Google Asistan aylık aktif kullanıcı sayısı açıklandı

Google, şirket ile aynı adı taşıyan dijital yardımcısı Google Asistan uygulamasının aylık 500 milyon kişi tarafından kullanıldığını açıkladı.

Google Asistan aylık aktif kullanıcı sayısı açıklandı

Arama devi Google, Amazon’un Alexa’sı ve Apple’ın Siri’si ile rekabet eden dijital yardımcısı Google Asistan uygulamasına ait kullanıcı verilerini ilk kez açıkladı.

Google, açıkladığı bu verilerle yazılımın ne kadar çok kişi tarafından kullanıldığını görmemize de olanak sağladı. Yayınlanan rapora göre dijital asistan; aylık bazda 500 milyon tekil kullanıcı tarafından aktif olarak kullanılıyor.


Google, kendi geliştirdiği dijital asistanını 2016 yılının mayıs ayında kullanıma sunmuştu. Oldukça kısa bir süre içerisinde yarım milyardan fazla insan tarafından aktif olarak kullanılan akıllı asistan; toplamda 30 ülkede 90 farklı dilde erişime açık. Açıklanan bu verilerle birlikte Google’ın akıllı asistan cephesinde Apple ve Amazon ile kıyasıya bir mücadele verdiğini görebiliyoruz.

Google Asistan ile Alexa arasındaki fark büyüyor

Geçtiğimiz yıl Google, dünyanın en büyük teknoloji konferansı olan CES 2019’da Google Asistan uygulamasının 1 milyardan fazla cihazda yüklü olduğunu duyurmuştu. Ancak bu cihazların büyük çoğunluğu önceden yüklenmiş yazılımla birlikte gelen Android işletim sistemine sahip telefonlardı.

Bununla birlikte yazılımın bu kadar çok telefonda yüklü olmasının ana sebebi de Android avantajından kaynaklanıyor zira ne kadar çok Android telefon, o kadar çok Google Asistan anlamına geliyor.

Geçtiğimiz yıl Amazon‘un akıllı asistanı Alexa‘nın 100 milyon cihazda kullanıldığını açıklayan e-ticaret devi Amazon ise bu yıl net bir rakam paylaşmasa da Alexa’nın “yüz milyonlarca” cihazda aktif bir şekilde kullanıldığını duyurdu.

Bu noktada Google ve Amazon arasındaki fark oldukça fazlaymış gibi gözükebilir fakat Google tarafından paylaşılan rakamların büyük bir çoğunluğu Android cihazlardan geliyor.

Bir diğer teknoloji devi Apple‘a gelecek olursak firma, Siri‘nin kullanıcı verilerini en son 2018 yılının başlarında açıklamıştı. Teknoloji devi tarafından yapılan açıklamaya göre Siri, 2018’in başlarında dünya genelinde 500 milyondan fazla kişi tarafından aktif olarak kullanıyordu.


Google Asistan’ın geçtiğimiz günlerde anlık çevirmen modu devreye girmişti. Türkçeden 40 farklı dile sesli olarak anlık tercüme yapabiliyor.

Samsung STAR Labs’ten NEON projesi: Yapay insan asistanlar geliyor!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.