Arabuluculuk sınavında barajı geçemeyen AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, “Arkadaşlarımızdan uzun yıllarını bu işe vermiş olanlar bile kazanamadı” dedi.
Adalet Bakanlığı’nın 24 Kasım’da yaptığı arabuluculuk sınavına 200 milletvekili katıldı.
Sınava katılan vekiller arasında 31 Mart seçimlerindeki ilginç açıklamaları ile akıllara kazınan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz da katıldı. Yavuz’un arabuluculuk sınavından geçer not alamadığı öğrenildi.
Sınavdan aldığı 74 puanın önemli olduğunu ifade eden Ali İhsan Yavuz, “Kimse bu arkadaşlarımız doğru düzgün çalışamadan bu puanı aldılar demiyor. Ben söylüyorum iki gün çok yoğun çalıştım ama iki gün… Bunun takdir edilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.
Hürriyet‘ten Gizem Karakış’a yaptığı değerlendirmede; “Bunlar milletvekili, sınavı da Bakanlık koordine ediyor. Soruları zaten onlara verecekler. Bu sınavın sonucu şimdiden belli” ve “Milletvekilliği maaşı onlara yetmiyor arabuluculuktan da bol miktarda para kazanacaklar” iddialarına da yanıt veren Yavuz şöyle konuştu:
“Biz her bir milletvekili arkadaşımız çıktık farkındalık oluşturalım dedik. Kendimizi de sonraki süreçlere hazırlamak istedik. Ama itibar suikastı yapılıyor. Hiçbir milletvekili arkadaşımız maaş için bu sınava girmiş değildir. Hiçbir arkadaşımız sınav sorularına ulaşalım diye bir dert taşımamıştır. Bu dedikoduların üretilmesine üzülüyorum. Aklımızın köşesinden dahi geçmeyen bir şeyle itham edildik. Kınıyorum onları.”
Arabuluculuk nedir?
Hukuk uyuşmazlıklarında getirilen Arabuluculuk sistemi yeni meslek oldu. Aile hukuku, işçi-işveren ve tüketici uyuşmazlıkları için devreye giren Arabulucular taraf başına ilk 3 saat için 170 lira, takip eden her saat için 120 lira alıyor. Ticari uyuşmazlıklarda ilk 3 saate kadar 330 lira, takip eden her saat için 255 lira oluyor. Diğer konulardaki uyuşmazlıklarda ise taraflar ilk 3 saate kadar 205 lira, takip eden her saat için 155 lira ödeme yapıyor. Bu ücretler her yıl artıyor. Uyuşma sağlanamazsa arabulucuya para ödenmiyor.
Şimdiye kadar hukukçular arasından 15 bin kişi Arabulucu sıfatı kazandı. Milletvekilleri de Arabulucu olmak için yarışıyor. İlk Arabulucu Bülent Arınç oldu. Son sınavda ise AKP Milletvekilleri Adalet eski Bakanı Bekir Bozdağ ile Ramazan Can, Orhan Kırcalı, Yılmaz Tunç, Recep Özel, Ali İhsan Yavuz, Ahmet Aydın ve CHP’li Mahmut Tanal 90 puanın altında kalarak elendi. Eski Bakan Bozdağ 91 puan şartı olan sınavda 72 puan aldı. Ali İhsan Yavuz ise 74 puanda kaldı.
Sınavı kazanamayanlar arasında Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar da bulunuyor. Adalet Bakanlığının 24 Kasım’da yaptığı ara buluculuk sınavına yaklaşık 30 bin kişi girmişti. Sınavda 91 ve üzerinde puan alan 6 bin kişi başarılı oldu. 2013 yılında yasa ile hukuk uyuşmazlıklarında alternatif çözüm olarak Arabuluculuk sistemi getirilmişti.
Nasıl işliyor?
İşçi ve işveren alacakları, işe iade talepleri de dahil olmak üzere iş hayatındaki tüm anlaşmazlıklarda dava şartı, arabuluculuk kapsamına alındı. Taraflar mahkemeye değil önce arabulucuya başvurmak zorunda. Anlaşmazlık Arabuluculukta çözülemezse taraflar mahkemeye gidebiliyor. 73 adliyede Arabuluculuk büroları kuruldu.
Başvuru sırasında herhangi bir masraf ve harç alınmıyor. Başvurunun yapıldığı veya karşı tarafın bulunduğu yerden arabulucu atanıyor. Arabulucu, karşı tarafı oturuma davet ediyor. Taraflar ilk oturuma katılmak zorundalar. Oturuma gelip, iki saat görüştükten sonra taraflar anlaşamazsa masrafı Bakanlık ödüyor. Dava sonunda taraflara yansıtılıyor. Alacak-verecek anlaşmazlıkları, kiracı-ev sahibi, tazminat, tüketici, marka patent davaları da istenirse Arabulucuya gidebiliyor.