Devlet okullarında özel sınıf ayrımı iddiası: 10 bin liraya kadar çıkıyor!

Devlet okullarında ‘özel’ ve ‘normal’ olarak ayrılan sınıflara veli ve eğitimcilerden gelen tepkiler çığ gibi büyüyor. Sınıf ücretleri 10 bin liraya kadar çıkıyor. Bir sınıfta parke, diğer sınıfta beton var.

Devlet okullarında özel sınıf ayrımı: 10 bin liraya kadar çıkıyor!

Devlet okullarında sınıflar ‘özel’ ve normal olarak ikiye ayrılıyor. Çocuklarını özel sınıflara kaydeden velilerin ödediği meblağ iddialara göre 2 bin liradan 10 bin liraya kadar çıkabiliyor. Yoğun İngilizce eğitimi verildiği ve ücretli öğretmenlerin olduğu gerekçesiyle oluşturulan paralı sınıf ayrımına veliler ve eğitimcilerden tepki yağıyor. Öğrenci velileri, devlet okullarındaki her çocuğun eşit imkân ve olanaklara sahip olması gerektiğini belirtiyor.

Ücreti vermeyene kayıt yok!

BirGün’den Meral Danyıldız’ın haberine göre; Hümeyra Güven, yeğenini kaydederken yaşananları şöyle anlatıyor:


“Devlet okuluna göndermek istediğimiz için dolaştığımız zaman paralı sınıfları duyduk. Okul yöneticileri tarafından ‘Beşinci sınıfta İngilizce yoğun program yapılacak, İngilizce öğretmenleri getiriyoruz. Devletten yeterince destek alamıyoruz’ dendi. Çocuklarını Mihriban Boysan, Kazım Karabekir gibi devlet okullarına veren arkadaşlarım oldu. Özellikle Ataşehir’deki TOKİ Emlak Konutları Okulu ise en popülerleri. İstedikleri rakam 10 bin liraya kadar çıkabiliyor. Kimi arkadaşımdan paralar istenmiş, bu parayı veremeyiz diyenler olmuş ve kayıt yapmamışlar.”

Özel ve normal sınıf arasındaki öğrencilerde sınıf farkı!

Bir veli ise, özel sınıftaki öğrenciyle normal sınıftaki öğrenci arasında bir sınıf farkı oluştuğunu kaydetti. Aynı okula 5 bin lira ile 10 bin lira arasında değişen ücretler ödendiğini belirten veli, arada pazarlık payının da olduğunu söyledi. Veli, şunları ifade etti: “Her okulda seçtiğimiz öğretmene göre fiyat değişiyor. Minimum 3 bin, 3 bin 500 liradan başlayan fiyatlar var.”

Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile de görüştüklerini söyleyen veli, “Bir yerlere başvuruyorsunuz ancak çözüm bulamıyorsunuz. Şu anda bütün okullar aynı. Benim kızımın anlattığına göre bir tane Türkçe sınıfı varmış. ‘Anne hep İngilizce sınıfları o Türkçe sınıflarında ders görüyor. Bizi çok nadir götürüyorlar’ dedi” diye konuştu.


Bir sınıfta parke, diğerinde beton

Eğitim uzmanı Ali Taştan ise İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok ilden bu tür tepkiler aldığını söylüyor. Özel sınıflarda parke bulunurken normal sınıflarda beton olduğuna dikkat çeken Taştan şu ifadeleri kullandı:

“Velinin verdiği paraya göre ya da bazı okullarda öğrenci başarısına göre bu uygulama yapılıyor. Her ikisi de tamamen eğitimdeki eşitlik ilkesine aykırıdır. Para vermeyen ailelerin çocukları kendilerince sıradan, karma okullara gönderiliyor. Asıl tehlikeli olan da zaten günümüzde var olan kutuplaşma okullara da yansıyor.

Para veren ya da ideolojik olarak baskı kuran insanlar ayrıcalıklı sınıflara gidiyor. En tehlikeli şey de bu olaya çocukların yakından şahit olması. Öte yandan öğretmenlerin iyi ve ‘kötü’ olarak seçilip ‘iyi’ öğretmenlerin özel sınıflara verilmesi de ayrışmaya yol açıyor. Öğretmenleri iyi ve kötü olarak değerlendirebilecek bir yetki de yok.


Kendilerine yakın olan öğretmenleri alıyorlar. Bu sınıfların sadece öğrencileri değil dizaynı da değişiyor. Özel sınıflara parkeler döşeniyor; duvarları, perdesi daha güzel oluyor. Bir okul düşünün ki bir sınıfta parke, diğer sınıfta beton var. Böyle ayrıcalıklı bir görüntü veriliyor. Tüm bunların hepsi bir kenara eşit eğitim imkânına erişime büyük bir darbedir. Anayasaya ve daha da ötesinde vicdana aykırıdır. Bir eğitimciye yakışmayacak görüntülerdir.”

Okul müdürü, Beykoz Anadolu Lisesi’ni kiraya vermiş!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.