2020’de uzaya binlerce uydu fırlatılacak; geceleri parlak bir çizgi gibi görünecek

Gökbilimciler, 2020 yılında hızlı internet için uzaya fırlatılması planlanan binlerce uydunun gökyüzünün görüntüsünü tehdit edeceği uyarısında bulundu. Bilim insanları, uyduların oluşturduğu “mega takımyıldızlarının” optik teleskoplardan gelen görüntüleri ve radyo astronomi gözlemlerini engelleyebileceğini söylüyor.

Starlink uydu

Başta Elon Musk’ın kurucusu olduğu Amerikan SpaceX şirketi olmak üzere OneWeb ve Amazon gibi teknoloji devleri, gelecek haftadan itibaren uzaya çok sayıda uydu fırlatmayı planlıyor.

SpaceX’in uyduları şimdiden geceleri gökyüzünde parlak bir çizgi gibi görünüyor ve yıldızları gölgede bırakıyor.


Londra’daki Imperial College’dan astrofizik uzmanı Dr. Dave Clements BBC’ye yaptığı açıklamada, “Gece gökyüzü tüm topluma aittir ve şimdi toplumsal bir trajediyle karşı karşıyayız” dedi.

Uzay şirketleri ise uyduların etkisini asgariye indirmek için gökbilimcilerle çalıştıklarını belirtiyor.

SpaceX, Uydu Üzerinden İnternet Hizmetine 2020 Yılında Başlamayı Planlıyor

Elon Musk’ın çılgın projelerinden bir tanesi olan uzaydan uydularla genişbant internet hizmeti sunma planı artık gerçekleşmeye çok yakın. Şirket, 2020’de genişbant internet hizmeti sunmaya başlamayı düşünüyor.

Starlink uyduları 2020 hızlı ücretsiz internet

SpaceX’in başkanı ve COO’su Gwynne Shotwell 22 Ekim’de yaptığı açıklamada şirketin, ABD’de Starlink ile 2020 senesinin ortalarında genişbant hizmetini sunmaya başlayacaklarını söyledi. Shotwell, gazetecilerle yapılan medya toplantısında bu aşamaya gelmek için şirketin 6 ile 8 uydu daha fırlatması gerektiğini söyledi. Shotwell’e göre SpaceX’in, kullanıcı terminallerinin tasarımını ve mühendisliğini de bitirmesi gerekiyor.

SpaceX’in CEO’su Elon Musk’ın evinde bir Starlink terminali bulunuyor ve kendisi 22 Ekim’de bu terminali kullanarak bir tweet attı. Musk, 29 milyon takipçisine “Bu tweeti uzay üzerinden Starlink uydusu vasıtasıyla gönderiyorum” dedi.

Küresel bağlantı için 24 uydu

Shotwell, yaptığı konuşmada yüksek ve alçak irtifa bantlarında kesintisiz hizmet vermek için mayıs ayında fırlatılan bir uydu da dâhil olmak üzere toplam 6 ile 8 Starlink uydusu fırlatılması gerektiğini söyledi. “Küresel kapsama için 24 uyduya ihtiyacımız var” diyen Shotwell, “Her fırlatma, daha fazla kapasite sağlıyor” ifadelerini kullandı.


Şirketin, geçtiğimiz hafta Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nden dünyanın en büyük alçak Dünya yörüngesi genişbant takım uydusunu oluşturmak için ek 30 bin Starlink uydu onayı başvurusu heyecana sebep olmuştu. Üstelik bu, ABD Federal İletişim Komisyonu tarafından onaylanan 12 bin uyduya ekti.

Küresel kapsama için bu kadar fazla uzay aracına ihtiyaç olmasa da şirket, özelleştirilmiş hizmet seçenekleri için fazladan uydu fırlatmak istiyor. Shotwell, “Önümüzdeki senenin ortasından sonuna kadar ağımızı genişletmeye devam edeceğiz. Önümüzdeki senenin sonuna kadar 24 uydu daha fırlatmayı umut ediyoruz” dedi.

Shotwell, birçok Starlink özelliğinin ABD Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı tarafından Global Lightning programı altında test edildiğini söyledi. ABD ordusuyla ortak çalışma yapan SpaceX, ABD hükümetine de hizmet vermek istiyor ancak şu an tüketici pazarına nasıl hizmet vereceği üzerine yoğunlaşmış durumda.

Şirket, birçok ülkede hizmetini vermek için yerel telekom firmalarıyla iş birliği içerisine gidecek. Shotwell, SpaceX’in çok da alışkın olmadığı bir alanda olduğunu hatırlattı ve bunun SpaceX’in asıl önceliği olan uzay görevlerinin önüne geçmeyeceğini söyledi.

Yeni iş gücü

SpaceX’in satış, teknik destek ve ürün mühendisliği için yepyeni bir işgücüne sahip olacak. Kullanıcı terminalleri ise asıl öncelik. Servis elemanındansa daha çok mühendise ihtiyaçları olacağını söyleyen Shotwell, terminallerin şirketin doğru yapması gerektiği şeylerden bir tanesi olduğunu ifade etti.

Müşteriler, hizmet için anlaşma yaptıklarında SpaceX’ten içerisinde kullanıcı terminali ve kablo olan bir kutu alacaklar. Bunların nasıl bağlanacağı ve evde tam olarak nereye konumlandırılacağı ise henüz çözülebilmiş değil.

Sadece ABD’ye değil ABD dışına da çalışmak isteyen SpaceX, internet hizmeti sunma yetkisi alabilmek için ülke ülke çalışıyor. Shotwell, bu konuda her ülkenin kendine göre bir sürece sahip olduğunu dile getirdi. Terminallerin bugün SpaceX’in Hawthorne’daki fabrikasında üretildiğini söyleyen Shotwell, ileride üretimin büyük çoğunluğunun farklı yerlere kaydırılacağını söyledi.


SpaceX, kendi genişbant takım uydularını kurmak isteyen birkaç diğer şirketle de rekabet halinde. Shotwell, bu pazarda en azından iki rekabetçiye daha yer olduğunu söyledi “Eğer ki başarırsak ve para kazanırsak rakipler olacaktır” ifadelerini kullandı.

Elon Musk’ın uzaydan internet projesi: Starlink uyduları görüntülendi


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.