Ziraat ve Halkbank’ın takipteki kredi alacakları 16 milyar lirayı buldu

Sayıştay raporuna göre; kamu bankalarının kredi alacaklarının takibini iyi yönetmediği, ipotekleri yapmadığı tespit edildi. Ziraat Bankası ve Halkbank’ın takipteki alacaklarının miktarı 16 milyar lirayı buldu.

Ziraat Bankası ve Halkbank takipteki kredi alacakları 16 milyar lirayı buldu

Türkiye Varlık Fonu’na devredilen kamu bankalarının geri almakta zorlandığı ya da almaktan umudunu kestiği kredilerin tutarında büyük artışlar meydana geldi. Ziraat Bankası ile Halk Bankası’nın takipteki alacakları 2018 sonunda 16 milyar TL’ye çıktı.

BirGün’den Nurcan Gökdemir’in haberine göre, 5 milyon TL ve üzeri tutardaki takipli kredi dosyalarına yönelik yapılan incelemeler sonucunda risk-teminat dengesinin olumsuz yönde geliştiği, diğer alacaklı bankaların da borçlular hakkında yasal takip işlemleri başlattığı, önceki dönemlerde yapılan ön ödemesiz yapılandırma sözleşmeleri sebebiyle yasal takip işlemlerinin geciktiği örnekler bulunduğunun altı çizildi.


Raporda, bu nedenlerle alacaklardan bir kısmının karşılıksız kalabileceğinin anlaşıldığı vurgulandı. Denetçiler, bankanın, kredi alacaklarının takibini iyi yönetmediği, ipotekleri yapmadığı tespitini de raporlarına yazdı.

Ziraat Bankası‘nın TBMM’ye sunulan Sayıştay denetim raporunda, 2018 yılında bankacılık sektörünün takipteki kredilerinin bir önceki yıla göre yüzde 51 oranında artmasına karşın bankanın kredilerindeki artışın yüzde 56,2 olduğu belirtildi. Buna göre, bankanın en az 90 gün süreyle ödenmediği için takibe alınan kredileri 4.8 milyar TL’den 7,5 milyar TL’ye çıktı.


Halk Bankası‘nın 2018 yıl sonu itibariyle 30 gün süreyle ödenmediği için yakın izlemeye alınan toplam kredileri, bir önceki döneme göre 244,4 oranında arttı. Yıl boyunca 12,9 milyar TL’lik kredi yakın izlemeye alınınca toplam tutar 18,2 milyar TL oldu. Bankanın takipteki kredileri ise yüzde 39,6 oranında 2.421 milyon TL artarak 8.5 milyar TL’ye çıktı. .

Yüzde 33’ü tazminatsız alacaklar

Sayıştay raporunda, yakın izlemedeki kredilerdeki yoğunlaşmanın, inşaat ve sanayi sektöründe gerçekleştiğinin altı çizildi. Bankanın takipteki kredi ve alacaklarının yüzde 33,7’si olan 2 milyar 878 milyon TL teminatsız alacaklardan oluştu.

2018 yılında takibe alınan 3 milyar 265 milyon TL’lik alacağın 370 milyon TL’si kurumsal kredilerden, 849 milyon TL’si ticari kredilerden, 1 milyar 772 milyon TL’si KOBİ kredilerinden, 274 milyon TL’si bireysel kredilerden oluştu.

Tahsil edilemeyebilir


5 milyon TL ve üzeri tutardaki takipli kredi dosyalarına yönelik yapılan incelemeler sonucunda risk-teminat dengesinin olumsuz yönde geliştiği, diğer alacaklı bankaların da borçlular hakkında yasal takip işlemleri başlattığı, önceki dönemlerde yapılan ön ödemesiz yapılandırma sözleşmeleri sebebiyle yasal takip işlemlerinin geciktiği örnekler bulunduğunun altı çizildi. Raporda, bu nedenlerle alacaklardan bir kısmının karşılıksız kalabileceğinin anlaşıldığı vurgulandı.

Aidatsız kredi kartı vermeyen bankalara cezalar artırıldı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.