murat Çetinkaya görevden alındı. Yerine yine içeriden bir isim getirildi…
— Özgür Demirtaş (@ProfDemirtas) 6 Temmuz 2019
Mahfi Eğilmez:
TCMB Başkanı, kurumsal hedeflere ulaşamadıkları gerekçesiyle görevinden alındı.
Hedef yanlıştı. Maliye politikası, para politikası hedefinin tam tersi bir hedefe yönelmişti. Bu koşullar altında hedefin tutması zaten mümkün değildi. https://t.co/O50vNShzPb— Mahfi Eğilmez (@mahfiegilmez) 6 Temmuz 2019
Atilla Yeşilada:
Gerçek bir ŞOK! ama neden? https://t.co/cTM7BgimV7
— Atilla Yesilada (@AtillaYesilada1) 6 Temmuz 2019
İbrahim Turhan:
Özel kanun niteliğindeki 1211 Sayılı TCMB Kanunu görevden af edilmeyi sadece iki şarta bağlamışken KHK Hükmüyle Merkez Bankası başkanını görevden almak hukuken de yanlıştır.
Bildiğim kadarıyla görevden alınan son başkan 12 Eylül rejimi döneminde İsmail Hakkı Aydınoğlu olmuştu.— Ibrahim M. Turhan (@ibrahimmturhan2) 6 Temmuz 2019