Bakana asgari ücret eleştirisi: 32 kere Avrasya Tüneli’nden geçebilirsiniz!

Ekonomist ve Sözcü yazarı Murat Muratoğlu, Bakan Zehra Zümrüt Selçuk’un asgari ücret açıklamasını eleştirdi: Sosyal hizmetler, aile, çalışma… Üçü bir arada… Yanlış hesaplayacak hali yok ya… Nankörlük yapma! Neler neler yapılır o parayla… Tam 32 kere Avrasya Tüneli’nden geçip, geri dönebilirsiniz.

Bakana asgari ücret eleştirisi: 32 kere Avrasya Tünelinden geçebilirsiniz!

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un “Türkiye asgari ücretin satın alma gücü bakımından birçok Avrupa ülkesini geride bıraktı” şeklindeki sözlerini eleştiren Sözcü yazarı Murat Muratoğlu, “Nankörlük yapma! Neler neler yapılır o parayla… Tam 32 kere Avrasya Tüneli’nden geçip, geri dönebilirsiniz. Bu yıl şubat ayı 29 gün çekiyor, tam 3 günün parası da cebinizde kalıyor.” ifadelerini kullandı.

Murat Muratoğlu’nun yazısının bir bölümü şöyle:

Aramızda binlerce nankör var! Verilen asgari ücreti beğenmiyorlar. Halbuki Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı “asgari ücretin satın alma gücü birçok Avrupa ülkesinden daha iyi” olduğunu söyledi. Sahi bugüne kadar Avrupa’dan Türkiye’ye çalışıp para kazanmak için gelen kaç kişi?


Sosyal hizmetler, aile, çalışma… Üçü bir arada… Yanlış hesaplayacak hali yok ya… Nankörlük yapma! Neler neler yapılır o parayla…

Tam 32 kere Avrasya Tüneli’nden geçip, geri dönebilirsiniz.

Bu yıl şubat ayı 29 gün çekiyor, tam 3 günün parası da cebinizde kalıyor. Tabii martta geçerseniz kalan 1 günlük ücret ile idare edeceksiniz.

Halbuki Erdoğan, asgari ücrete “jest” yapılacak sözü de vermişti. Meğer hepsi içine dahil edilmemiş mi? Sonrasında söyledi! Cebinden mi verecekti? Peki, nedir işin gerçeği?


2019 yılında İşsizlik Sigortası Fonu’ndan işverene 150 lira veriliyordu. Bu yıl işveren payı 75 liraya düşürüldü. Kalan 75 lira da asgari ücretliye jest oldu!

“2002 yılında hükümete geldiğimizde asgari ücret kaç liraydı biliyor musunuz? 184 lira…” demişti. Tamam da o yıl, o parayla 8 adet çeyrek altın alabiliyordu asgari ücretli…

Bugün 5 çeyrek altın alınamıyor! Hem de bahsettiği yılda Türkiye büyük bir kriz yaşamıştı. Bir de oradan hesaplasaydı! Niye uğraşsın, zaten ne dese alkışlayacaklardı!

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı öyle hızlı çalışıyor ki, en son açıklanan resmi veriler 2014 yılına ait! Sonrasında SGK’nın asgari ücretli sayısını açıklamasını yasakladılar!

2014 verilerine göre Türkiye’deki kayıtlı işçilerin yüzde 40’ından fazlası asgari ücretle çalışıyor.  Güncellemeye mi utanıyor yoksa güncellemek için daha fazla para mı istiyor?


Yazının devamı (SÖZCÜ)

Valilik önünde ‘Çocuklarım aç’ diyerek kendini yakan kişi kurtarılamadı!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.