Çevre Bakanı: Salda Gölü’ne mescit, duş ve soyunma kabinleri yapacağız

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum: Salda Gölü’ne mescit, soyunma kabini, duş alanları yapacağız. Tek çivi çakılmaması için projeyi gerçekleştiriyoruz. Kıyı şeridinin kullanım alanını 500-600 metre geri çektik. SİT alanlarını 2,5 kat artıracağız.

Çevre Bakanı murat kurum: Salda Gölü ne mescit, soyunma kabini, duş alanları yapacağız

Kurum ayrıca soyunma kabini, mescit, duş alanı yapılacağını belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Cumhurbaşkanı’mızın talimatları çerçevesinde her adımı atarken, ‘Doğayı nasıl koruruz?’ diyerek, hareket ediyoruz. Özel çevre koruma ilan ettiğimiz alanı; bu alan, gölün yüzeyi 44 kilometrekare. Bizim ilan ettiğimiz alan, 295 kilometrekare alanı Cumhurbaşkanı’mızın kararıyla Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan ettik. Burada hiçbir şekilde yapılaşma yapamazsınız, bina yapamazsınız. Ne bir beton ne bir yapılaşma yapmayacak, yaptırmayacağız, yapılmasına müsaade etmeyeceğiz. Doğal güzelliklerin korunması amacıyla o bandı koruma altına alıyoruz.


Buraya hiçbir yapılaşma yapılmasına müsaade etmiyoruz. O ‘Millet Bahçesi’ projesi içinde vatandaşlarımızın geldiği zaman günlük ihtiyaçlarını giderebilecekleri soyunma kabini, mescitleri, duş alanları ve orada günlük ihtiyaçlarını giderecekleri dinlenme alanları dışında hiçbir yapılaşma yapılmayacak.

Burada günlük konaklamaya müsaade edilmeyecek. Salda’nın doğal güzelliklerini daha da öne çıkaracak projeye imza atacağız. O güzellikleri koruyarak, yaşatmak için mücadelemizi sürdüreceğiz. Biz çevremizi, doğamızı korumak o güzellikleri daha da büyüterek, gelecek nesillere aktarmak için bu projeleri yapmaya gayret gösteriyoruz.”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum

Bakan Kurum’un açıklamalarından satır başları şöyle:

“Bundan 6 ay önce, şubat ayında, Burdur’a yaptığımız ziyaret esnasında, Salda Gölü’müzü de ziyaret etmiştik. Gölün durumuyla alakalı ilimiz yöneticilerinden bilgi aldık. Bölgede yaşayan vatandaşlarımızın ve ziyaretçilerin gölle alakalı şikayetlerini ve taleplerini dinledik. Araçların göl kenarına inmesi, çöplerin gelişigüzel atılması ve derme çatma yapıların oluşturduğu kirlilikler tıpkı vatandaşımız gibi bizleri de son derece rahatsız etti. Orada hemen yerinde yaptığımız istişareler sonucu bakanlık olarak valiliğimizle STK’larımızla üniversitelerimizle birlikte Salda’yı korumak ve yaşatmak adına bir proje yapma kararı aldık.

Salda Gölü’müz eşsiz bir görsel güzelliğe ve çok zengin bir biyolojik çeşitliliğe sahiptir, 185 metre derinliği ile ülkemizin en derin göllerinden biridir. Göl yüzeyi 44 kilometrekare olmasına rağmen gölün korunması için göl yüzeyinin yaklaşık 7 katı genişliğinde alanı yani 295 kilometrekarelik bölgeyi 14 Mart 2019 tarihinde, Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak ilan ettik. Sit durumunun kaldırıldığını iddia edenlere cevaben belirtmek isterim ki burada doğal sit alanları geçerliliğini artırarak koruyor. Mevcutta 5 bin 898 hektar olan sit alanlarını 8 bin 474 hektara çıkarıyoruz.”

Kıyı şeridinin kullanım alanını 500-600 metre geri çektik

Bakan Kurum, kıyı şeridini ‘koruma alanı’ ilan ettiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Salda Gölü etrafındaki doğal dokuya zarar verilmemesi için kıyı şeridinin kullanım alanını 500-600 metre kadar geri çektik. Kıyı şeridini 1 santimetrekare dahi istisna olmayacak şekilde ‘koruma alanı’ ilan ettik. Salda Gölü’müz tanınırlığı hızla artan bir doğa harikasıdır. Bu tanınırlık hızıyla birlikte bölgede turizm faaliyetlerinde de çok hızlı bir artış olmuştur. 2018 yılına kadar, yani Özel Çevre Koruma Bölgesi ilanından önce araçlar, göl kıyısına kadar girmekteydi. Bu da doğal dokuya zarar vermekteydi.

Özel Çevre Koruma kararımızla birlikte araçların girişini ahşap bariyerler yaparak, engelledik ve kumsalımızı koruduk. Yine sahilde bulunan mevzuata aykırı yapılaşmalara ve barakalara mani olduk, bu yapıları kaldırarak görüntü kirliliğini sonlandırdık. Vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının düzenli ve göle zarar vermeyecek şekilde karşılanabilmesi için bakanlığımız ve Burdur Valiliği ile koordineli olarak çalışmalar başlatılmıştır.

Salda Gölü kenarında yaz aylarında sayısı 500 bini bulan ziyaretçilerimizin, günübirlik ihtiyaçlarını karşılamak ve göl etrafındaki yoğunluğu yönlendirmek amacıyla gölü her türlü etkiden koruyacak bir çevre düzenleme projesi başlattık. ‘Salda Millet Bahçesi’ projemizde sahil şeridinin ilk bölümünde park kullanımları, ikinci bölümünde rekreatif ve günübirlik faaliyetler planlanmıştır.”


salda

“İddialar asılsız”

Salda Gölü’nde diskotek, asfalt, yönetici odası gibi yapılar yapılacağı iddialarının asılsız olduğunu belirten Bakan Kurum, şöyle konuştu:

“Şunu özellikle ifade etmek isterim; Salda Gölü etrafında yapılacak tüm uygulamalar, kıyı kenar çizgisinin arkasında olacaktır. Kıyı kenar çizgisinin önünde hiçbir yapılaşma, altını çizerek söylüyorum, asla olmayacaktır. Herhangi bir yapılaşmaya da müsaade etmeyeceğiz. Zaten mevcutta bulunan yapıları da hızlı bir şekilde kaldırdık. Buradaki görüntü kirliliğine son verdik. Alanda konaklama amacıyla bungalov olmayacaktır.

Sadece kafe, büfe, yöresel ürünlerin satış yerleri, mescit, tuvalet gibi tamamen ahşap ve takılıp sökülebilir kullanımlar kıyı kenar çizgisinin dışında yer alacaktır. Yapmayı planladığımız projede sadece ziyaretçilerin, otopark, yeme-içme, tuvalet ve dinlenme ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenmiştir.

“Diskotek iddiası asılsızdır”

Yani ‘Salda Gölü Millet Bahçesi’ kapsamında diskotek, asansör, 350 metrekare 2 yönetici odası, 4,5 metre subasman, asfalt, beton yapılacağına dair iddialar tamamıyla asılsızdır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak bu dünya harikası gölün korunması ve gelecek nesillere aktarılmasının sağlanması amacıyla bölgenin tamamında biyoçeşitlilik araştırmalarına başladık.”

salda gölü millet bahçesi

Tek çivi çakılmaması için projeyi gerçekleştiriyoruz

Salda Gölü ve etrafının daha önce çöpten geçilemez halde olduğunu dile getiren Kurum; “Salda Gölü ve çevresi daha önce çöpten geçilemez haldeydi. Ziyaretçi yoğunluğu nedeniyle tehdit altına giren gölün kıyısına kadar otomobillerle giriliyordu, etrafında düzensiz yapılaşmalar oluşmuştu. Burayı Özel Çevre Koruma ilan etmemizin ardından bu düzensiz yapılaşmalar tamamen ortadan kaldırıldı, çöpler düzenli bir şekilde toplanmaya başlandı ve araç girişi yasaklandı.

Güvenlik hizmetleri verilmeye başlandı. Valiliğimiz başkanlığındaki komisyon tarafından haftada 2 gün çevre ve imar kirliliğinin önlenmesi için rutin denetimler gerçekleştirilmeye başlandı. Bu süreçte Salda Gölü’nün korunması noktasında gayret gösteren tüm vatandaşlarımıza, sivil toplum kuruluşlarımıza ve valimize teşekkür ediyorum.

Biz ‘Millet Bahçesi’ projemizle Salda Gölü’nün doğal güzelliğini koruyacağız, çevresinde herhangi bir yapılaşmaya asla izin vermeyeceğiz. Burada tek bir çivi dahi çakılmaması için bu projeyi gerçekleştiriyoruz; çünkü Salda Gölü hepimizin, Salda Gölü hep güzel kalacak” diye konuştu.

kayadibi göleti
HATIRLATMA: Salda Gölü’nün su toplama havzasında DSİ tarafından inşa edilen Kayadibi Göleti inşaatını mahkeme iptal etmişti. Ancak dava sürecinde gölet tamamlanmıştı. (Fotoğraf: Salda Gölü kenarındaki Devlet Su İşleri Kayadibi Göleti) Haber detaylı bilgi: Salda Gölü’nün içine s…lar!

SİT alanlarını 2,5 kat artıracağız

Bakan Kurum, sit alanlarını 2,5 kat artıracaklarını belirterek, “Bizim hedeflerimiz OISD verilerine göre yüz ölçümü yaklaşık yüzde 20’sini korunan alan haline getirmek, sit alanlarını 2,5 kat artıracağız. Her hafta yeni özel çevre koruma alanları ilan ediyoruz. Akabinde de bu alanların korutulması ile alakalı projeler geliştiriyoruz.

— Trabzon, Rize’de hem Ayder hem Uzungöl yaylamızı koruyacak, oradaki kaçak yapılaşmalarının önüne geçecek projeler geliştiriyoruz.

Trabzon Uzungöl artık beton göl
HATIRLATMA: Tarih: 2017 – Türkiye’nin en güzel doğa harikalarından biri olan Trabzon simgesi Uzungöl’ün çevresine yapılan istinat duvarı ve betonlaşma, tabiat alanını tahrip etti. Haber detayı: Trabzon’un simgelerinden Uzungöl artık beton göl!

— Bu yıl sonuna kadar Ayder’imizde bu uygulamaya fiilen başlamış olacağız, 2020’de de Uzungöl de başlayacağız. Ülkemizde ne kadar korunması gereken alan varsa oraları koruma altına alacağız. İhya edilen alanları da vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız.

Şirince köyüne mermer ocağı ve jeotermal enerji sondaj izni!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.