Türk Telekom hisselerinin çoğunluğu 3 bankaya devredildi!

Araplar krediyi geri ödemeyince Türk Telekom’un yüzde 55 hissesi resmen Akbank, Garanti Bankası ve İş Bankası’na (SPV) devredildi. Türk Telekom, 2004 yılında 2,2 milyar TL net kara sahip, 4 yıl üst üste en fazla Kurumlar Vergisi ödeyen ve 60 bin çalışanı istihdam eden bir şirketti.

Türk Telekom hisselerinin çoğunluğu akbank garanti iş bankası devredildi!

Türk Telekom tarafından KAP’a yapılan açıklamayla şirketin yüzde 55 hissesi resmen 3 bankaya devredilmiş oldu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ojer Telekomünikasyon AŞ’nin (OTAŞ) Türk Telekom’da sahip olduğu yüzde 55 hissenin bankaların ortak olduğu özel amaçlı şirkete (SPV) devrine izin verdi. Böylece Akbank, Garanti Bankası ve İş Bankası Türk Telekom’un çoğunluğuna sahip oldu.


Akbank, Garanti Bankası ve İş Bankası Türk Telekom’un çoğunluğuna sahip oldu. Açıklama Türk Telekom tarafından KAP’a yapıldı.

3 banka Rekabet Kurumu’na başvuru yapmıştı

Türk Telekom’un yüzde 55 hissesine sahip olan Lübnanlı Ojer Telekomünikasyon şirketi, hisselerini teminat göstererek 2013 yılında kullandığı 4,75 milyar dolar kredinin taksitlerini geri ödemedi. Akbank, Garanti Bankası ve İş Bankası; Ojer Telekomunikasyon’a ait Türk Telekom’un yüzde 55 hissesini devralmak için Rekabet Kurumu’na (RK) başvuruda bulunmuştu.

Bankalar krediyi yeniden yapılandırma müzakerelerinde teminat hisselere el koymayı değerlendiriyorlardı.


Kreditör bankalar bunun üzerine teminat hisseleri devralarak kuracakları bir SPV’ye yerleştirmeye karar verdi.

Türk Telekom’un yüzde 55’ine 6,5 milyar dolar

2005’te yapılan ihaleyle şirketin hisselerinin yüzde 55’i 6.5 milyar dolar karşılığında Lübnan firması Oger Telecom’un Türkiye’de kurduğu Ojer Telekomünikasyon AŞ (OTAŞ) adlı şirkete devredilmişti.

Türk Telekom devirden önce üst üste 4 yıl en fazla Kurumlar Vergisi ödeyen, 2004’te 2.2 milyar TL net kârı olan, 60 bine yakın çalışanı bulunan bir kurumdu.

2005’te ihaleyi kazanan OTAŞ ilk etapta ihale bedelinin yüzde 20’sini peşin, kalanı ise beş eşit taksitte ödeyeceğini açıklamış, 2007 yılında 4.3 milyar dolarlık kredi alarak, borcunu 4 yıl erken kapatıp hisselerin sahibi olmuştu.


Ancak Türkiye’deki borçlarını ödemeyince 2013’te oluşturulan konsorsiyumdan 4 milyar 478 milyon dolar ve 211 milyon 970 bin kredi alan OTAŞ Telekom, Eylül 2016’dan bu yana 4,75 milyar dolarlık kredinin üç ödemesini yapmadı. (Reuters)

Ekonomik Güven Endeksi 2009’dan beri en düşük seviyede!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.