Cumhurbaşkanlığı Sarayı günlük harcaması 4,5 milyon lirayı aştı!

Cumhurbaşkanlığı Sarayı harcamalarının 2018’de toplam 1 milyar 648 milyon 678 bin liraya ulaştığı, günlük harcamalarının ise 4,5 milyon lirayı aştığı belirlendi.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı günlük harcaması 4,5 milyon lirayı aştı!
Cumhurbaşkanlığı Sarayı günlük harcaması 4,5 milyon lirayı aştı!

Sayıştay, Cumhurbaşkanlığı Sarayı 2018 yılı giderlerine ilişkini denetim raporunu yayımladı. Başlangıç ödeneği 845 milyon lira olan Külliye, harcamalarını katlayarak kamu kaynaklarından yıl içinde 1 milyar 648 milyon 678 bin lira bütçe kullandı.

Rapora göre Külliye; günde 4.5 milyon liradan fazla para harcadı. Saray’ın personeli için yılda 181 milyon, temsil ve tanıtma için 48 milyon, mutfak için 5.3 milyon, giyecek için 10 milyon, temizlik için de 3.8 milyon lira harcadı.


Cumhuriyet’ten Ozan Çepni’nin haberine göre Sayıştay, Cumhurbaşkanlığı’nın 2018 yılına ilişkin mali denetim raporlarını yayınladı. Sayıştay’ın Saray’ın hesaplarına ilişkin denetiminin sonuçları şöyle:

Cumhurbaşkanlığı’na 2018 yılında merkezi bütçeden başlangıç ödeneği olarak 845 milyon lira ayrıldı. Ancak Külliye’nin bütçesine yıl içinde 1 milyar 9 milyon liralık ekleme yapıldığı Sayıştay raporuna yansıdı. Külliye’nin harcamalarının 2018’de toplam 1 milyar 648 milyon 678 bin liraya ulaştığı belirlendi. Bütçeden harcanmayan miktar ise 70 milyon lira olarak raporlandı.

Günde 4.5 milyon lira

Bütçesine 1 milyar lira ‘ekleme’ yapılan Külliye’nin 2018 yılı için aylık harcamasının 137 milyon, günlük 4.5 milyon lirayı aştığı ortaya çıktı.

Personel artışı

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde ek kurullar, danışma kurulları ve danışmanların danışmanları ile tartışılan Külliye’nin yıllık personel gideri de 106 milyon lirada, 181 milyon liraya yükseldi. Memur giderlerinde ciddi bir artış olmazken, sözleşmeli personel gideri ikiye katlanarak 107 milyon lira olarak açıklandı.


Saray mutfak harcamaları ikiye katlandı

cumhurbaşkanlığı sarayı ejder meyveli smoothie
Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda ejder meyveli smoothie ikram edilmesi tartışmalara neden olmuştu.

Saray’ın mutfağında kullanılan malzemelerin yer aldığı “Beslenme, gıda amaçlı ve mutfakta kullanılan tüketim malzeme” başlığında 2017’de 2.6 milyon lira olan giderler 2018’de ikiye katlanarak 5 milyon 311 bin 427 liraya yükseldi.

Tıbbi ve laboratuvar sarf malzemeleri için de 2018’de 4 milyon 179 bin lira harcanması dikkat çekti. Saray’ın 2018’deki “yem” masrafları bile 145 bin lira olarak açıklandı.

Vergi ve bağış

2017’de 24 milyon lira vergi geliri açıklayan Külliye, “gelir ve kazanç üzerinden alınan vergiler”, “mal ve hizmet vergileri”, “damga vergisi” başlıklarındaki gelirlerini 41 milyon 814 bin lira olarak açıkladı. “Alınan bağış ve yardımlar ile özel gelirler” başlığında 2017’de 95 bin 750 lira gelir gösteren Külliye, bu kalemde 2018’de 188 milyon 731 bin lira gelir açıkladı. 188 milyonun merkezi bütçeden alındığı belirtilirken, kurum ve kişilerden alınan bağış da beşe katlanarak 495 bin liraya yükseldi.

Yatırımlar değerlendi

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın 2017 ve 2018 bilanço karşılaştırmasında arazi ve arsalarında herhangi bir değişim görülmezken, “taşıtlar hesabı” 446 milyon lirada 506 milyon liraya yükseldi. Külliye’nin, “Yapılmakta olan yatırımlar” hesabında da 2017’de 1.2 milyar lira olan birikim 1 milyar 944 milyona yükseldi.

Örtülü ödenek harcaması: 5 ayda 1 milyar lira

Sarayın örtülü ödenek harcamasının memur maaşlarını çoktan geçtiğini ifade eden Ağbaba şöyle konuşmuştu:


— Saray’ın 2019 yılının ilk 5 aydaki harcaması 1 milyar lirayı aşarken, bu oran aylık 250 bin öğretmen ve hemşirenin maaşına denk gelmektedir. Memurlarımız yüzde 6’lık ücret zammı ile yoksulluk sınırının altında yaşamaya mahkûm edilmiştir.

Erdoğan’a Almanya’dan 4 adet lüks makam aracı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.