Toyota Türkiye CEO’su: Otomotiv sektörü yüksek vergiler nedeniyle sıkıntıda

Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt: Türkiye’de otomotiv sektörü sıkıntıda. Vergiler aracın üç katına kadar çıktı. Vergi sistemimiz dünya ile uyumlu değil. Yurt dışında birçok ülkede çevreye verdiğiniz zarara göre vergi ödersiniz. Taşıt vergisi motor hacmine değil, çevreye verilen zarara göre belirlenmeli.

Toyota Türkiye CEO ali haydar bozkurt Otomotiv sektörü yüksek vergiler nedeniyle sıkıntıda!

Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt: Taşıt vergisi motor hacmine değil çevreye verilen zarara göre belirlenmeli. Otomotiv sektörü yüksek vergiler nedeniyle sıkıntıda.

Aracın üç katına kadar çıkan vergiler var, bu yüzden yeni teknoloji araçları ülkemize getiremiyoruz

Toyota CEO’su Ali Haydar Bozkurt şöyle konuştu:


“Motor hacmine dayalı bir vergi sistemi var bizde, böyle bir sistem kalmadı. Teknoloji o kadar gelişti ki aracınızın motoru 1.6 mı 2 litre mi olmuş, aracınız buna göre lüks olmuyor. Yurtdışında birçok ülkede çevreye verdiğiniz zarara göre bir vergi ödersiniz. Bunları anlatan bir vergi sistemine ihtiyaç var. Bu yüzden de yeni teknoloji araçları ülkemize getiremiyoruz.

Bu konuda biz yıllardır bir şeyler yapılmasını bekliyoruz. Avrupa’da bir otomobil aldığınız zaman KDV’sini ödeyip alıyorsunuz, yüzde 19.3. Bizde ise aracın üç katına kadar çıkan vergiler var. 100 liralık bir araba alıyorsunuz ödediğiniz para 280 küsür lira. Sırf bu vergi sisteminden kaynaklı.”


Otomotiv sektörü sıkıntıda: 1 milyon adetlik iç pazar bu yıl 470 bine gerileyecek!

Cumhuriyet’ten Şehriban Kıraç’ın haberine göre Bozkurt, Türkiye’de vergilerin aracın üç katına kadar çıktığını söylerken, yeni bir vergi sistemine geçilmesini önerdi.

Otomotiv sektörünün sıkıntılı bir süreç yaşadığını da kaydeden Bozkurt, ederek, normal olarak kabul ettikleri 1 milyon adetlik iç pazar satışının geçen yıl 620 bine düştüğünü, bu yıl ise 470 bine gerileyeceğini söyledi.

Bozkurt böyle gitmesi durumda bayii sayıların azalma olabileceğini söyleyerek şöyle konuştu:


“Türkiye’deki mevcut bayi yatırımları belli bir rakama göre dizayn edilmiş. Satış adetlerinin 700-800 binin altına düşmemesi gerekiyor. 600 bin gibi bir kırmızı çizgi var. İki yıl üst üste bu kırmızı seviyenin altında olursa maalesef bazı bayiler sıkıntı yaşamaya başlıyor. Bayilerde küçülmeler başlar bazen kapanmalar da söz konusu olabilir. Distribütör firmalar küçülmeye gidebilir.”

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) 2020 yılı zamlı fiyatları belli oldu!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.