2020 tasarım trendleri neler? Modüler ve kompakt tasarımlar yükselişte!

Tasarım dünyası hem estetik hem fonksiyonel anlamda son derece tutarlı bir evrimleşme sürecini takip ediyor. Bu evrimleşme, milyonlarca yıldır doğanın boyun eğdiği gelişim sürecinden hiç farklı değil.

mete mordağ 2020 tasarım trendleri neler? Modüler ve kompakt tasarımlar yükselişte!

2020 tasarım trendleri neler? Modüler ve kompakt tasarımlar yükselişte!

Daha yalın, daha şeffaf, daha akışkan… Ürün tasarımcıları yaşam alanlarını boşaltmak ve gereksiz çizgileri silmek için sürekli bir uğraş içerisindeler. Endüstriyel tasarımcı Mete Mordağ, yaşam alanımızın içine dolan ürünlerinde gelişen teknolojiyi ve malzemeleri sonuna kadar kullanarak her geçen gün daha akışkan, daha yalın, daha şeffaf çizgilerle karşımıza çıkıyor.


Sıra dışı estetik

Yeni kuşak tüketici kesimini incelediğinizde, öncelikle çok daha bilinçli bir tüketici ile karşı karşıya olduğunuzu görüyorsunuz; çok daha özenli, parasının karşılığında en yüksek kalite ve değeri arayan bir tüketici grubu söz konusu.

İkincil olarak yeni kuşak, ürün tasarımlarında formun, estetiğin çok daha farkında; estetik değerleri çok daha ileri, bu alanda çok daha seçici bir bakış açısı ile karşı karşıyasınız. Yeni nesil kesimi cezbetmek için sadece sıra-dışı malzemeler veya sıra-dışı fonksiyonlar yeterli değil, sıra-dışı bir estetik sunmak zorundasınız.

Nesnelerde doğa esintisi

“Her gün karşısına geçtiğimiz ekranlar gittikçe inceliyor, görüntünün dışındaki detayların tümü sırayla ayıklanıyor. Televizyonun oturma odasının ortasında havada asılı bir görüntüden ibaret olacağı günlere ulaştık sayılır.” diyen Mordağ; etrafımızdaki her türlü eşyanın, aracın ve detayın doğadan esinlenilmiş objelere daha çok benzemesinin oldukça pragmatik ve net sebepleri olduğunun altını çiziyor.

Yuvarlak formlar hacim/malzeme ve mukavemet/malzeme oranlarını yukarı çektiğinden teknolojinin gerektirdiği üst düzey verimliliğe belli bir noktadan sonra cevap verebilen yegâne tasarımlar oluyorlar. Bu sebeple teknoloji ve tasarımın görsel evriminde akışkan çizgileri talep etmesinin kaçınılmazdır.

Dijital dönem ekolojisi

Dijital dönemde, neredeyse herkes cebinde ufak bir bilgisayar ile dolaşıyor. Her gün tasarlanan binlerce yeni aplikasyon üzerinden sürekli gelişen ve etrafımızdaki objelerin görevlerini üstlenen bu cihazlar, aynı zamanda fotoğraf makinamız, kayıt cihazımız, fenerimiz, kalemimiz, not defterimiz… Cebimizdeki bu bilgisayarlar sahip olduğumuz diğer “akıllı” ürünlere, arabanızdan aydınlatmalarınıza, klimanızdan yazıcınıza bağlanarak onları kontrol edebilmemizi de sağlıyor.


Modüler ve kompakt tasarımların yükselişi

Daralan alanlar, sürekli yer değiştiren taşınan yaşam ve iş ortamlarını düşündüğümüzde modüler ve uyarlanabilir tasarımlar en önemli konulardan biri haline geldi diyen Mordağ, modüler bir projesinden şöyle bahsediyor:

“İlk aklıma gelen, bu seneki iyi tasarım ödüllerimizden biri olan Kayalar için tasarladığımız Pole Endüstriyel Pişirme grubu. Pole, 750’lik ve 900’lük serileri ile endüstriyel mutfaklar için geliştirilmiş modüler bir pişirme grubu. Tasarımın patentli modüler yapısı sayesinde Kayalar Mutfak, her mutfağın mimarisine en uygun ve en verimli yapısal çözümü tek bir ürün grubu ile sunabiliyor.

tasarım trendleri modüler kompakt mutfak tasarımı

Kompakt tasarımlar da son dönemde tasarım trendleri arasındaki önemli başlıklardan. Koca kulaklıkları kulak içine sığan ufak noktalara dönüştüren teknoloji, veri aktarımını doğrudan insan üzerine entegre edebilmenin kıyısına gelmiş durumda. 21 yüzyılın ilk yarısında kulaklıklar da gramofon, ankesörlü telefon gibi tarihe karışan objelerden olacak.

kamera hareket kutusu mete mordağ miops teknoloji

Kulaklıkların, noktalara dönüşüp ardından yok olmasına kadar giden bu yolu etrafımızdaki tüm objeler izliyor. Bu yolda taşınabilir, giderek ufalan tasarımları daha da çok görmeye devam edeceğiz. Mete Mordağ’ın Miops Teknoloji için tasarladığı “dünyanın en kompakt kamera hareket kutusu” mottosuyla piyasaya sürülen Capsule360 da bu örnekler arasında. Tasarım, Kickstarter’da 600 bin dolar ile fonlanarak bir rekor kırmıştı.

capsule render tasarım trendleri

Geleceğin trendi akıllı ürünler

Geleceğin bir başka trend konusu da, yaşam alanlarımıza giren, onları şekillendirmeye başlayan akıllı ürünler. Wollox tarafından geliştirilen, Mordağ tasarım imzalı interaktif yüzey kontrol sistemi de bunlardan biri.

Cihaz, yansıdığı her yüzeyi dokunmatik bir alana dönüştüren inanılmaz bir teknolojiye sahip. Dokunmatik yüzeye çevirmek istediğiniz alan, koca bir sahne duvarı, herhangi boyutta bir ekran, evinizin bir duvarı, çocuk odanızın yeri veya cafe’deki bir toplantı masası da olabilir. Aklınıza ne gelirse…

wewalk


YGA ve Vestel mühendisleri tarafından görme engelliler için geliştirilen, endüstriyel tasarımını Mete Mordağ’ın üstlendiği dünyanın en akıllı bastonu WeWalk ise teknoloji ve iyi tasarımın birlikte sosyal yaşam için ne kadar büyük bir katma değer oluşturabildiğine çok güzel bir örnek teşkil ediyor. Geçtiğimiz Mayıs ayında piyasaya sürülen WeWALK sadece Türkiye’de değil, dünya çapında büyük ilgi görmeye devam ediyor. Akıllı baston projesi, Edison ödülü dahil olmak üzere pek çok ödüle ve yatırıma da layık görülmüş durumda.

2020 yılında hayatımızı değiştirecek teknolojik yenilikler


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.