Gezi Blogu nasıl açılır?

Son dönemde İnternet sitesi açmak isteyenlerin en çok tercih ettikleri site çeşitlerinden biri de blog siteleridir. Herhangi bir konu ile ilgili kişisel tecrübe ve bilgilerin paylaşıldığı blog siteleri İnternet üzerinden bir kitleye ulaşmanın ve paylaşım yapmanın en pratik yoludur.

Gezi Blogu nasıl açılır?

Blog sitesi açan kişilerin en çok tercih ettikleri blog sitesi tarzı ise gezi siteleridir. Bir kişinin gezdiği yerlere ilişkin her türlü bilgi ve tecrübelerine ilişkin içerikleri paylaştığı blog sitesi türü olan gezi bloglarının takipçi kitlesi ülkemizde oldukça fazladır.

Hem gezmek gibi eğlenceli bir eylemi yapmak hem de buna ilişkin deneyimlerini paylaşmak pek çok kişinin ilgisini çekmektedir. Bu nedenle de binlerce kişinin hobisi arasında gezi blogu sitesi yönetmek yer almaktadır.


Peki, bir gezi blogu nasıl açılır? Bu yazımızda genel hatları ile gezi blogunun nasıl açılacağından bahsedeceğiz. Dilerseniz başlayalım.

Etkili bir alan adı seçin

Etkili bir alan adı seçmek

Sadece bir blog sitesi değil, açmak istediğiniz her türlü İnternet sitesi için ilk yapılması gereken işlem sitenin domain adresini belirlemektir. Zira yayın yapmak istediğiniz konu ile ilgili akılda kalıcı bir domain seçmek sitenizin kitlesine ulaşmasına tahmin ettiğinizden daha çok yardım edecektir.

Yazımızın konusu olan gezi blog siteleri ile ilgili bir domain seçimi yaparken sitenizin isminin gezme ve seyahat ile ilgili kavramlar hakkında olması size henüz blogunuzu yayınlamadan önce bir avantaj sağlayacaktır.

Bu noktada sizin konunuza benzer konular hakkında halihazırda yayın yapan siteleri incelemeniz bir fikir edinmenizi sağlayacaktır.

Sitenizin alan adı hakkında kafanızda bir fikir belirdiyse bundan sonrası için düşündüğünüz alan adında başka bir sitenin yayın yapıp yapmadığını kontrol etmeniz gerekmektedir. Zira sizin düşündüğünüz alan adında halihazırda bir başka İnternet sitesi yayın yapmaya devam ediyorsa bu alan adını kullanmanız mümkün olmayacaktır.

Bu noktada alan adı sorgulaması yapmak için bu işlem için üretilmiş İnternet araçlarını kullanmanız gerekecektir. Bazı araçlarla sadece alan adı sorgulaması yapabileceğiniz gibi gelişmiş alan adı sorgulama araçları ile sitenize düşündüğünüz alan adının dolu olması halinde boş olan ve düşündüğünüz alan adı ile benzer yapıya sahip alan adlarını öneri olarak alabileceğiniz araçlar bulunmaktadır. Bu tip alan adı sorgulama araçlarına Hostinger’in alan adı sorgulama aracı iyi bir örnektir. Sadece düşündüğünüz alan adının boş olup olmadığını kontrol etmeyeceğiniz ve bunun yanı sıra ilgili alan adının dolu olması halinde size öneriler sunacak bir alan adı sorgulama aracını kullanarak pratik bir şekilde siteniz için kaliteli bir alan adı bulabilirsiniz.

Alan adınızı belirledikten sonra bu alan adını kendi adınıza tescil ettirmeniz gerekmektedir. Alan adı sorgulaması yapacağınız aracı sunan siteden pratik bir şekilde ne kadar süreyle bu alan adını kullanmak istiyorsanız satın alabilirsiniz.

İşte bu kadar! Artık sitenizin ismi belirlendi.

Hostinginizi belirleyin

hosting

Ne yazık ki bir gezi blogu açmak için sadece alan adını belirlemek yeterli olmayacaktır. Bunun yanı sıra sitenizin tüm dosyalarını ve medyalarını bünyesinde saklamanız ve talep edildiğinde internet üzerinden erişim sağlayan kişilere bu dosyaları sunacak internet sunucularına ihtiyaç duyacaksınız.

Bu sunucuların yukarıda saydığımız işlemler için özel sunucular olması gerekmektedir.

Elbette ki İnternet sitesi kuran herkesin kendi sunucusu yoktur. Bu işi yapan sunucu firmaları bulunmaktadır. Gezi blogu sitenizi kurmak için bu firmalardan host hizmeti satın alarak belli süreliğine sunucu kiralayabilirsiniz. Bu sunucu kiralama işleminde farklı paket seçenekleri bulunmaktadır.


Bu paketlerin her birinin kendine has özellikleri bulunmaktadır. Sitenizde paylaşmayı düşündüğünüz medya içeriklerinin boyutlarına göre seçim yapmanız gerekmektedir.

Şunu da unutmayın ki doğru hosting firmasını seçmemeniz halinde sitenizde yüklenme problemleri yaşayabilirsiniz. Hosting seçimi yaparken sitenizin altyapısına en uygun paketi seçerek daha sonra yaşayabileceğiniz problemlerden kaçınabilirsiniz.

Pratik bir şekilde site kurma yöntemi olarak WordPress

Pratik bir şekilde site kurma yöntemi olarak WordPress

WordPress günümüzde internet sitesi kurmanın en pratik yoludur. Hazır temalar üzerine yerleştirme yapma olanağı sunan WordPress ile yapılan işlemler aslına bakılırsa sanıldığı kadar kolay değildir. Bu özelliği ile birlikte kullanıcısına hem pratikliği ancak bunun yanı sıra da siteye dışarıdan yapabileceği her türlü müdahaleyi pratik bir şekilde yapma olanağı sunması sebebiyle WordPress en çok tercih edilen internet sitesi kurma platformudur.

WordPress kullanarak bir gezi blogu kurmak için öncelikle İnternet sitenizin dosya yöneticisine WordPress kurulum dosyasını eklemeniz gerekmektedir. Bu dosyanın yüklenmesinin ardından siteniz WordPress’in standart temalarından biri rastgele sitenize atanacaktır.

Ardından sitenizin yönetici adı ve parolası ile yönetim paneline giriş yaparak istediğiniz WordPress temasını seçtikten sonra görsel anlamda düzenlemenizi yapabilir ve sitenizi yayına hazır hale getirebilirsiniz.

Şunu da belirtmeden geçmeyelim. Hazır tema kullanarak site kurma fikri orijinal bir İnternet sitesi oluşturmak isteyenler için ilk etapta doğru bir fikir gibi gelmeyebilir. Ancak bu konuda WordPress’in tema altyapısında yer alan yüzbinlerce tema seçeneğini ve bu temaları istediğiniz gibi ne kadar kolay kişiselleştirebileceğinizi gördükten sonra bu fikrin ne kadar isabetli olduğunu göreceksiniz.

Bu noktada WordPress üzerinden gezi blogu kuracaklara tavsiye edebileceğimiz bazı temalar şunlardır:

  • Journey Blog Teması
  • CheerUp Blog Teması
  • Newspaper Blog Teması
  • Extra Blog Teması
  • GoBlog Teması
  • Landing Teması

İlk etapta görülen ve sık kullanılan gezi blogu temaları yukarıdaki temalar olarak gösterilebilir. Ancak elbette ki farklı yüzbinlerce tema arasından kendi sitenize uygun olanı seçerek yukarıdakilerden farklı temalarla da sitenizi kolayca kurabilirsiniz.

Özgün içerikle hayal bile edemeyeceğiniz kitlelere ulaşabilirsiniz

blog sitesi açmak gezi blogu özgün içerik

Sitenizin temasını giydirdikten ve kendinize göre kişiselleştirdikten sonra yapılması gereken ise sadece içerik eklemektir.

Bu her ne kadar kolay bir işlem gibi görülse de duruma göre oldukça zorlayıcı olabilir. Öncelikle bir blog sitesine özellikle gezi blogu sitesine içerik eklerken özgünlüğün birinci planda olması gerektiğini unutmayın.

Bu noktada kısa sürede Google tarafından fark edilmek ve planlı bir ilerleme göstermek istiyorsanız mutlaka rakiplerinizin içeriklerini analiz etmeniz gerekmektedir. Rakiplerinizin içeriklerine benzer içerikler üretmeniz yeni bir site olmanız nedeniyle halihazırda güven kazanmış ve trafik çeken bir site karşısında ön plana çıkmanızı zorlaştıracaktır. Dolayısıyla içerik üretme politikanızı ilk etapta kendinize farklı bir kitle edinmek amacıyla daha önce kimsenin bahsetmediği ve gitmediği yerlere ilişkin gezi yazıları yazmaya yöneltmeniz faydalı olacaktır.

Ancak elbette ki bu tamamıyla kendi içerik politikanıza ve imkanlarınıza göre değişiklik gösteren bir konudur. Ancak bahsedildiği üzere bu noktada en çok dikkat edilmesi gereken nokta içeriğin ve özellikle gezi alanında içerik üretileceğinden dolayı medyaların özgün olmasıdır. İçeriğinizde kullandığınız görsellerin sizin tarafınızdan çekilmiş fotoğraflar olması sitenizin değerini arttıracak bir unsurdur.


İşte kısaca bir gezi blogu nasıl açılır diyenler için rehberimiz bu kadar. Verilen öneriler doğrultusunda bir site kurarak deneyimlerinizi paylaşabilir ve bir hobi olarak başladığınız bu işte kısa sürede ilerleme sağlayabilirsiniz. Nitekim İnternetin geleneksel medya araçları karşısındaki üstünlüğünü tartışmanın bile abes olduğu dönemlere geldik. Özgün içeriklerle kurduğunuz bir gezi blogu ile kısa sürede hiç beklemediğiniz şekilde yeni bir fenomen haline gelebilirsiniz.

Seo nedir? Google sonuçlarında ilk sayfada çıkmanın tüyoları


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.