Seo nedir? Google sonuçlarında ilk sayfada çıkmanın tüyoları

SEO, bir web site sayfasının arama motorlarındaki sıralamasını yükseltmek için yapılan iyileştirmelere verilen genel addır. Peki SEO başarı sıralaması faktörleri, içerik, linkler nelerdir?

Seo nedir? SEO başarı sıralaması faktörleri nelerdir?

Kısaca Seo, sıralamada üst sıralara çıkmak için uygulanması gereken işlemler bütünüdür. Bir kişi bir arama motoruna aradığı kelimeyi yazdığında arama motoru o kelimeyi barındıran en uygun web sitelerini karşımıza getirir. Amacımız her zaman web sitemizin arama sonuçlarının ilk sayfasında yer almasıdır. Web sitemizde yer alan tüm sayfalara gerekli işlemleri uyguladığımızda arama sonuçlarında sıralamamız hızla yükselecektir.

SEO başarı sıralaması faktörleri neler?

Seo nedir? SEO başarı sıralaması faktörleri nelerdir?

Seo başarı sıralaması faktörleri iki farklı alanda incelenebilir. Bunlardan ilki ve en önemlisi web sitenizde barındırdığınız içeriğin niteliğidir. İkincisi ise diğer web sitelerinden sizin web sitenize gelen bağlantı yoğunluğudur.


İçerik

Özellikle Google için web sitenizdeki içeriğin kalitesi arama sıralamalarında üst sıralara çıkmanızda en önemli unsurdur. Web sitenizde bulunan içeriği bugüne kadar kanıtlanmış yöntemleri uygulayarak kolaylıkla iyileştirebilir ve arama motorları için uygun hale getirebilirsiniz.

1. Kalite

Web sitenizde yer alan tüm yazılar dilbilgisi açısından hatasız ve kusursuz olmalıdır. Çoğu web sitesi sahibi bu durumdan habersiz olduğu için konuşur bir dille yazılan ve içinde anlatım bozukluğu olan yazılara daha çok prim vermektedir. Oysa arama motorları mükemmel bir yapay zekâya sahiptir. Sayfalarınızda yapılmış en küçük bir yazım yanlışı ya da sizin fark edemediğiniz bir anlatım bozukluğu web sitenizin aramalarda elenmesinin en temel unsurlarından biridir. Ayrıca yazılarda noktalama işaretleri yerli yerinde ve hatasız kullanılmalıdır.

Web sitenizdeki sayfalarda yer alan yazıların uzunluğu en az 500 kelime olmalıdır. Ancak bu uzunluk 750 kelimeyi aşmamalıdır. Yazılar sayfanın başlığıyla ve html kodunun başlık etiketleri ile uyumlu olmalıdır.

2. Araştırma

İnsanların İnternette sık aradığı kelimeleri araştırmak ve yazılarınızı bu anahtar kelimeler doğrultusunda hazırlayıp yazmak arama sıralamalarında yükselmenizi sağlayacak önemli unsurlardan biridir.


Web sitenize eklediğiniz yazılarla ilgili anahtar kelimeleri Google AdWords programında aratabilirsiniz. Google AdWords girdiğiniz anahtar kelimeyle ilgili aranan tüm kelimelerin ortalama aylık arama sayılarını verir. Böylece web sitenizde yer alan yazıların aramalardaki popülerliğini kolayca görebilirsiniz. Ayrıca bu programla reklam verenlerin bu anahtar kelime için tıklama başına ödediği maliyeti de öğrenebilirsiniz. Google AdWords’ün önerdiği kelimeleri yazılarınıza eklemek, web sitenizin arama sıralamalarında üst sıralara çıkmasını kolaylaştıracaktır.

3. Anahtar kelimeler

Sayfa içeriğinde anahtar kelimeler kullanmak arama sıralamalarında yükselmeyi kolaylaştıran faktörlerdendir. Ancak bir yazının içinde herhangi bir kelimenin yüksek oranda geçmesi ve anahtar kelimelerin sürekli tekrarlanması arama motorlarının sayfanızı elemesine yol açacaktır. Anahtar kelimeler başlık dâhil olmak üzere bir sayfada en fazla 5 kez kullanılmalıdır.

4. Amaç

İnsanlar bir konuda bilgi sahibi olmak için İnternette arama yaparlar ve aradıkları bilgiye hemen ulaşmak isterler.  Araştırmalara göre bir ziyaretçi bir web sitesini ziyaret ettikten sonra birkaç saniye içinde sayfayı kapattığında bir sonraki arama sıralamasında bu web sitesi değer kaybetmektedir. Ziyaretçilerin web sitenizde mümkün olduğunca uzun kalmaları için web sitenizdeki yazıların düzeni okunmaya uygun olmalıdır.

Ziyaretçilere sunduğunuz bilgi kısa ve öz bir biçimde yazılmış olmalıdır. Yazılarda paragraflar kısa olmalı, sayfanın arka planında gözleri yormayacak yumuşak ve açık tonlarda renkler tercih edilmelidir. Sayfada hareketli reklam veya görseller kullanılmamalı, ayrıca sayfada ziyaretçileri rahatsız edecek şarkı veya sesler bulunmamalıdır.

5. Güncellik

Ziyaretçi sayınızın artması için web sitenize sürekli yeni ve özgün yazılar eklemeniz bir zorunluluktur. Sürekli yenilenen bir içerik, arama sıralamalarında yükselmeyi sağlayan en önemli faktörlerden biridir.

Linkler


Diğer web sitelerinden gelen ziyaretçi yoğunluğu, sıralamalarda yükselebilmek için gerekli bir unsurdur. Yapmanız gereken en önemli şey,  web sitenize farklı ve güvenilir web sitelerinden mümkün olduğunca çok ziyaretçi çekmektir. Bunu yapmanın en kolay ve en hızlı yolu web sitenize ait bir Facebook hesabı açarak girdiğiniz her içeriği Facebook sayfanızda paylaşmaktır. Sayfanıza üye alımı yaparak Facebook sayesinde içeriğinizin İnternette hızla yayılmasını sağlayabilir, ziyaretçi sayınızı arttırabilirsiniz.

Google Kültür Sanat özelliği ekranınızı müzeye çeviriyor!