Evlenenler, evlenmek üzere olanlar; evlilik ehliyetiniz var mı?

Birçok çifte söylediğim ve çok da anlamlı bir söz aslında. (Açıkçası bu sözü değerli bir danışanımın avukatı kendisine söylemiş). Evlilik Ehliyeti…

Evlilik ehliyetiniz var mı?

Evlenmeyi isteyen ve düşünen, artık evlilik zamanının geldiğine inanan herkesin alması gerekli olan ama daha böyle bir eğitimin olmadığı bir durum bu. Evlilik kelimesi kişinin içini yumuşatsa da devamında gelecek sorumlulukların göz ardı edildiği bir olay. Birbirini yeteri kadar tanımayan çiftlerden tutun da, evlenince düzelir ya diyen birçok insanın aslında evlilik konusunda emin olması gerekli.

Evlilik; birbirini seven, aşık iki insanın ortak bir hayata başlamasıdır. İyi günde kötü günde sürecek ama kişilerin birbirlerinin sınırlarına müdahale etmemeleri gereken; belli özgürlükte ilerlemesi önemli olan bir yaşam. Ama çoğu evli çift bunu yapmıyor veya yapamıyor. Hatta birbirlerinin sınırlarını o kadar daraltıyorlar ki birbirlerine koydukları ve uyulması zorunlu kurallar ile yaşıyorlar.


Halbuki bu durum birbirine güvensizlik ve karşılıklı ego tatmininden öteye gidememektedir. Aksine bu şekilde kısıtlanmak kişide yalan söylemeyi tetikler ve yalan söyleme durumu zamanla daha da profesyonel hal alır.

Çiftlerden birinin yalan söylemesi sonrası diğerinin bu yalanı yakalaması sonrası kuralların gitgide katılaşmasına ve alanın daralmasına neden olur. İleriki dönemde bu tekrarlı bir döngüye dönüşür.


Zamanla ne olur derseniz de çiftlerin zamanla birbirlerine tahammülü kalmaz ve en önemlisi de evliliğe saygı yitirilir. İşte bu aşamada ayrılık söz konusu olur.

Ayrılmak istemeyen çiftler, evliliğin tam olarak ne olduğunu ve nasıl yürütüleceğini öğrenmek için aile terapisi almaya başlar. Bu terapiler sırasında size evlilik öncesinde öğrenmeniz gereken mutlu ve sağlıklı evlilik yolları öğretilir.

Evlilik ehliyeti dediğim şey ise aslında tamamen soyut bir durum anlayacağınız… Ama soyut da olsa somut da olsa seve seve eğitimini vereceğim bir konu.

  • Evleneceğiniz kişi ile uyumunuz var mı yok mu?
  • Gerçekten birbirinizi seviyor musunuz?
  • Evlilik ile ilgili ne kadar bilgiye sahipsiniz?
  • Birbirinize ne kadar güveniyorsunuz?
  • En önemlisi de birbirinizin çizgilerine-sınırlarına saygı duyuyor musunuz?

Bunları evlenenler, evlenmek üzere olanlara, evlenmeyi düşünenlere soruyorum. Cevabınızda çelişkiler yaşıyor ya da sorulara hayır yanıtı veriyorsanız şimdi bir şeyleri sorunlar başlamadan öğrenmelisiniz. Sorunlarınızı çözdüğünüzde ehliyetinizi hak etmiş olacaksınız.

Hissizleşmek: İlişkilerdeki büyük tehlike!


Rukiye Doğan
Uzm. Psikolog Rukiye DOĞAN. Salihli Merkez Anadolu Lisesi’nden mezun olduktan sonra, İzmir Ekonomi Üniversitesi Psikoloji Bölümünü bitirdi. Lisans süresince gönüllü olarak Narlıdere Huzurevinde dinç ve geriatrik yaşlılarla çalışmış ve kişilere standardize mini mental testi uygulamıştır. İzmir Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesindeki alt kuruluşlarda stajyer psikologluk yapmıştır. İzmir Özel 2000 Çocuk Evi ve Çocuk Kulübünde kreş ve anaokulu düzeyinde ki çocuklarda görülen okul korkusu, kaygı bozukluğu, sosyal fobi, ayrılma kaygısı gibi anksiyete bozuklukları, beslenme ve yeme bozuklukları ve davranım bozuklukları yaşayan çocuklar ile çalışmış, gözlemleme fırsatı bulmuş ve aile görüşmeleri yapmıştır. Ege Üniversitesi Aile ve Çift Danışmanlığı Yüksek Lisansını tamamlamış ve Yaşam Boyu Eğitim ve Danışmanlık Merkezinde çocuk ve ergenlerle çözüm odaklı çalışmakta, bireysel danışmanlık ve Aile ve Çift terapileri hizmeti vermektedir. Danışanları ile Sınav Kaygısı, Depresyon, Kişilik Bozukluğu, Takıntılı Düşünceler ve Davranışlar, Fobiler, Kaygı Bozukluğu ve Yaşam Koçluğu ve Bireysel Eğitim çalışmaları, Boşanma ve Çocuk alanlarında çalışmalar yapmaktadır.