Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan: Son depremler ‘Ben seni uyarıyorum. Daha büyük bir depremi yapacağım.’ mesajıdır. Her depremden sonra büyük deprem geliyor diyemeyiz ancak olursa 0.1 puan daha artırabilir.
İstanbul’da son zamanlarda ardı ardına meydana depremler İstanbulluların yüreğini ağzına getirdi. Son olarak bugün Silivri açıklarında 5.8 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Jeofizik Yüksek Mühendisi Övgün Ahmet Ercan, depremi Sözcü’den Fatma Vurgun’a değerlendirdi.
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “Dün, bugün ve iki gün önce aynı yerde Silivri önünde olan 4.7 ve 5.8’lik depremler kabuğu kırmak için yeterli bir güç birikimini sağlamıyor. Ama diyor ki ben ‘Ben seni uyarıyorum. Daha büyük bir depremi yapacağım.’ İşte bu gücün toplanması da hesaplarıma göre 20-25 yıl içinde olabilir” dedi.
“Sakin atın tekmesi pek olur”
Ercan şunları söyledi “İki tane kol var. Birisi doğudaki İstanbul kolu, diğeri de batıda Tekirdağ kolu. Bu her iki depremde, Tekirdağ kolunun odağında oluştu. İstanbul kolu neden suskun duruyor peki? Bunun ana nedeni buradaki yer yapısının daha tek düz olması.
Trakya’yı temsil eden Ergene Havzasını simgeleyen Tekirdağ kolu ise oradaki yer yapısı daha gevrek. O nedenle o bölgedeki gerek deprem gerekse küçük orta boy depremler daha fazla duyuluyor. Yavaş atın tekmesi pek olur diye bir söz var.
İstanbul kolunun suskun olması burada bir deprem olmayacağı anlamına gelmez. Burada bir kilitlenme noktası da var. Büyük depremin olabilmesi için 6 milyar gigatonluk yerin kırılma direncini kırması gerekiyor. Bu kırılma direncini kırması için depremin büyüklüğünün 7.2 çıkması gerekiyor.
Diğer bir deyimle dün, bugün ve iki gün önce aynı yerde Silivri önünde olan 4.7 ve 5.8’lik depremler kabuğu kırmak için yeterli bir güç birikimini sağlamıyor. Ama diyor ki ben ‘Ben seni uyarıyorum. Daha büyük bir depremi yapacağım.’ İşte bu 6 milyar gigatonluk güç şuanda yok. Bunun toplanması da hesaplarıma göre 20-25 yıl içinde toplanabilir. Ancak uyarıcı depremlerin olacağını söylemiştim.
Daha büyük bir deprem olacağını söylemek zor. Çünkü yerdeki gerginlik birikiminin ne kadar olduğunu bilmiyoruz. Beklentim eğer olursa 0.1 puan daha arttırabilir. Yer gergin şuan da kükrüyor. Her depremden sonra büyük deprem geliyor diyemeyiz.” (Sözcü)
Profesör Ahmet Ercan 2 gün önce yaptığı açıklamada şunları söylemişti:
“Marmara’daki büyük bir depremin olabilmesi için 6 milyar cigatonluk bir gücün kırıcı bir gücün toplam toplanmış olması gerekiyor. Bu kırıcı güç henüz Marmara’da toplanmadığı için büyük depremi yapamıyor. Ama bunun yerine kükremelerini yapacak. 4, 4 buçuk, 5,5 buçuk hatta 6’ya varan depremleri 2045 yılına kadar göreceğiz. Bunlar uyarıcı depremlerdir. Buradaki gerginliğin birikmekte olduğunu söyler bize. 4.6’lık bir deprem Marmara’da kırıcı olmaz. Ancak jeofizik açısından çok önemli bilgi verir.
Depremin nerede olacağını, nasıl kırılacağını gibi konuları yer bilimcileri bu bilgileri sunar. Bu depremin arkasından büyük bir deprem gelebilir mi diye İstanbullular, Tekirdağlılar, Yalovalılar, Bursalılar merak ediyorlar. Bunu söylemek mümkün değil. Bunun arkasından daha büyük deprem olursa eğer 4.17’nin öncü bir deprem olduğunu söylemek gerekir. Bu depremin artçıları sürecektir. Artçıları 15 gün içinde 3.08’e kadar büyüklüklülere varan artçıları olacaktır. Büyük bir deprem beklentisi içinde değilim.
Deprem olursa en etkili olacağı yer Fatih ilçesi oradan başlayarak Zeytinburnu, Topkapı, Bakırköy, Florya, Yeşilyurt, Yeşilköy bunun yanı sıra Küçükçekmece, Avcılar, Beylikdüzü, Esenyurt, Kumburgaz, Mimar Sinan bölgelerinde etkili olacaktır. İstanbul’daki yapılarında yüzde 80’i en yaşlıları Marmara denizi kıyılarında olduğu için gelecek büyük deprem en çok İstanbul’un Avrupa yakasını yıkımcıl olacaktır. Asya yakası Avrupa yakasına göre daha güvenlidir.”
Kandilli Rasathanesi’nden Dr. Doğan Kalafat da Marmara’da 6-7 civarında deprem olabileceği konusunda uyarmıştı
Kandilli Rasathanesi Deprem İzleme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat, geçtiğimiz günlerde İstanbul’da yaşanan 4.6 büyüklüğündeki depremin ardından yaptığı açıklamada; Marmara’da 6-7 arasında depremlerin olabileceğine dikkat çekmişti.
Kalafat şöyle konuşmuştu: “Bu büyüklükteki bir deprem doğa üzerinde çok etkili değil. Büyük depremin ne zaman olacağını söyleyemeyiz. Bu depremden ders çıkarılmalı, bilinçli toplum olunmalı. Vatandaşlarımız depreme dayanıklı konutlarda oturmalı. Kuzey Anadolu fayı daha tehlikeli. Marmara’da 6-7 civarında deprem olabilir.”