Finlandiya haftada 4 gün, günde 6 saat mesai dönemine başlıyor!

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, ülkesinde haftada dört gün altı saatlik mesailerden oluşan bir çalışma sistemine geçilmesi için kolları sıvadı.

Finlandiya haftada 4 gün, günde 6 saat mesai dönemine başlıyor!
Finlandiya Başbakanı Sanna Marin

Finlandiya haftada 4 gün, günde 6 saat mesai dönemine başlıyor!

Avusturya’da Sebastian Kurz‘un yeniden siyaset sahnesine dönmesiyle ‘en genç ikinci hükümet lideri’ olarak anılan Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, ‘çalışma hayatında herkes için bir sonraki adım’ olarak tanımladığı yeni sistemi hayata geçirmek için harekete geçti.


Sistem, haftada dört gün altı saat çalışmayı öngörüyor

Başbakan Marin, “İnsanların ailelerine, sevdiklerine, hobilerine ve kültür gibi yaşamını diğer yönlerine daha fazla vakit ayırmayı hak ettiklerine inanıyorum. Finlandiya vatandaşlarının daha az çalışmasına izin vermek önemli. Mesele, kadınca bir tarzla yönetmek değil, seçmenlere yardım sunmak ve sözlerinizi tutmakla ilgili” dedi.

Sosyal Demokrat Parti’nin Lideri Sanna Marin, Ulaştırma Bakanı olarak görev yaptığı dönemde de daha kısa çalışma sürelerini savunuyordu.

Avustralyalı şirket uyguluyor

Avustralya merkezli reklam ve pazarlama şirketi Versa da haftada dört gün çalışma sistemini uyguluyor. Versa çalışanları hafta sonuna ek olarak Çarşamba günleri izin yapıyor. Şirket, bu şekilde kâr oranlarının yüzde 300 arttığını savunuyor.

Yeni Zelanda’da faaliyetlerini sürdüren Perpetual Garden isimli değerleme şirketi, 4 gün iş – 3 gün tatil düzenini kalıcı hale getirmişti. Şirket sahibi Andrew Barnes, bu düzenin hem çalışanlar hem de işçiler için ideal olduğunu savunuyor.

Rusya’da da Çalışma ve Sosyal Koruma Bakanlığı’nın üretkenliği artırmak için yürürlüğe koyulması planlanan ‘haftada dört gün çalışma sistemini’ test etmeyi değerlendirdiği belirtiliyor.


Microsoft 1 ay denedi, verimlilik yüzde 40 arttı

Geçtiğimiz yıl kasım ayında teknoloji devi Microsoft’un Japonya şubesi bir ay boyunca gerçekleştirdiği denemede çalışanlarına haftada üç gün izin vermiş, denemenin sonunda verimliliğin yaklaşık yüzde 40 arttığı görülmüştü.

Çalışanlara motivasyon için ek ödeme

Şirketin bir proje olarak yaptığı bu denemeye “2019 Yazı İş-Yaşam Seçimi Meydan Okuması” adı verildi. Proje boyunca, 2300 çalışanın hepsine 5 cuma günü boyunca izin verildi. Çalışma haftasının kısaltılması nedeniyle hiçbir çalışanın maaşında kesinti yapılmadı ve çalışılmayan günler yıllık izinlerden düşülmedi. Şirketin denemesi bununla da sınırlı kalmadı, çalışanların aileleri ile tatil yapmaları ya da kendilerini geliştirmeleri için her çalışana 100 bin yen verildi.

Microsoft Japonya Başkanı ve CEO’su Takuya Hirano, yapılan deneyle ilgili olarak, çalışanların yüzde 20 daha az çalışma süresiyle aynı sonuçları nasıl elde edebileceklerini düşünmelerini ve deneyimlemelerini istediklerini belirtti.

Elektrik kullanımı yüzde 23,1 azaldı

Microsoft Japonya’nın 3 günlük hafta sonu denemesi, üretkenlikte yüzde 39,9’luk bir artışa neden oldu. Bu da çalışanların zamanlarında daha ekonomik ve verimli olmaları gerektiği anlamına geliyordu. Bu süre zarfında birçok toplantının kısaltılmış bir şekilde ya da uzaktan yapıldı.

Microsoft Japonya’nın ofisleri 5 gün daha boş kaldığından, elektrik kullanımı yüzde 23,1 oranında azaldı. Çalışanlar ayrıca yüzde 58,7 daha az sayfa yazdırdı, bu da daha kısa bir çalışma haftasının hem insanlar hem de çevre için iyi olabileceği anlamına geliyor.

Şaşırtan araştırma


Workforce Enstitüsü‘nün 8 ülkeden 3 bin işçiyle yaptığı araştırmada da ideal çalışma günü 4, tatil günü ise 3 olarak tanımlanıyor. Geçen yıl yayımlanan rapora göre dünya çapında çalışanların neredeyse yarısı işini günde 5 saat veya daha az zamanda tamamlayabiliyor. Çalışanların yüzde 75’i daha uzun bir hafta sonu istiyor. Çalışanların yüzde 86’sı işleriyle ilgisi olmayan görevler yaptığını belirtirken, yüzde 41’i günün 1 saatini kendi işleriyle ilgisiz konularda boşa harcadığını belirtiyor.

Finlandiya 2019 – 2020 istatistikleri:

Finlandiya 2019 - 2020 istatistikleri

  • Dünya Mutluluk Raporu‘na göre dünyanın en mutlu ülkeleri sıralamasında birinci sırada.
  • Küresel Emeklilik Endeksi‘ne göre en iyi emeklilik sıralamasında dördüncü sırada.
  • Dünya Ekonomi Forumu’nun (WEF) Küresel Rekabet Raporu‘na göre dünyanın en rekabetçi ekonomileri sıralamasında 11. sırada.
  • Mercer’in Dünyanın en yaşanabilir şehirleri raporuna göre Finlandiya’nın başkenti Helsinki güvenlik kategorisinde 2. sırada.
  • Dünyanın en güçlü pasaportları (2020) listesinde 2. sırada.

Esnek çalışma uygulamasının şirketlere avantajları neler?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.