Aracına kasko sigortası yaptıran sürücülerin sayısı her geçen yıl azalıyor. Ekonomik krizin etkisi ile masraf kısmak isteyenler, kasko yaptırmamayı tercih ediyor.
“Kara taşıtları sigortası”, yani kasko bir aracın kaza geçirmesi, yanması, çalınması veya çalınmaya teşebbüs edilmesi sonucu oluşabilecek zararları güvence altına alıyor.
Zorunlu trafik sigortası bir kazada karşı tarafın hasarını karşılarken araç sahibinin hasarını hiçbir şekilde karşılamıyor. Fakat olası bir kazada karşı tarafın değil, araç sahibinin hasarını karşılamaya yönelik olan kasko, tüm sürücüler için büyük önem taşıyor.
Ancak Türkiye’de kasko yaptıran araç sahiplerinin sayısı her geçen gün azalıyor. Ekonomik krizin etkisi ile masraf kısmak isteyen sürücüler, kasko yaptırmamayı tercih ediyor.
Türkiye Sigortalar Birliği verilerine göre;
2019 Eylül ayı itibariyle trafikteki kaskolu otomobil sayısı 2.968.091
2018 yılının Eylül ayında ise bu sayı 3.046.764 idi.
Geçen yılın aynı ayına göre 78 bin araç kasko yaptırmaktan vazgeçti. Bir de trafiğe yeni kaydolup hiç kasko yaptırmayan araçlar da var.
Kaskolu motosiklet sayılarına bakıldığında ise 2018 yılının Eylül ayında 18.102 olan sayı, 2019’un Eylül ayında 16.591’e gerilemiş.
Tüm motorlu araçlara bakıldığında ise 2018’de kaskolu araç sayısı 4.404.264 iken 2019’da bu sayı yaklaşık 200 bin düşerek 4.207.636 oldu.
Kasko sigortası nedir?
Kasko sigortası, aracın yanması, çalınması ya da kaza sonucu oluşabilecek her türlü riske karşı sigortalıyı güvence altına alan bir sigorta türüdür.
Zorunlu trafik sigortası, sadece sigortalı kişinin üçüncü kişilere verebileceği maddi ve bedeni zararları karşılar ancak sigortalının kendi aracının zararını karşılamaz. Kasko sigortası ise aracın yanması, çalınması ya da kaza sonucu oluşabilecek herhangi olumsuz durumda araç sahibini ve aracını güvence altına alır. Diğer bir deyişle araç sahibi kasko sigortası yaptırarak, oluşabilecek hasarları sigorta şirketine devretmiş olur. Böylece uğrayacağı maddi hasarın poliçe kapsamı dâhilinde karşılanmasını sağlar.
Sigorta şirketlerinde farklılık göstermekle beraber mini onarım kapsamına giren ufak çizik, kaporta göçük veya ezik hasarları için hasar dosyası açılmamaktadır. Bu sebeple bilinenin aksine kasko bozulmaz. Bununla beraber 1 adedi aşmamak üzere far, stop lambası veya ayna hasarı ya da radyo teyp hasarlarında da pek çok sigorta şirketinde hasarsızlık kademesi yenileme poliçesinde düşmez.
Türkiye’de full kasko olarak adlandırabileceğimiz bir kasko türü bulunmamaktadır. Kasko poliçelerinin büyük bir çoğunluğu Genişletilmiş Kasko olup; bu poliçe içerisinde de şirketler arasında güvence altına alınan teminatlar veya bu teminatların limitlerinde farklılıklar bulunabilmektedir. Bununla beraber kasko sigortası genel şartlarında teminat dışı durumlarda belirtilen alkollü veya ehliyetsiz kişinin araç kullanması gibi durumlar her poliçede kapsam dışıdır. Poliçede mutlaka teminat altına alınması istenilen riskler var ise,sigorta uzmanına danışılmalıdır.