Liverpool’u “oyun” olarak farklı kılan şey nedir?

Liverpool takımını 2019 yılında şampiyonlar ligi şampiyonu yapan, bir önceki sezon Premier lig şampiyonluğunu kıl payı kaçıracak kadar başarılı kılan, bu sezon ise inanılmaz bir puan farkıyla şampiyonluğa koşan başarısını mümkün kılan oyun nedir?

liverpool takımı spor oyun futbol

Liverpool’u “oyun” olarak farklı kılan şey nedir?

Çünkü belirleyici olan oyundur. Futbol oyununda ve tüm takım oyunlarında farklılığı yaratan asıl şey oyununun oynanışı şekli, içeriği ve niteliği ile ilgilidir.


İşte Liverpool’da da en belirleyici olan faktör “oyun” planlamasının ve oyun pratiğinin tüm sahayı ve sahanın tüm bölgelerini içine alacak biçimde düşünülmüş, planlanmış ve çok daha en önemlisi oyuna dönüştürülmüş olmasıyla ilgilidir.

Daha somut olarak kıyaslamalı devam edersek, Liverpool son üç sezondur giderek artan bir beceri düzeyi ile yatay olarak her 3 bölgede de, dikey olarak bölümlendirebileceğimiz tüm doğrusal alan ve bölgelerde de ve hatta geometrik olarak oluşturacağımız tüm bölge ve alanlarda da oyunu işler hale getirebilmiş bir takımdır…

Örneğin Barcelona ve örneğin M.City dünyanın en iyi takımlarından olmalarına rağmen, her iki takımında savunma ve orta alan bölgelerindeki oyun işleyişinde çoğu zaman oyuncuya veya oyuna bağlı eksiklikler, aksaklıklar ve sistemin işleyişini engelleyen aksamalar söz konusu olabilmektedir.


İşte Liverpool bu anlamda farklıdır. Çünkü sahanın her yerine yayılmış bir oyun kurgusu ve işleyişi söz konusudur. Liverpool’u bir savunma takımı, bir hücum takımı, bir set oyunu takımı ya da bir kontra atak takımı olarak tanımlamak mümkün değildir… Bunların hepsini yapabilen bir takım oyunu becerisine ulaşmış durumdadır.

Bu esasen oyunu her bölenin gerektirdiği şekilde ama mutlaka birbiriyle ilişkilendirilmiş şekilde oynayabilmek demektir.

Yani Liverpool oyunu sahanın her yerinde oynayabilen, oyunu tüm sahaya yayabilen ama yekpare bir özelliği asla terk etmeyen bir takımdır.

Onu farklı kılan ve şu an dünyada neredeyse en iyi kılan şey; “Sahanın tümünde total oyun” düşüncesi pratiği ve becerisidir.


Bu düzey, ancak amaçlı ve verimli taktik antrenman süreçleri ile gerçekleşebilecek; oyuncuların da bu tür bir oyunun tüm gereklerini anlayacak, yerine getirecek özellik ve sorumluluklara sahip olmalarıyla ulaşılabilecek bir düzeydir.

Sayılarla 2019 yılında Liverpool