Liverpool yedekleri: Gel de Bill Shankly’nin sözünü anımsama!

Bir Liverpool efsanesi olan Bill Shankly bir zamanlar şöyle demiş; “Liverpool şehrinin iki muhteşem takımı vardır. Birincisi Liverpool, ikincisi Liverpool yedekleridir.”

Liverpool yedekleri: Gel de Bill Shankly nin sözünü anımsama!

Liverpool yedekleri: Gel de Bill Shankly’nin sözünü anımsama!

5 Ocak’ta Liverpool ile Everton FA Cup 4.tur rövanşı için karşılaştılar. Liverpool takımı neredeyse yedek kadrosuyla sahadaydı. Takımda sadece Gomez, Lallana, ilk 10 dakikada oyundan çıkmak durumunda kalan Milner vardı.. Daha sonra Chamberlain ve Origiyi de gördük. Kalede ise Adrian vardı.


Liverpool maçı 1-0 kazanarak 4. tura geçti. Muhteşem gol ise 18 yaşındaki Curtis’ten geldi….

Bilindiği üzere Everton takımı da Liverpool kentinin bir takımıdır. Dolayısıyla iki takım arasındaki müsabakalar aynı zamanda birer “derby”dir.

Bir derbi düşünün, takımlardan birisi neredeyse tamamen yedek oyuncular ile çıkıyor ve maçı tesadüfen değil, her zamanki oyun anlayışlarına ve düzeyine yakın bir şekilde oynayarak kazanıyor. Müthiş bir şey bu…

Müthişliği ise şuradan geliyor. Liverpool kültürü, kurumsallığı ve tarihi diye bir şey var.

Uzun zamandır sadece bir dokunuşa ihtiyaçları vardı. O dokunuş ise Kloop’tan geldi.


Kloop’un dokunuşu zaten var olan kültürü, kurumsallığı ve tarih yeniden güncelledi.

Bir Liverpool efsanesi olan Bill Shankly bir zamanlar şöyle demiş; “Liverpool şehrinin iki muhteşem takımı vardır. Birincisi Liverpool, ikincisi Liverpool yedekleridir.”

İngiltere’de inanılmaz sayıda yabancı oyuncu varlığını ve buna rağmen futbol kalitesini kanıt olarak sunanlar, buradan hareketle de yabancı oyuncu serbestliğine ilişkin ahkamı kesenler, o takımların kadrolarında altyapılardan gelmiş genç oyunculardan oluşan başka bir takım olduğunu görmezden gelirler.

Dahası alt liglerin hangi oyunculardan oluştuğunu ve oyuncu geliştirmenin sistematiğini de pek görmez ve dillendirmezler.

Son olarak Everton takımından da bir kaç cümle ile söz etmek gerekirse; Everton da çok özel bir kulüp ve takımdır. Premier lige çıktıktan sonra oradan alt lige hiç düşmemiş ve inanılmaz oyuncular yetiştirmiş olma özelliğine sahip bir kurum ve tarihi bir yapıdır. Bunlar elbette takdire değer durumlardır.


Klopp’un Liverpool’a dokunuşunu, Ancelotti Evertona yapabilir mi? Bilemiyoruz… Lakin pek sanmıyoruz… Çünkü Ancelotti’nin bir kulüpte çok uzun süreler kaldığını ve o kulübün dokusuyla kaynaşma içine girdiğini pek görmedik… Onun teknik adamlık yaklaşımı da elbette bir stil ama “dokusal kaynaşma” veya “doku uyumu” denilen şey, başka bir şeydir.

Liverpool’u oyun olarak farklı kılan şey nedir?