Çanakkale Kirazlı’da (Kaz Dağları) altın madeni çıkarmak için çevreyi katleden Kanadalı şirketin CEO’su John McCluskey, İngiliz Reuters haber ajansına konuştu.
Alamos Gold CEO’su McCluskey, protesto gösterilerini “siyasi amaçlı dezenformasyon” olarak nitelendirerek, madeni çıkarmak için kullanılacak siyanürün çevreye sızmasının mümkün olmadığını iddia etti.
Reuters haber ajansına Ankara’daki temaslarının arasında iki saatlik bir mülakat veren McCluskey, ağaçların kesildiği Kaz Dağları’ndaki Kirazlı mevkiinin altı buçuk yıllık proje sonunda eski haline getirileceğini ifade etti.
Alamos Gold’dan skandal açıklama: “Ağaçların kesilmesi için 5 milyon dolar ödedik, Türk hükümeti birimleri kesti”
Ağaçları Alamos Gold şirketinin değil hükümet birimlerinin kestiğini belirten McCluskey, “Bunun için parayı önceden ödedik. Anlayışla karşılamanız gerekir ki, ormancılık izinleri kapsamında, bu izinler için 5 milyon dolar ödedik. Bu ücretin büyük unsuru yeniden ağaçlandırmak için” ifadelerini kullandı.
“10 yıl içinde yeniden bir ormana benzeyecektir”
McCluskey, “Altı buçuk yıl içerisinde, bu alanın tüm merkezi yeniden ekilecektir. 10 yıl içerisinde biraz daha fazlası yapılacak ve yeniden bir ormana benzeyecektir” dedi.
“Siyanür sızıntı tespit sistemi olacak”
Siyanürün altını çıkarmak için gerçekleştirilen kazı sürecinin son aşamasında kullanılacağını söyleyen McCluskey, şirketin çevreye sızıntı olmaması için gerekli tüm tedbirleri aldığını iddia ederek, madencilik faaliyetlerin su yataklarını etkilemeyeceğini savundu.
Alamos Gold CEO’su, “Bunu sadece imkânsız kılmıyoruz. Şayet bunu imkânsız hale getirmezsek, orada altın olduğu için sürece siyanür dahil edinceye kadar başlamamamız gerekir. Eğer siyanürü kaybederseniz, altını da kaybedersiniz” ifadelerini kullandı.
Siyanür havuzunda su geçirmeyen bir kaplama ve altında bir başka su geçirmeyen kaplamanın kullanılacağını aktaran McCluskey “İki katmanın arasında bir siyanür sızıntı tespit sistemi olacak. Eğer sızıntı olursa, diğer katmana ulaşmadan haberimiz olacak” şeklinde konuştu.
“Türkler taş taşımakta çok iyiler”
Kaz Dağları’nda altın arayan maden şirketinin CEO’su John McCluskey’nin geçtiğimiz yıllarda yaptığı bir açıklama yeniden gündeme geldi. McCluskey, “Yabancı işçi çalıştırmıyoruz. Türkler taş taşımakta çok iyiler.” ifadelerini kullanmış.
Kaz Dağları’nda yapılan altın arama maden çalışmaları ile gündeme gelen Kanadalı maden şirketi Alamos Gold‘un CEO’su John McCluskey‘in geçtiğimiz yıl ülkesindeki bir televizyon kanalına verdiği demeç CHP’li Gürsel Tekin tarafından paylaşıldı. Açıklamada McCluskey, “Yabancı işçi çalıştırmıyoruz. Türkler taş taşımakta çok iyiler” dedi.
Kaz Dağları’nda resmi kaynaklara göre 14 bin, çevre örgütlerine göre 195 bin ağaç kesildi!
Kanadalı şirket Alamos Gold’un sahip olduğu Doğu Biga Madencilik firmasının taşeronluğunu yaptığı maden için resmi kaynaklara göre 14 bin civarında ağaç kesildi.
Ancak ÇED raporuna göre 45 bin ağacın kesimi için izin alınan bölgede çevre örgütleri 195 bin civarında ağaç kesildiğini açıkladı. Hayati su kaynakları ve su havzaları üzerinde bulunan ve Türkiye için oksijen kaynağı olan bu bölgede böylesine kapsamlı bir ağaç katliamının yapılması tepkilere yol açtı.