7.5 milyon lira değerindeki MMORPG oyun karakteri çalındı!

Çin’de bir oyuncu, geliştirmek için tam 7.5 milyon lira harcadığı MMORPG (rol yapma oyunu) karakterini 3.800 TL’ye satan arkadaşını mahkemeye verdi. Mahkemenin kararı hesabın orijinal sahibine verilmesi yönünde oldu.

7.5 milyon lira değerindeki MMORPG oyun karakteri çalındı!
7.5 milyon lira değerindeki MMORPG oyun karakteri çalındı!

Günümüzde birçok oyun, karakterinizi çok daha hızlı bir şekilde geliştirebilmeniz için ücretli hizmetler ve eşyalar sunmakta. Fakat sanıyoruz ki hiçbirimiz bir oyuna az sonra anlatacağımız kişi kadar para yatırmamıştır. Hatta yine hiçbirimiz bu adamın yaşadığını yaşamamıştır.

Çin’de bir adam oynadığı Justice Online’da karakterine bugüne kadar günümüz kuruyla 7 milyon 428 bin TL yatırmış. Fakat olay yalnızca bu adamın oyuna bu kadar fazla para yatırmasıyla sınırlı değil. Adamın oyundaki karakteri bir arkadaşı tarafından yalnızca 3.700 TL’ye satılmış.


Karakterin sahibi Lu Mou, yaklaşık 7 milyon 425 bin TL zarara uğramasını sağlayan Li Mouscheng isimli arkadaşına dava açmış. İddiaya göre Mouscheng, arkadaşının ona oynaması için verdiği karakteri 388.000 yuana satmaya çalışırken ‘ aşırı oyun oynamak sebebiyle sersemleşmesi ‘ sonucunda bir hata yapmış.

Mahkemeye taşınan bu ilginç olay yine ilginç bir şekilde sonlanmış. Siçuan Vilayeti Hongya İlçe Mahkemesi’ndeki hakim, karakterin orijinal sahibine geri verilmesini kararlaştırmış. Aynı zamanda karakteri satın alan kişinin zararının karşılanması için 73 bin TL ödenmesi gerektiği kararı verilmiş.

Hakim tüm bu kararlarının ardından insanları çok fazla oyun oynamanın zararları hakkında da uyarmış. Peki Mouscheng, karakteri kendisine oynaması için veren Mou’ya neden ihanet edip de satmaya kalkışmış? İşte olayın bu kısmı, oyun dünyasının tehlikelerini ortaya çıkaran kısım.

Bu olay, günümüzde hesabını tanımadığı kişilerle paylaşanlar için ders olmalı. Yoksa hesabınızı oynaması için verdiğiniz bir kişi size Mouscheng gibi ihanet edebilir ve hesabınızı çalmaya ya da onun üzerinden gelir elde etmeye kalkışabilir. Dolayısıyla oyun hesaplarınızı kimseyle paylaşmamanız sizin için en iyisi olacaktır.

MMORPG nedir?

MMORPG, çok oyunculu bir rol yapma oyun tipidir. MMORPG Tek isimden oluşmasına rağmen esasen MMO ve RPG olmak üzere iki farklı oyun türünün birleşimi olan oyunlardır.

MMO: İngilizce açılımı ”Massively Multiplayer Online” yani  ”Devasa çok oyunculu çevrimiçi oyunlar” olarak adlandırılmaktadır. Tek başına oynamak yerine başka insanlar ile birlikte oynamayı seven kişilerin favori oyun grubudur.

RPG: İngilizce açılımı ”Role Playing Game” yani ”Rol yapma oyunu” olarak adlandırılmaktadır. Genellikle ”MMORPG” özelliklerinin büyük bir kısmını ve karakterini bu bölüm oluşturmaktadır. Oyuna kişiselleştirme özellikleriyle birlikte birçok özelliğini bu türü vermektedir. RPG oyunların büyük bir bölümü silah olmayan ortaçağ benzeri ve dünya ile bağlantısı olmayan hayali diyarlarda geçmektedir. Karakterine yeni özellikler alarak veya yeni kıyafetler ve kostümler giydirerek geliştirmek temel amaçtır.

BAzı MMORPG oyunlar

Knight Online:

Oyuncular insan ırkı olan El Morad ve Orc ırkı olan Karus milletlerinden birini seçmek durumundadır .Zafer için, her oyuncu kendi milleti ile birlikte hareket etmelidir. Oyunda yeteri seviyeye ulaşan kullanıcılar ırkların savaştığı harita üzerine geçerek karşı ırktan kullanıcılarla savaşabilir ve National Point adı verilen puanları kazanabilir. Oyun içerisinde ayrıca savaşılacak etkinlikler de düzenlenmektedir.


Aion Online: 

Oyunu Koreli dev bir oyun firması olan NCsoft tarafından geliştirilmiş. Karakterler onuncu seviyeye eriştiklerinde özel bir görev ile kanat elde ederler ve oyunun gizemli dünyasında en iyi olmak için savaşırlar. Oyun içerisinde birçok etkinlik ve görev yer almaktadır.

Cabal Online: 

Uzun zaman önce, CABAL yeryüzünü öfke ve yıkım ile temizledi. Gereksiz tahribin ortasında, şiddet ve gücünün yedi muhteşem lideri, hayatta kalanların yeniden yapılanmasını yönettiler. Cabal bu hikayeyle başlayan ve farklı karakter tipleriyle en çok özelleştirmeye sahip olan MMORPG oyunlarından biridir.

Silkroad Online:

Çin ve Avrupa arasına yayılan gerçekçi geniş bir haritayla ve kaliteli grafik özellikleriyle dikkat çeken bir MMORPG oyunudur. Oyunun sistemi ve amacı 2 meslek grubuna dağılır. Bir tarafta avcılar diğer taraftaysa hırsızlar.

Metin2:

Ejderha Tanrısı, uzun zamandır Shinsoo, Chunjo ve Jinno krallıklarını nefesiyle koruma altına almıştı. Fakat artık büyük bir tehditle karşı karşıya olan bu muhteşem büyüler dünyasını, Metin Taşları sadece büyük hasara uğratmakla kalmadı, kıtayı ve sakinlerini kaos ve yıkıma sürükledi. Krallıklar arasında savaş çıktı. Yırtıcı hayvanlar vahşi canavarlara, ölüler kana susamış mahlukatlara dönüştü. Metin Taşları’nın karanlık etkilerine karşı Ejderha Tanrısı’nın müttefiği olarak savaş. Krallığının geleceğini korku, acı ve yıkımdan kurtarmak için gücünü topla ve kılıcını çek!

İstanbul Kıyamet Vakti (İKV):

TTNET A.Ş.’ye ait SOBEE Studios tarafından üretilen ve 12 yıldan fazladır devam eden bir oyun. 1956 yılında meteor felaketine uğramış bir dünyada; İstanbul’un geleceğinde geçiyor. Felaketin üzerinden 51 yıl geçmiştir. Ve oyunun başladığı 2007 yılında, İstanbul günümüzde olduğundan bambaşka bir hal almıştır.

İstanbul Kıyamet Vakti oyununda oyuncular, karakter yaratarak oyuna başlarlar. Oyuncular karakterleriyle düşman yaratıkları öldürerek veya verilen değişik görevleri tamamlayarak deneyim puanı kazanırlar. Bu deneyim puanları karakterlerinin gelişmesine ve özelliklerinin artmasına imkan verir.

Oyuncular oyunda buldukları, ürettikleri ve satın aldıkları eşyaları kullanarak karakterlerini daha da güçlendirebilir. Oyuncular seviye atladıkça; alabilecekleri görevler ve yapabilecekleri işlerin sayısı artar. Zorlu görevlerde birlikte grup oluşturarak daha rahat ilerleyebilirler. Veya birbirlerine karşı savaşarak; birbirleriyle yarışabilirler.

Tom Clancy’s The Division:

New York şehri, şimdiki zaman. Eşi görülmemiş boyuttaki bir salgın, Kara Cuma günü şehrin üstüne çöker. Temel hizmetler teker teker çökmeye başlar. Su ve gıdadan yoksun kalan toplum sadece birkaç günde kaosa sürüklenir.

The elder scrolls online:


Diğer oyunlardaki gibi Elder Scrolls serisi, Tamriel kıtası üzerine kuruludur ve hikaye çizgisi dolaylı olarak diğer oyunlarla bağlantılıdır. The Elder Scrolls Online 2014 yılında yayınlanmadan önce 7 yıl boyunca geliştirilme sürecindeydi. Çoğunlukla karışık eleştiriler aldı.

Steam Black Friday indirimleri: En çok beğenilen oyunlar


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.