Google Kültür Sanat özelliği ekranınızı müzeye çeviriyor!

Arama hizmetine yeni bir özellik ekleyen Google, kültür ve sanat dünyasını ekrana taşıyarak en kapsamlı haliyle keşfetmeyi mümkün hale getiriyor.

Google Arts & Culture

Sanatla ilgili konularda her ay yaklaşık 500 milyon arama yapılıyor. Bu ilgiden yola çıkarak, Arama hizmetini “Google Arts & Culture” hizmetiyle entegre eden Google, kültür ve sanat dünyasını ekrana taşıyarak en kapsamlı haliyle keşfetmeyi mümkün hale getiriyor.

Google Arama ve Google Haritalar üzerinde sanatla ilgili yapılacak aramalar, Google Arts & Culture servisi sayesinde dileyen herkese gerçek bir kültür sanat uzmanı olmanın kapıları aralıyor.


Kültür sanat tarihi, Google mühendisliği ile buluştu

Bu kapsamlı çalışma sayesinde arama yapılan sanat eserleri ile ilgili sanatçı bilgileri, ait olduğu dönem, kullanılan malzemeler ile bu eserlerin sergilendiği mekanlar dahil tüm veriler arasındaki bağlantıları tanımak ve anlamlandırmak için sistem geliştirildi.

31 Mayıs’tan itibaren sanatla ilgili konularda yapılan aramalar daha güncel ve derin bilgiler sağlarken, Street View ile yapılan sanal müze ziyaretlerinde eserler hakkında daha detaylı bilgiler edinebilecek.

Google Kültür Sanat özelliği ekranınızı müzeye çeviriyor!

Google, ekranınızı müzeye çeviriyor!

Örneğin Van Gogh veya Gustave Klimt diye arama yapıldığında, artık sanatçının tüm eserlerine kolaylıkla ulaşabileceği gibi, eserlerin bulunduğu müzeleri sanal olarak gezerek bu eserleri yerinde görüntülenebileceği interaktif bir bilgi paneline sahip olunacak. Bazı eserlerin, Google Arts & Culture’da bulunan mükemmel yüksek çözünürlüklü resimleri de çıplak gözle görünenden çok daha fazla detay keşfedilmesi sağlanacak.

Sanal müze rehberi: Arts & Culture

Nerede olunursa olunsun, artık yüzlerce müzeyi bilgisayardaki ve mobil cihazdaki Maps ve Arts & Culture ile gezmek mümkün. Sanal olarak bu müzelerin koridorlarında gezerken her eserin yanında beliren bilgi notu size bu eser hakkında detaylı bilgiler sunar. Dahası, bu eserin her bir ayrıntısını yüksek çözünürlükle daha yakından da görmek isterseniz üzerine tıklamanız yeterli olacak.


Google’ın görsel tanıma yazılımı bu özelliği yaratmak için kullanıldı. Tıpkı Google Photos’un galerinizde arama yapmasına olanak sağladığı gibi bu yazılım da tüm dünyadaki müzelerin duvarlarını tarayarak 15.000’den fazla eserin tanımlanmasına ve kategorize edilmesine olanak sağlıyor.

Google Arts & Culture özelliği ekranınızı müzeye çeviriyor!

Sanat tarihine ulaşmak hiç bu kadar hızlı ve kolay olmamıştı

Google’da sanatla ilgili merak edilen konularda arama yapmak artık çok daha isabetli ve kolay hale geliyor. Kimileri Van Gogh’un Yıldızlı Gece eserindeki güçlü fırça darbelerinden kimileriyse Klimt’in Öpücük adlı eserindeki görkemden etkilenseler de; kesin olan bir şey varsa o da insanların sanata tutkuyla bağlı oldukları. Sanatla ilgili konularda Google’da her ay yaklaşık 500 milyon arama yapılıyor.

Bugünden itibaren sanatla ilgili konularda yapacağınız aramalar size daha güncel ve derinlikli bilgiler sunacak. Ayrıca sanal müze ziyaretlerinizde yer alan eserler hakkında daha detaylı bilgiler edinebileceğiniz Street View desteğini de yeni bir özellik olarak ekledik.

Google Arts & Culture özelliği ekranınızı müzeye çeviriyor!

Artık sanat dünyasını çok daha ayrıntılı keşfedebilirsiniz

Kültür ve sanat konularında yapacağınız aramaları adeta bir başyapıta çevirmek amacıyla Google Arts & Culture ekibi ile ‘Google Search’ mühendisleri bir araya geldi. Bu kapsamlı çalışma sayesinde arama yaptığınız sanat eserleriyle ilgili sanatçı bilgileri, ait olduğu dönem, kullanılan malzemeler ile bu eserleri görebileceğiniz mekanlar dahil tüm veriler arasındaki bağlantıları tanımak ve anlamlandırmak için sistemlerimizi geliştirdik.


Örneğin Gustav Klimt diye arama yaptığınızda çok daha detaylı bilgilere erişebileceksiniz. Artık sanatçının tüm eserlerine kolaylıkla ulaşmakla kalmayıp, eserlerin bulunduğu müzeleri sanal olarak gezerek bu eserleri yerinde görüntüleyebileceğiniz interaktif bir bilgi paneline de sahip olacaksınız. Ayrıca bazı eserlerin, Arts & Culture‘da bulunan mükemmel yüksek çözünürlüklü resimlerini de doğrudan görebileceksiniz.

‘Google Earth VR’ Sanal gerçeklik ile uçarak gezmek


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.