Türkiye intihar verileri: Son 17 yılda 50 bin 378 kişi hayatına son verdi!

Türkiye intihar verileri: Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2002 – 2018 yılları arasında Türkiye’de günde ortalama 8 kişi hayatına son verdi.

Türkiye intihar verileri: Son 17 yılda 50 bin 378 kişi hayatına son verdi!
Türkiye intihar verileri: Son 17 yılda 50 bin 378 kişi hayatına son verdi!

Aile içi anlaşmazlıklar, akıl hastalıkları, ekonomik sıkıntı ve bunalımlar, iş kaybı, psikolojik sorunlar başta olmak üzere birçok farklı nedenle insanlar yaşamlarını sonlandırıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; 2002 – 2018 dönemini kapsayan 17 yılda 50 bin 378 kişi hayatına son verdi. Verilere göre söz konusu dönemde, Türkiye’de her sene ortalama 2 bin 963, her ay 246, her gün 8 kişi intihar etti.


TÜİK’in yayınladığı intihar verileri hali hazırda 2002’den başlıyor ve 2018’de sona eriyor.

Son 17 yılda  intihar edenlerin 5 bin 318’i aile içi sorunlar, 4 bin 481’i geçiş sıkıntısı, 10 bin 887’i hastalık, bin 4’ü ticari başarısızlık, 2 bin 412’si aşk ve istediği ile evlenememe, 3 bin 896’sı diğer nedenlerle hayatına son verdi. 21 bin 256 kişinin ise neden intihar ettiği bilinmiyor.


Eğitim ve ticari başarısızlık nedeniyle intihar edenlerin sayısı azalırken, geçim sıkıntısı nedeniyle hayatına son veren kişi sayısında ciddi bir düşüş görülmedi.

TÜİK yayınladığı 2018 dönemine ait son verilere göre, Yüz bin nüfus başına düşen intihar sayısını ifade eden kaba intihar hızı 3.88’e oldu. Diğer bir ifade ile 2018 yılında her yüz bin kişiden yaklaşık dördü intihar etti.

Türkiye 17 yıllık intihar verileri

türkiye intihar istatistikleri

En çok intihar Hindistan’da

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) geçtiğimiz eylül ayında yayınladığı rapora göre, her yıl yaklaşık 800 bin kişi kendi hayatına son veriyor. En çok intihar görülen ülke sıralamasında 215 bin kişiyle Hindistan ilk sırada yer alıyor. Çin 136 bin, Rusya 45 bin ve Japonya 23 bin kişiyle intihar oranlarının yüksek olduğu diğer ülkeler olarak sıralanıyor.


Dünya genelinde erkek intihar oranının kadınlara kıyasla daha fazla olduğunun ön plana çıktığı raporda, her 100 bin erkekten 13.5’i, her 100 bin kadından 7.7’si intihar ediyor. Türkiye’de ise erkeklerde intihar oranı her 100 bin kişide 11.3 iken kadınlarda 3.2 olarak görülüyor.

İntiharın önlenmesinde pozitif psikoloji etkileri nedir?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.