Google Earth VR: Sanal gerçeklik ile uçarak gezmek

Google Earth VR kullanıma sunuldu.  Google Earth’ün sanal gerçeklik versiyonu olan Google Earth VR uygulaması ile neler yapılabiliyor ve nereler gezilebiliyor?

Google Earth VR: Sanal gerçeklik ile uçarak gezmek

Google Earth sanal gerçeklik ile uçarak gezmeyi mümkün kılıyor

2000’li yılların en popüler sanal turu olan Google Earth’ün pabucu kısa süre içinde dama atılabilir. Google, sanal gerçeklik teknolojisini kullandığı Google Earth VR kullanıma sundu.

Google Earth VR: Sanal gerçeklik ile uçarak gezmek

2000’li yılların ortalarında Google Earth ile dünyayı gezmek epey popüler bir deneyimdi. Sanal gerçekliğin gelişimi ile birlikte bu deneyimi bir üst seviyeye çıkartmak isteyen Google, Google Earth VR uygulamasının geliştirme çalışmaları bir süre önce başlamıştı. Google Earth sanal gerçeklik versiyonuyla HTC Vive’da ücretsiz olarak kullanıcılarla buluşuyor. Şu an için sadece HTC Vive’da yer alsa da Google, uygulamayı diğer platformlarda da desteklenmesi için aktif biçimde çalışıyor. Google daha önce de Tilt Brush uygulamasını HTC Vive kullanıcılarıyla buluşturmuştu.


Google Earth VR sayesinde kullanıcılar bir kentin üzerinde uçabiliyor, hatta dünyayı uzaydan izleyebiliyor. Ancak Google’dan yapılan açıklamada Google Earth VR’ın henüz dünyanın her yerinin kullanıcıya sunulamadığının altı çiziliyor.

Uygulama, Google’ın Cardboard ve Daydream için hazırladığı Street View uygulamasıyla konsept açısından benzerlikler taşıyor. Ancak Street View’de 360 derece kameralar tarafından toplanan fotoğraflarla oluşturulan küreler dizi halinde gösterilirken Google Earth VR kullanıcıları yerkürenin üzerinde tabir-i caizse “uçabiliyor”. Uygulama ile Manhattan veya Monument Vadisi gibi yerler rehber eşliğinde gezilebiliyor.

Google Earth VR: Sanal gerçeklik ile uçarak gezmek

Sadece sinematik turların ve turistik önemi olan yerlerin gezilebileceği bu uygulamada Google Earth’te olduğu gibi evinizi bulmanız şimdilik mümkün değil. Google Earth VR, şimdilik sadece HTC Vive sahipleri tarafından kullanılabiliyor. Google Earth VR’ın 2017’de diğer VR (sanal gerçeklik) gözlükleri için de kullanıma sunulmasına kesin gözüyle bakılıyor.


Google, Samsung ve Sony akıllı kontak lenslerle dikkat çekiyor

Google Earth VR ile Amazon nehri, Alp Dağları, Manhattan’a seyahat mümkün

Alışık olduğunuz Google Earth deneyiminin tamamını sunmaya devam eden Google Earth VR, oldukça farklı senaryo için ayrıntılı bir şekilde hazırlanmış. Örneğin Google Earth VR ile bir şehir üzerinde uçabilir, bir dağın zirvesinde durabilir hatta dünyayı uzaydan izleyebilirsiniz.

Google Earth VR’ı kullanırken, HTC Vive’ın kontrolcüleri sanal olarak görülüyor. Görüntünün sağ tarafında hangi bölgede olduğunuzu gösteren bir dünya, sağ tarafta ise gideceğiniz noktayı işaret etmek için kullanacağınız sanal kontrolcü görülüyor.

Google, Earth VR’ın açıklamasında dünyanın çok büyük olması dolayısıyla dünyadaki her yerin Google Earth VR ile görüntülenemeyeceğini belirtiyor.

Sadece sinematik turların ve turistik önemi olan yerlerin gezilebileceği bu uygulamada henüz evinizi bulmanız pek mümkün görünmese de Google Earth VR ile Amazon nehri, Manhattan’daki gökdelenler, Alp dağları veya büyük kanyon üzerinde keşfe çıkabilirsiniz. Böylelikle yeniden inşa edilen kültürel hazineleri ve küresel anıtları detaylı biçimde keşfetmek mümkün oluyor.

Google Earth sanal gerçeklik uygulaması şirketin diğer sanal gerçeklik girişimleriyle de bağlantılı


Earth VR uygulaması, şirketin diğer sanal gerçeklik girişimleriyle de açık bağlantılar taşıyor. Google’ın sanal gerçeklik alanındaki çalışmalarının önde gelen isimleri Mike Podwal ve Dominik Kaeser, projeyi Street View için doğal bir tamamlayıcı olarak değerlendiriyor.

Google Translate Türkçe dahil 9 dilde mükemmel çeviri yapacak

Google Chromecast Ultra, 4K görüntü desteğiyle geliyor

Google Facebook ve Twitter güvenli internet için el ele


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.