Dipsiz Göl define arama bahanesi ve devlet izniyle yok edildi!

Bir şirket Gümüşhane’de doğa harikası Dipsiz Göl içinde define arama bahanesiyle Gümüşhane Valiliği ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden izin aldı. Gümüşhane Müze Müdürü ile jandarma yetkilileri kazıya eşlik etti. Göldeki su tahliye edilirken iş makineleri göl alanını kazmaya başladı. Dördüncü günün sonunda gölde altın olduğu iddiaları üzerine başlayan kazı, altınlar bulunamayınca sonlandırıldı. Dipsiz Göl devlet izniyle yok edilmiş oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı gölün kurumasına sebep olan kişilerin görevden uzaklaştırıldığını açıkladı.

Gümüşhane Valiliği ise Dipsiz Göl’ün rehabilitasyonunun sağlanabilmesi için akademisyenler ve teknik elemanlarla görüş alışverişi içerisinde planlamalar yapıldığını, gerekli düzenlemelerin gerçekleştirileceğini açıkladı.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, Gümüşhane merkeze bağlı Dumanlı köyü sınırları içinde bulunan gölde Define Arama Ruhsatı düzenlendiği ifade edildi. Valilik, “Dört gün süren arama çalışması sonrasında 10 Kasım 2019 tarihi itibarıyla kapatma işlemi yapılarak alan eski haline getirilmiştir. Define araması yapılan alanda taşınır, taşınmaz herhangi bir kültür varlığına rastlanmamıştır. Define Arama Yönetmeliği’nin 9. maddesi çerçevesinde tespit yapan ve bu tespiti uygun bularak define arama ruhsatı düzenleyenler hakkında, mevzuat kriterlerine uygunluk tespiti ve kazının yapılmasında herhangi bir sakınca olmadığına dair düzenlenen raporun hazırlanmasındaki özensizlik ve ruhsat düzenlenmesi nedenleriyle valiliğimizce ve ilgili bakanlığımızca soruşturma başlatılmıştır” diye belirtti.


dipsiz göl yok edildi gümüşhane

Ne olmuştu?


İsmi açıklanmayan iki kişi, Gümüşhane merkeze 50 kilometre uzaklıkta ve deniz seviyesinden 2 bin 140 metre yükseklikte bulunan gölde kazı çalışması yapmak için başvurdu. Gümüşhane Valiliği ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü ise kazı yapılmasına izin verdi. Gümüşhane Müze Müdürü ile jandarma yetkilileri kazıya eşlik etti. Göldeki su tahliye edilirken iş makineleri göl alanını kazmaya başladı. Dördüncü günün sonunda gölde altın olduğu iddiaları üzerine başlayan kazı, altınlar bulunamayınca sonlandırıldı. Göl toprakla dolduruldu.

Trabzon’un simgelerinden Uzungöl artık beton göl!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.