İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, Türkiye’yi 4.7 milyar dolar zarara sokan skandal Türk Telekom özelleştirmesini Meclis gündemine taşıdı: “Türk Telekom’u zarar sokanlar nerede? Hariri Ailesi neden yargılanmadı?”
Lütfü Türkkan: Türk Telekom’u zarara sokanlar nerede? Neden yargılanmadılar?
İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, Türk Telekom’u zarar sokan ve arkasında 4.7 milyar dolar borç bırakarak Türkiye’yi terk eden Hariri Ailesi ile yöneticilerinin yolsuzluk ve skandallara rağmen yargılanmamasını Meclis gündemine taşıdı.
“Şirketin geleceği ne olacak?” diyen Lütfü Türkkan, şunları söyledi:
• 2005 yılında 21 yıllığına özelleştirilen şirket kamuya; şebeke ve teçhizatı kullanılabilir, yatırımlarıyla büyümüş ve borçsuz bir şekilde 2026’da teslim edilmek üzere yüzde 55 hissesi Oger Telekom A.Ş’ye devredilmişti. Ancak şirket hiçbir özelleştirme taahhüdünü yerine getirmedi.
4.7 milyar dolar borç bıraktı
• Arkasında 4.7 milyar dolar borç bıraktı ve Türk Telekom’a ait temettüleri alarak Türkiye’den ayrıldı. OTAŞ ve Oger Telekom’un yöneticileri hakkında hiçbir işlem başlatılmadı.
Türkkan, dönemin Türk Telekom Başkan Yardımcısı olan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından cevaplandırılması istemiyle TBMM’ye verdiği önergede de şu soruları yöneltti:
• Türk Telekom’u zarara uğratan ve alacaklı bankalara devretmek zorunda bırakan Oger Telekom Başkanı Moammed Hariri ve Başkan Yardımcısı Khaled Hussain Al-Biyari’nin hakkında herhangi bir inceleme ve soruşturma başlatılmış mıdır?
• Bu kişilerin Türk Telekom’u borçlandırarak zarara uğratıp Türkiye’deki operasyonlardan çekilip gitmelerine nasıl izin verilmiştir?
NE OLMUŞTU?
Türk Telekom, 2004 yılında 2,2 milyar TL net kara sahip, 4 yıl üst üste en fazla Kurumlar Vergisi ödeyen ve 60 bin çalışanı istihdam eden bir şirketti.
2005‘te ihaleyi kazanan OTAŞ ilk etapta ihale bedelinin yüzde 20’sini peşin, kalanı ise beş eşit taksitte ödeyeceğini açıklamış; 2007 yılında 4.3 milyar dolarlık kredi alarak, borcunu 4 yıl erken kapatıp hisselerin sahibi olmuştu.
Ancak Türkiye’deki borçlarını ödemeyince 2013‘te oluşturulan konsorsiyumdan 4 milyar 478 milyon dolar ve 211 milyon 970 bin kredi alan OTAŞ Telekom, Eylül 2016‘dan bu yana 4,75 milyar dolarlık kredinin üç ödemesini yapmamıştı.
Araplar krediyi geri ödemeyerek Türkiye’yi terk edince; 2018 yılında Türk Telekom’un yüzde 55 hissesi Akbank, Garanti Bankası ve İş Bankası’na (SPV) devredilmişti.