NASA Mars aracı için isim arıyor: Türkiye en çok oy kullanan 2. ülke

NASA Mars aracı için isim arıyor. 2020 görevi için Mars’a gönderilecek aracın ismi dünya çapında başlatılan bir kampanya ile belirlenecek. Finale kalan 9 isim arasından NASA uzay aracının yeni ismi seçilecek. Türkiye, ABD’den sonra en çok oy kullanan ikinci ülke oldu.

NASA Mars aracı için isim arıyor: Türkiye 2. ülke

NASA Mars aracı için isim arıyor: Türkiye en çok oy kullanan 2. ülke

NASA, geçen yıl herkese adını Mars’a gönderme fırsatı sunmuştu. Dünyanın her köşesinden 10 milyon 900 bin kişinin isim yazdırdığı kampanyada Türkiye, 2 milyon 528 bin 844 kişinin katılımıyla Mars’a en çok isim gönderecek ülke olmuştu.


İsmi gönderme kampanyasını duyuran NASA/JPL’de çalışan Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız bu kampanyanın oylama duyurusunu da Twitter adresinden yaptıktan sonra Türkiye’den oylamaya katılımı oldukça arttı.

Türkiye en çok kullanan ikinci ülke oldu

Umut Yıldız, Türkiye’nin 2.5 milyon kişilik başvuruyla sürece damga vurmasını sağlayan bir isim olmuştu. NASA, daha önce de olduğu gibi aracın adı için ABD’de bir oylama yaptı.

Önerilen isimlerden 9’u finale kaldı. Uzay ajansı şimdi de bu 9 isim arasından birini belirlemek dünya çapında oylama başlattı.

Astrofizikçi Umut Yıldız’ın duyurusunun ardından Türkiye en çok oy kullanan ikinci ülke oldu.

nasa mars rover turkey
NASA Mars aracı için en çok oy kullanan ülke ABD’den sonra Türkiye oldu.

NASA Mars aracı için finale kalan 9 isim:

Endurance, K-4, Oliver Jacobs of Virgina (Dayanıklılık, Sabır)

Tenacity, K-4, Eamon Reilly of Pennsylvania (Azim)

Promise, K-4, Amira Shanshiry of Massachusetts (Söz, Umut)


Perseverance, 5-8, Alexander Mather of Virginia (Azim)

Vision, 5-8, Hadley Green of Mississippi (Vizyon, Önsezi, Hayal gücü)

Clarity, 5-8, Nora Benitez of California (Berraklık)

Ingenuity, 9-12, Vaneeza Rupani of Alabama (Marifet, Yaratıcılık)

Fortitude, 9-12, Anthony Yoon of Oklahoma (Metanet)

Courage, 9-12, Tori Gray of Louisiana (Cesaret)

Siz de yukarıda beğendiğiniz bir isim için aşağıdaki linkten oy kullanabilirsiniz:

NASA OY KULLANMA EKRANI


Astrofizikçi Umut Yıldız, geçtiğimiz yıl Mars’a en çok isim gönderecek ülkenin Türkiye olduğunu Twitter hesabından duyurmuştu.

Çoklu evren teorisi: Stephen Hawking’in ölmeden önceki son makalesi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.