İstanbul Valiliği’nin Suriyeli mülteciler için verdiği süre doldu!

İstanbul Valiliği’nin, İstanbul’da yaşayan ancak kaydı bulunmayan Suriyeli mülteciler için verdiği süre sona erdi. Herkes kaydını diğer kentlerden İstanbul’a taşımak istiyor. İzin verilmeyenler de kaçak olarak İstanbul’da kalmaya devam edeceğini söylüyor.

İstanbul Valiliği nin Suriyeli mültecilere verdiği süre doldu!
İstanbul Valiliği’nin Suriyeli mülteciler için verdiği süre doldu!

Geçici misafir statüsünde Türkiye’de bulunan Suriye vatandaşlarının İstanbul’da kaydı olanlarının kalmasına izin verilirken; kaydı İstanbul’da olmayanlar kayıtlı oldukları illere gönderilecek.

İstanbul’daki il göç idarelerinde yoğunluklar yaşandı. Kaydı İstanbul’da olmayan Suriye vatandaşları kayıtlarını İstanbul’a aldırmak için göç idarelerine akın etti.


“İstanbul’da kaçak olarak kalacağım”

Kendisinin Bursa’da, ailesinin ise İstanbul’da kayıtlı olduğunu belirten Amad Hüseyin, “İki buçuk senedir Türkiye’deyim, benim kaydım Bursa’da, eşim ve çocuklarımın hepsi İstanbul’a kayıtlı. Bugün geldim İstanbul’a kayıt olabilmek için ama kaydımı yaptıramıyorum bana ‘Bursa’ya git’ diyorlar. İzin vermiyorlar şimdi İstanbul’da kaçak olarak kalacağım” dedi.

“Polis görünce yolumu değiştiriyorum”

5 senedir Türkiye’de olduğunu belirten Ahmed Elcasim ise, “5 senedir İstanbul’dayım. Benim kimliğim Tekirdağ’da verildi. 4 çocuğumun kaydı İstanbul’da gözüküyor. Yakalanırsam ya Tekirdağ’a ya başka bir yere ya da Suriye’ye gönderileceğim. Çocuklarım burada, eşim burada, annem burada, kardeşlerim burada. Benim Tekirdağ da ne işim var? Nerede polis görürsem yolumu değiştiriyorum. Ben de İstanbul’da kalmak istiyorum. Hem İstanbul’da hem Tekirdağ’da kira ve fatura ödüyorum. Bu da bana masraf oluyor. Ben Tekirdağ da hastalanıp hastaneye gittiğimde kimliğim verildi” şeklinde konuştu.


“Herkes kaydını İstanbul’a almak istiyor”

Eşinin Ankara’da kendisinin ise İstanbul’da kayıtlı olduğunu belirten Mustafa Süleyman da “6 yıldır Türkiye’deyim. Benim kimliğim İstanbul’a kayıtlı, çocuklarım da İstanbul’a kayıtlı. Ama eşim Ankara’ya kayıtlı. Bunun sıkıntısını yaşıyorum. Herkes mecbur, yakalanacağı güne kadar İstanbul’da kalıyor. Herkes kaydını İstanbul’a almak istiyor” diye konuştu.

Türkiye’deki Suriyelilerin sadece yüzde 1,7’si kamplarda kalıyor

Suriyelilerin yüzde 98,29’u şehirlerde, yüzde 1,71’i kamplarda yaşıyor. (Ekim 2019) Suriyelinin olmadığı şehir bulunmuyor. En az oldukları il 22 kişi ile Bayburt. Onu 37 kişi ile Artvin, 57 kişi ile Tunceli takip ediyor. En çok Suriyeli 549 bin kişi ile İstanbul’da yaşıyor.

Nüfusa oranın en yüksek olduğu il ise yüzde 81,83 ile Kilis. Türk vatandaşlığına kabul edilen Suriyeli sayısı ise 1 Ağustos 2019 verilerine göre 92 bin 280 kişi. 47 bini yetişkin, 45 bin 280’i çocuk. Türkiye’de doğan Suriyeli sayısı ise 405 bin 521.


Suriyelilerin Türk nüfusuna oranı ise ülke genelinde yüzde 4,48 olarak belirlenirken, bu sayı İstanbul’da yüzde 3,65, Ankara’da yüzde 1,72, Bursa’da yüzde 5,92, İzmir’de yüzde 3,40, İzmit’te yüzde 2,98 olarak belirlendi. Bursa, sınır illeri hariç nüfusa oranla en yoğun Suriyeli’nin yaşadığı şehir oldu. Suriyelinin olmadığı şehir ise bulunmuyor.

Suriyeliler İstanbul’da ayda 50 şirket kuruyor


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.