Rusya ve Azerbaycan ile Türkiye arasında vize uygulaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 1 Eylül’den itibaren Azerbaycan ile vizelerin kaldırılacağını duyurdu. Bu açıklamadan sadece birkaç saat sonra ise yeni bir açıklama Rusya’dan geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, hususi ve hizmet pasaportuna sahip Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamasının kaldırılması yönünde talimat verdi.

Rusya ve Azerbaycan Türkiye vize açıklaması

Türkiye diplomatik olarak oldukça hareketli bir gün geçirdi… Peş peşe iki ülkeyle vizeler kaldırıldı… İlk olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan ile vizelerin kaldırılacağını duyurdu.

Azerbaycan ile Türkiye arasında vize uygulaması kalkıyor!

Çavuşoğlu, 1 Eylül itibariyle Azerbaycan’ın vize uygulamasının sona ereceğini açıkladı. Çavuşoğlu, vize uygulamasının sona ereceğini açıkladıktan sadece bir saat sonra Rusya’dan flaş bir son dakika haberi geldi.


Rusya ile vize uygulaması, hususi ve hizmet pasaportunda kaldırılacak

Rusya Devlet Başkanı Putin, hususi ve hizmet pasaportuna sahip Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamasının kaldırılması yönünde talimat verdi. Rusya lideri Putin, 24 Kasım 2015’te yaşanan uçak krizinin ardından Türkiye’ye yönelik bazı ekonomik yaptırımlar uygulama kararı almıştı.

Bu hükümleri iptal eden Putin, yayınladığı kararnameyle hizmet pasaportu ve hususi pasaport sahibi Türk vatandaşlarının her türlü ziyareti vize almadan gerçekleştirmesine imkân tanıdı.

Hususi pasaport nedir?

Hususi pasaport, devlet adına çalışan memurlara ve belirli şartları taşıdıkları sürece bu memurların ailelerine, beş yıllık süre ile veriliyor. Renginden ötürü yeşil pasaport olarak da adlandırılıyor.

Hizmet pasaportu nedir?

Hizmet pasaportu ya da gri pasaport da tıpkı devlet memurlarına verilen yeşil pasaport gibi devlet için yurtdışında görev yapacak olan kişilere veriliyor.

Pasaport çeşidine göre Avrupa’da vize istemeyen ülkeler:

Türkiye’den bazı ülkelere pasaportsuz, sadece TC kimlik kartı ile seyahat edilebiliyor. Bu ülkeler; KKTC, Ukrayna, Gürcistan ve Moldova.

Avrupa’daki diğer bazı ülkeler ise Türk vatandaşlarının pasaport çeşitlerine göre belli bir süreye kadar vize istemiyor. İşte o ülkeler:

Andorra

Umuma Mahsus Pasaport (Bordo pasaport) sahipleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
Hususi, Hizmet ve Diplomatik Pasaport sahipleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.


Belarus

Umuma Mahsus Pasaport (Bordo pasaport) sahipleri 30 gün süreyle vizeden muaftır.
Diplomatik, Hizmet ve Yeşil Pasaport (Hususi pasaport) sahipleri 30 gün süreyle vizeden muaftır.

Bosna-Hersek

180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizesiz gidilen ülkelerden biri de Bosna Hersek.

Gürcistan

Umuma Mahsus Pasaport (Bordo pasaport) sahipleri bir yıla kadar seyahatlerinde vizeden muaftır. Diplomatik, Hizmet ve Yeşil Pasaport (Hususi pasaport) sahipleri bir yıla kadar seyahatlerinde vizeden muaftır. Ayrıca Gürcistan’a kimlik ile vizesiz seyahat edebileceğiniz ülkeler arasında.

Karadağ

Diplomatik, Hizmet, Yeşil Pasaport (Hususi pasaport) ve Umuma Mahsus Pasaport (Bordo pasaport) sahipleri 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, Karadağ’a vizesiz giriş yapabilirler.

Makedonya

Umuma Mahsus Pasaport (Bordo pasaport) sahibi Türk vatandaşları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.

Diplomatik, Hususi ve Hizmet Pasaportu sahibi Türk vatandaşları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.

Sırbistan

Diplomatik, Hususi, Hizmet, Umuma Mahsus ve Geçici Pasaport ile Seyahat Belgesi sahipleri, Sırbistan’a yapacakları turizm amaçlı seyahatleri veya transit geçişlerinde, Sırbistan’da toplam ikamet süresi, ilk giriş tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde, 6 ay içerisinde 90 günü geçmemek kaydıyla vizesiz gidilebilir.

Kosova

Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.

Arnavutluk


Türk vatandaşları her altı ay içinde ilk giriş tarihinden itibaren doksan günü aşmayan bir süre için veya transit geçiş maksadıyla vize almadan girebilmelerini öngörmektedir.

Dünyanın en güçlü pasaportları: Türkiye 39. sırada!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.