İmamoğlu: Vakıflarla ilgili daha fazla ve daha yüklü tespitlerimiz var

Ekrem İmamoğlu, İBB’den kaynak aktarımı kesilen vakıflara dair yeni yaptığı açıklamada; “Ne yazık ki bu başlangıç. Oldukça daha fazla ve daha yüklü tespitlerimiz var. Nakdi yardım almadık diyorlar. Bu da çok enteresan. Markete gidiyorsunuz kredi kartı kullanıyorsunuz. Nakit alışverişi yapmadım oluyor. Bu, buna benziyor.” dedi.

Ekrem İmamoğlu: Vakıflarla ilgili daha fazla ve daha yüklü tespitlerimiz var

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP’li büyükşehir belediye başkanlarının katılımıyla Sultanahmet Tunuslu Hayrettin Paşa Konağı’nda düzenlenen “Büyükşehir Belediye Başkanları Çalıştayı”nda verilen arada basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

“Ne yazık ki başlangıç”

İmamoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesinden vakıflara aktarılan paralara ilişkin soru üzerine, şu yanıtı verdi:


— Vakıflar deyince muğlak konuşmuyoruz. Elbetteki tespit ettiğimiz ve edeceğimiz, bu anlamda İstanbulluların ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinin bütçesinin bize göre öncelikle toplum lehine değil de farklı kavramlarla kullanıldığını tespit ettiğimiz vakıflar.

— O bakımdan tespit ettiğimiz ve adım attığımız şekil bu yönde. Ne yazık ki başlangıç, evet oldukça daha fazla ve daha yüklü tespitlerimiz var.

— Ama bunları somutlaştıkça, idari anlamda içinde bulunduğumuz durumda, geçmişte alınan kararlarla bağlantısı ne, nasıl adımlar atmalıyız konusunda da araştırmalarımız var hem hukuki hem de idari.

— Ne yazık ki başlangıç keşke, bence bütçenin iyi kullanılmadığı, doğru kullanılmadığı yönündeki bu kullanım biçimleri, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmasaydı. Düzeltmek bize nasip olacak.

“Suçlayarak yol almıyoruz”

“Vakıflarla ilgili iptal edilen sözleşmeler, protokoller başka vakıflara yönlendirilecek mi?” sorusu üzerine İmamoğlu, şunları dile getirdi:


— Biz, hiçbir vakfı suçlayarak yol almıyoruz. Örnekleri zaten elimizde var. Sorgusuz, sualsiz toplumun kabulünü, toplumun hassasiyetlerini bence hiçbir şekilde devrede tutmadan alınmış, bireysel kararlar bunlar. Ben açıkçası çok yakın zamanda kurulmuş ve kurucuları belli olan bazı vakıfların toplum ve kamuyu kapsayıcı faaliyetlerde bulunacağı konusunda tereddütlü bir insanım.

— Benim gibi bu tereddüdü yaşayan milyonlarca insan var İstanbul’da. Böyle bir yöntemle siz belediyenin parasını, sağa sola dağıtamazsınız. Ama bu ülkede düzgün vakıflar var, vakıf bütçelerle onlarla iş birliği yapılabilir.

— Ama düşünün bir vakıf için 165 milyon liraya bir bina yapmak bunu anahtar teslimi teslim etmek ve orada bir yurt hizmeti yapılması… Büyükşehir Belediyesi kendisi yapar bu hizmeti. Bu ve bunun gibi hizmetleri ben kapsayıcı ve kamuya ait bütçenin eşitlikçi kullanımına aykırı görüyorum.

“Nakdi yardım almama, bu da çok enteresan!”

Ekrem İmamoğlu, bazı vakıfların nakdi yardım almadıklarını açıkladıklarının hatırlatılması üzerine şöyle konuştu;

— Nakdi yardım almama bu da çok enteresan bir şey. Markete gidiyorsunuz kredi kartı kullanıyorsunuz. Nakit alışverişi yapmadım oluyor. Bu, buna benziyor. Bir bina yapıp ona teslim etmek, 56 milyon liralık yemek hizmeti vermek… Vatandaş ne dediğimizi ve ne anladığımızı anladı.


“Söz konusu vakıfların yönetim kurulunda, belediye yöneticilerinden isimler de vardı. Sizin döneminizde bu tür vakıflarda, belediyeden isimler olacak mı?” sorusu üzerine İmamoğlu, “İnsanların vakıflarda yönetim kurulu üyesi olması bizim takip edeceğimiz bir konu değil ya da bizimle ilgili mahsurlu bir durum yok. O, kendi kişisel tercihi” yanıtını verdi.

Ankara anketi: Mansur Yavaş yönetiminden memnun musunuz?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.