İstanbul’da 38 ilçede doğalgaz kullanımı azaldı!

2019 yılında İstanbul’un 39 ilçesinden 38’inde doğalgaz kullanımı bir önceki yıla göre azalırken sadece Şile’de arttı. Uzmanlara göre kullanım miktarının azalmasında, vatandaşların tasarruf çabaları, elektrik üretiminde kullanılan doğalgaz miktarının azalması ve sanayi üretiminde yaşanan yavaşlama etkili oldu.

İstanbul 38 ilçede doğalgaz kullanımı azaldı!

Türkiye ekonomisi 2018 yılında yaşanan döviz kriziyle birlikte başlayan zor bir dönemden geçiyor. Son göstergeler ekonomide sınırlı bir toparlanmayı işaret etse de vatandaşın tasarruf çabaları ve sanayi üretiminde yaşanan durgunluk rakamlara da yansıdı.

2018’de yaşanan gelişmelere bağlı olarak doğalgaza gelen zamlar sonrası 2019 yılında İstanbul’un 39 ilçesinin 38’inde doğalgaz tüketim miktarı azaldı. Doğalgaz tüketiminin arttığı tek ilçe Şile oldu.


2018 yılında doğalgaz fiyatlarına 1 Ağustos, 1 Eylül ve 1 Ekim’de olmak üzere 3 defa yüzde 9 oranında zam geldi. 2016 yılında 0.992 TL olan doğalgaz metreküp fiyatı 2019 yılına gelindiğinde 1.291 TL’ye çıkmıştı.

Doğalgaza 2019 yılında da yüzde 30.4 oranında zam yapıldı. 2019’un yaz aylarında yapılan bu zamlar hava sıcaklıklarının sıfır dereceye yaklaştığı şu günlerde aile bütçesinin en büyük gider kalemlerinden oldu.

Uzmanlara göre doğalgaz tüketiminde yaşanan düşüş 3 başlık altında ele alınabilir. Bunlar ekonomik krize bağlı olarak sanayi üretiminde yaşanan düşüş, elektrik üretiminde kullanılan doğalgaz miktarındaki azalma ve gelen zamlar sonrası vatandaşların kullandığı doğalgaz miktarının azalması.

“Doğalgaz için ödenen KDV düşürülmeli”

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz; “Birden fazla etken etkili olmuş olabilir. Sadece konut tüketimi verisi olmadığı için doğalgazdan elektrik üretimi ve sanayi üretiminde yaşanan yavaşlama sonucu bu rakamlar ortaya çıkabilir.” ifadelerini kullandı.


Doğalgazdan elektrik üretiminde kullanılan doğalgaz miktarının göreceli olarak azaldığını belirten Türkyılmaz şöyle konuştu:

• Önceki yıllarda yüzde 50’lere ulaşan rakam bugün yüzde 18 seviyesinde. Buna bağlı olarak doğalgaz tüketimi gerileyebilir. Ekonomik kriz nedeniyle vatandaşlar da doğalgaz kullanımını sınırlandırabilir. Çünkü insanların alım gücü zayıfladı. İnsanlar tasarruf yapmaya yöneldiler.

• 2019 yılında da doğalgaza yüzde 30.4, elektriğe yüzde 39.4 zam geldi. Vatandaş doğalgaz için yüzde 18 KDV ödüyor. Bu oranın düşürülmesi gerekiyor.

• Avrupa doğalgazı bizden daha ucuza kullanıyor. İran’dan, Azerbaycan’dan, Rusya’dan doğalgaz alıyoruz ama doğalgaz fiyatı en pahalı olan ülkelerden biriyiz.

İlçelere göre doğalgaz kullanımı (2017 / 2018 / 2019)

İlçelere göre doğalgaz kullanımı (2018 / 2019)
Haber kaynağı: Sözcü / Barış Özkan

Kaynak: İBB Açık Veri Portalı: İlçelere ve yıllara göre İGDAŞ doğalgaz kullanımı

Doğalgaz faturası asgari ücretin yüzde 15’ini buluyor!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.