İstanbul’daki 4.8’lik depremin ardından deprem uzmanlarından ilk yorumlar

İstanbul Silivri açıklarında 4.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin ardından jeoloji uzmanlarından peş peşe açıklamalar yapıldı. Prof. Dr. Şükrü Ersoy, “Deprem aday bölge üzerinde meydana geldiğinden endişe verici” dedi.

İstanbul daki 4.8 lik depremin ardından deprem uzmanlarından ilk yorumlar
İstanbul’daki 4.8’lik depremin ardından deprem uzmanlarından ilk yorumlar

İstanbul’daki 4.8’lik depremin ardından deprem uzmanlardan ilk yorumlar:

YTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy:

Prof. Dr. Şükrü Ersoy yaşanan 4,8’lik depremi yorumladı. Prof. Ersoy, “Bu bölgenin aylar öncesinde canlı olduğunu söylemiştik. Bu depremin büyüklüğünün hasar oluşturması mümkün değil. Depremler sadece kendini hatırlatıyor. Bundan sonra daha büyük deprem olacak demek bir kehanettir ama gelecekte eninde sonunda büyük depremler olacaktır. Bu depremlerde aday bölge üzerinde meydana geldiğinden endişe verici.” açıklamasında bulundu.


İTÜ Öğretim Üyesi Profesör Dr. Ziyadin Çakır:

Bugün meydana gelen deprem normal seyre uygun değil. Dikkatli olunmalı. Bu deprem ciddi bir uyarı, büyük depremi tetikleyebilir. Ana fayın üzerinde meydana geldi. Önlemler alınmalı, sonucu çok ciddi bir afet olabilir.

Kocaeli Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Şerif Barış:

Depremin ardından açıklama yapan Kocaeli Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, “Artçı ve normal bir deprem olduğunu düşünüyorum. Daha önceki 5.7’lik depremin artçısı gibi duruyor” diye konuştu.

İTÜ Öğretim Üyesi Profesör Dr. Cenk Yaltırak:

Depremin olduğu fay nispeten küçük depremler üreten bir fay. Depreme hazırlık için hala eski bir senaryoyla önlem almaya çalışıyoruz. Bu senaryoda Fatih’ten Büyükçekmece’ye kadar büyük hasar görülüyor. Bu doğru değil.

İstanbul Teknik Üniversitesi Prof. Haluk Eyidoğan:

Bugün biliyorsunuz bir deprem fırtınası başladı. Hemen Kuzey Marmara fayının, Şarköy’e doğru uzandığı, kıyıya yakın ana marmara fayından uzakta ama sabah baktığımda 50’ye yakın ufak deprem vardı. Seri halde arka arkaya ufacık, çoğu hissedilmeyen depremler oluyor.

Onunla ilgili bakayım dedim, nasıl bir gelişme var. Hatta sosyal medyaya da yazdım. “AFAD ve Kandil dikkatle izlesin” diye. Oraya da deprem fırtınasının resmini koydum. Biraz önce onunla uğraşırken, masa başında sallandık. Ben ilk aklıma gelen deprem fırtınasının içinde daha büyük bir deprem mi oldu şeklindeydi. Baktım ki bu 26 Eylül 2019’da 5.7’lik depremin hemen olduğu yerde. Şu anda 4.5 ile 4.7 büyüklükler veriliyor.

Bu deprem, 26 Eylül’deki depremin olduğu yerde. Ve orada hala bir hareket eğilimi var. Orası aynı zamanda geçen seneki yayınlarda da belirtildiği gibi, Orta Marmara fayının adalarla Silivri arasında kalan yerin tam ucunda.


İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yıldırım Güngör:

Bundan yola çıkarak, büyük deprem geliyor habercisidir diyemeyiz. Marmara ve İstanbul halkı da buna inanmasın. Ben de daha yeni haber aldım. Ne yapmamız gerekiyor? Sakin olmamız gerekiyor. Arkasından büyük bir deprem gelir mi? Hiç bilemeyiz. Bu deprem büyük bir depremin haberidir diyemeyiz, insanlar hemen paniğe kapılıp sokağa dökülmesinler. 4,7 büyük bir deprem değil. Hep şunu söylüyoruz. Eviniz sağlamsa hiçbir depremden korkmayın.

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz:

Bu Marmara Denizi içinde hepimizin bildiği ana fayın, Kuzey Anadolu fayının üzerinde meydana gelen bir deprem. Geçenlerde de yine böyle bir deprem olmuş ve oldukça fazla bizi telaşlandırmıştı. Bu tür depremler önemli, dikkatle takip etmek gerekiyor. Biraz daha bilgilerin netleşmesi gerekiyor.

Büyük deprem beklediğimiz bir kolda, bu fayın deprem üretme potansiyeli olduğunu gösteriyor. Bu bakımdan önemli. Ama bugün yarın deprem olacak gibi bir anlam da çıkarılmamalı. Şu anda olan depremin biraz daha zaman geçtikten sonra ne anlama geldikten sonra yeni bazı şeyler söylemek mümkün olacak.

Marmara beşik gibi sallanıyor

Bu depremin ardından saat 15.26’ya kadar Şarköy ile Marmaraereğlisi ve Süleymanpaşa açıklarında, büyüklükleri 1,1 ile 3 arasında değişen 35 deprem daha kaydedildi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı (AFAD) da saat 16:37’de gerçekleşen depremin büyüklüğü 4.7 olarak açıkladı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 4.8 olarak revize etti.

Marmara Denizi’nde geceden bu yana büyüklüğü 3’ün üzerine çıkmayan pek çok deprem meydana gelmişti. Saat 16.30 itibarıyla son 9 saatte büyüklükleri 1,1 ile 3 arasında değişen 35 deprem kaydedildi.


Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığından (AFAD) yaptığı derlemeye göre, Tekirdağ’ın Şarköy ilçesi açıklarında 1,6 büyüklüğündeki ilk deprem, saat 06.28’de meydana geldi.

İstanbul depreminden en fazla etkilenecek ilçeler


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.