Ekonomik Güven Endeksi 2009’dan beri en düşük seviyede!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ağustos ayı ‘Ekonomik Güven Endeksi’ raporunu açıkladı. Buna göre 2009’dan beri en düşük seviye görüldü. Türkiye’nin dış borç stokunun gayri safi yurtiçi hasılaya oranı, 2001 Ekonomik Krizi’nden hemen önce görülen rekor seviyelere yaklaştı.

"<yoastmark

Ekonomik Güven Endeksi Ağustos ayında bir önceki aya göre %9 oranında azalarak 92,2 değerinden 83,9 değerine düştü.

Ekonomik Güven Endeksi, 2009 yılından beri en düşük seviye!

Ekonomik güven endeksi, 85,0 seviyesinde olan 2009 nisan ayından bu yana en düşük seviyede gerçekleşti.


Ekonomik güven endeksindeki düşüş, tüketici, reel kesim (imalat sanayi), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı.

Açlık ve yoksulluk sınırı için Ağustos’ta rekor yükseliş!

Açlık ve yoksulluk sınırı Ağustos ayı rakamlarında rekor yükseliş yaşandı.

Türkiye İşçi Sendikaları Federasyonu (TÜRK-İŞ), Ağustos ayı açlık ve yoksulluk sınırı raporunu açıkladı. Buna göre:

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.812,47 TL oldu.

Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 5.903,80 TL oldu.

Bir çalışanın -sadece kendisinin- yapması gereken yaşama maliyeti ise aylık 2.225,54 TL olarak hesaplandı.

Moody’s Türkiye’deki 18 banka ve 2 finans şirketinin kredi notunu düşürdü

Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu düşürmesi ne anlama geliyor?

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s 14 bankanın baz kredi değerlendirme notunu bir kademe, dört bankanınkini iki kademe, iki finans kurumununkini de bir kademe düşürdü.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Türkiye merkezli bankalar hakkında 7 Haziran’da başlattığı gözden geçirmeyi sonuçlandırdı.

Buna göre Moody’s, 14 bankanın baz kredi değerlendirme notunu bir kademe, dört bankanınkini iki kademe, iki finans kurumununkini de bir kademe düşürdü.


Görünümü negatif olarak belirleyen Moody’s raporunda şu ifadelere yer verildi:

  • Fonlama alanında yatırımcı güvenindeki bozulmanın piyasadan sağlanan fonlamaya erişimi sınırladığı aşağı yönlü senaryo riski arttı.
  • Buna paralel olarak yurtiçi dolar cinsi mevduata olan güvenin bozulduğu paralel bir risk potansiyeli de var.
  • Bankaların Türkiye’deki faaliyet ortamı son aylarda bozuldu, Moody’s bu bozulmanın önceki tahminlerinin de ötesinde olacağını öngörüyor.
  • Daha düşük büyüme ve zayıf TL bankaların aktif kalitesi, kârlılığı ve sermayesini olumsuz etkileyecek, bu etki bundan önceki tahminlerimizin ötesinde olacak.
  • Tüm Türkiye merkezli finans kuruluşlarının uzun vadeli mevduat ve kredi notunun görünümü negatif.

JPMorgan: Türkiye’nin dış borç stoku rekor seviyelere yaklaştı

JPMorgan (JPM), 2019 Temmuz’a kadar vadesi gelecek Türkiye’nin dış borç stokunun yaklaşık 179 milyar dolar civarında olduğunu tahmin ediyor.

JPMorgan: Türkiye'nin dış borç stoku rekor seviyelere yaklaştı

JPM’nin hazırladığı nota göre vadesi gelecek borcun büyük kısmı – yaklaşık 146 milyar dolar – özel sektöre özellikle bankalara ait. JPM, hükümetin sadece 4,3 milyar dolarlık geri ödemesi ya da borç döndürmesi bulunduğunu bildirdi.

2001 Ekonomik Krizi’nden önce görülen tabloya yaklaştı!

JPM, geçtiğimiz yıl Türkiye’nin dış borç stokunun gayri safi yurtiçi hasılaya oranının 2001 Ekonomik Krizi‘nden hemen önce görülen rekor seviyelere yaklaştığını ifade etti.

Merkez bankası verilerine dayanan JPM hesaplarına göre, 2018 yılının geri kalanında 32 milyar dolar ödenecek. Büyük geri ödemeler Eylül, Ekim ve Aralık aylarında olacak.

Ancak, şirketlerin zorlu döviz yükümlülüklerini karşılamak için yeterli dış varlığa sahip olduğunu ve yaklaşık 47 milyar dolarlık borç borcunun ticari kredilerden oluştuğu belirten JPM bunun da nispeten kolay bir şekilde döndürülebileceğini vurguladı.

Banka, vadesi Temmuz 2019’da gelecek yaklaşık 108 milyar dolarlık borcun ise yüksek bir erteleme/yeniden yapılandırma riski taşıdığı tahmininde bulundu. (Reuters)

Dolar/TL 6,48 seviyesine yükseldi

Dolar TL çok sert yükselişler: Ekonomik kriz mi geliyor?

Geçtiğimiz haftayı 6,0 seviyesi üzerinde sakin geçiren USD/TRY kuru yeni haftaya yükselişle başladı. Gün başında en düşük 6,25 seviyesini gören Dolar/TL endeksi %3 kazançla 6,4840 seviyesine yükselerek 15 Ağustos’tan sonraki en yüksek seviyeyi gördü.

USD/TRY kuru 10 Ağustos’ta günlük %20’ye yakın yükseliş yaşamış ve 13 Ağustos’ta da serbest piyasada 7,22’yi aşarak tarihi rekor kırmıştı.

Yurt içinde alınan tedbirlerle rekor sonrası 5,70 seviyesine gerileyen kur bu haftaya kadar 5,90-6,20 aralığında fiyatlandı. Kurun son haftada atağa geçmesinde yaklaşan TCMB toplantısının fiyatlanması, kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türk bankalarının notunu indirmesi, ABD ile yaşanan gerginliğin çözülmemiş olması ve haftaya açıklanacak enflasyonun yüksek gelmesi gibi faktörler fiyatlanırken dolar cephesindeki toparlanma ve gelişen ülke kurlarındaki gerileme de kurdaki yükselişi tetikliyor.


Dolar bugün gelişen ülke kurlarından Güney Afrika randı ve Birezilya reali karşısında %1 üzerinde değer kazanırken en çok kazancı %3 ile TL karşısında yaşıyor.

The Economist dergisinden ekonomik kriz uyarısı!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.