At eti nerede kullanılacak? Veteriner hekimler duruma anlam veremedi

Sudan’dan getirilecek 500 ton katır, eşek ve at eti ithalatıyla ilgili soru işaretleri Meclis gündemine taşındı. Muhalefet milletvekilleri, bu etlere ihtiyaç olup olmadığını sorarak etlerin nerelerde kullanılacağının açıklanmasını istedi. Veteriner hekimler ise duruma anlam veremediklerini açıkladı.

At eti nerede kullanılacak? Veteriner hekimler duruma anlam veremedi

At eti ithalatı Meclis Gündemine taşındı. Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, iddiaları cevaplandırması için Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a sordu: 500 ton at, eşek ve katır eti ithalindeki amaç ne?

Karaduman, Türkiye’nin Sudan’dan 500 ton at, eşek ve katır eti ile ayrıca 500 ton at, eşek ve katırın da aralarında bulunduğu hayvanların sakatatlarına gümrük vergisi uygulanmadan ithal edilme iddialarıyla ilgili Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın cevaplandırması istemiyle soru önergesi verdi.


Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a 5 soru

‘At, eşek ve katır eti ithalatı’ ile ilgili iddiaları Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın cevaplandırması için Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, şu soruları sordu:

  1. Sudan’dan 500 ton at, eşek ve katır eti ile ayrıca 500 ton at, eşek ve katırın da aralarında bulunduğu hayvanların sakatatları hangi amaçla ithal edilmektedir?
  2. İthal edilecek at, eşek ve katır etleri özel bir alanda (ilaç, kimya sanayi vb.) kullanılacaksa ülkemizde bu ihtiyacı karşılamaya yetecek kadar hayvan mevcut değil midir?
  3. Sudan’dan ithal edilecek etler kasaplar ve marketlerde satışa sunulacak mıdır?
  4. Söz konusu etler kasap, market ve diğer reyonlarda satışa sunulacaksa bu etlerin türü ve menşei belirtilecek midir?
  5. Son bir yılda hangi ülkeden/ülkelerden toplamda ne kadar at, eşek, katır ve domuz eti ithal edilmiştir?

Meclis gündeminde

TBMM Dışişleri Komisyonu’nda görüşülerek onaylanan ve TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi beklenen Sudan ile ekonomik ve ticari ortaklık anlaşmasıyla 500 ton at, eşek ve katır etinin gümrüksüz olarak ithal edilmesine olanak tanınmasıyla ilgili soru işaretleri kamuoyunda tartışılıyor.

İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Murat Arslan, gümrüksüz olarak ithal edilecek at, eşek ve katır etinin nerede kullanılacağının açıklanmasını isterken; İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, bir soru önergesi vererek, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın konuya açıklık getirmesini istedi.


TBMM Dışişleri Komisyonu’nda 4 Aralık’ta kabul edilen ve yakın zamanda Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi beklenen Sudan’la Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşması’yla^; Türkiye, birçok tarım ürünü için Sudan’a yüzde 100 kota içi tarife indirimi uygulayacak. Buradan büyükbaş ve küçükbaş hayvan, tereyağı, yumurta, bal, patates, domates, sarmısak, üzüm, buğday arpa ve mısır ithal edecek. İthal edilecek ürünler arasında at ve eşek eti ile sakatatları da bulunuyor.

Veteriner hekimler duruma anlam veremediklerini söyledi

İstanbul Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Murat Arslan, anlaşmayla Sudan’dan at, eşek ve katır eti ithal edilecek olmasına anlam veremediklerini söyledi. Arslan, Türkiye’nin sadece Sudan’dan değil, herhangi bir yabancı ülkeden bu ürünleri almasının, yerli üreticilere zarar verdiğini vurguladı.

Arslan, “Ticari olarak bu ülkeye yardım yapacaksak yine yapalım, ama yaptığımız yardım neticesinde ülkemize zarar getirecek ürünleri sokarak değil, başka türlü yapalım. Örneğin şu anda et ithal ediyoruz. Et ve Süt Kurumu’nun depoları ithalatla dolmuş durumda, yerli üretici kendi hayvanını kestiremiyor” dedi.

Maymun eti de listede


İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde; “Ülkemizin maymun eti ve yenilebilir sakatatı, sürüngen eti, domuz, at, eşek ve katır gibi havyvanların etine  ihtiyacı mı vardır, nerede kullanılacak?” diye sordu.

Sudan’dan at, katır, eşek eti ithal edilecek!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.