Elazığ’da depremzedeler tepkili: Toplanan yardım paraları nerede?

Elazığ’da 6,8 büyüklüğündeki depremin üzerinden neredeyse bir ay geçti. Evleri zarar gören depremzedeler tepkili: “Depremde ölmedik burada mı ölelim? Milyonlarca yardım toplandı, hani nerede bu paralar? Millet aç, susuz, soğuktan donuyor. 4 tane vekil seçtik, ne yapıyorlar, uyuyorlar mı?

Elazığda depremzedeler tepkili: Toplanan yardım paraları nerede?

Elazığ’da depremzedeler tepkili: Toplanan yardım paraları nerede?

Kendilerine yardım yapılmadığını söyleyen vatandaşlar yaşadıkları duruma isyan ediyor. Bir televizyon kanalına konuşan depremzedeler, kimseden yardım alamadıklarını aktarıyor. “Herkes şovunu yaptı gitti. Ama kimse yardım etmedi. Gelip gelip gittiler tek bir yardım yok. Hani Son dakika haberlerinde paralar yatmıştı. Ne yattı, para yatmadı. ” ifadesini kullandı.


Beş nüfusa baktığını söyleyen bir kadın ise, “Cenazelerin üstünde şov yaptılar, hiç kimse para alamadı. Gündüz otelde oturuyoruz, gece yurtta kalıyoruz. Yurtta yemek filan yok. Gündüz buralardayız,. Şu ana kadar tek bir battaniye alabildik, o da üşüyordum. Tek bir yardım alamadım. Beş nüfus bakıyorum. Acun şu kadar para topladık diyor. Nerede o paralar, Nerede yardım. Hiç kimse yardım alamadı. Kimse doğru bir şey söylemiyor. Hepsi arkalarında 10-15 kişiyle geldiler gittiler. Şovlarını yapıp gittiler.” dedi.

“Millet aç, susuz, sabaha kadar soğuktan donuyor”

Kendi mahallelerine yetirince yardım yapılmadığını, bu nedenle vatandaşların aç, susuz olduğunu söyleyen depremzede Gaffure Aşık, “Çadırlarımız çok soğuk. Vekillerimiz dayanabiliyorlarsa bir gece çadırda kalsınlar. Bir gece burada kalsınlar, ne yaşanıyor burada görsünler. Millet burada aç, susuz doğru düzgün yemek gelmiyor buraya. Gece 12’de gelip çorba dağıtıyorlar. Geceleri hangi çocuk uykudan kalkıp çorba içiyor? Sıcak bir yemek yok, sıcak bir ortam yok, herkes sabahlara kadar soğuktan donuyor. Buraya gelen battaniye ve erzaklar şehir dışından gelen kişilerin yardımları.”

“4 tane vekil seçtik, ne yapıyorlar, uyuyorlar mı?”

“Depremde o kadar para toplandı bu paralar nereye gitti? Dört tane vekil çıkardık. Bu vekiller ne yapıyor, uyuyorlar mı? Bu dört vekil bir Gürsel Erol, bir Şahin Şerifoğulları olamadılar bence gidip istifa etsinler” diye konuştu.

“Beni borçlandırıp ev verecekler”

Yeni yapılacak ve depremzedelere verilecek evler ile vatandaşın borçlandırıldığını ifade eden Gaffure Aşık, şöyle konuştu:


“Burada kentsel dönüşüm yapacaklar ve bizlere bir bedel karşılığında ev verecekler benim kira ödeyecek durumum mu var? Kaldı ki burada yaşayanların hiçbirisinin kira ödeyecek durumu yok. Burada oturan insanların hepsi yoksul kesim, hepsi yazın çalışıp kışın yiyen insanlar.  Elazığ’da zaten iş sorunu vardı bu depremden sonra komple işsizlik oluştu.

Yeni evlerin yapılacağı yerler bizlerin tapulu malları. Tapumuzun üzerine üç katlı beş katlı binalar dikecekler sonra benim malımın üzerinden beni borçlandırarak ev verecekler. O ev benim başıma da yıkılsa ben o enkazın dibinde de kalsam ben hiçbir şekilde vermiyorum.

Elazığ doğunun kalesidir ama öksüzdür sahibi yoktur. Elazığ’a sahip çıksınlar artık şimdiye kadar Elazığ’a sahip çıkılmadı bu saatten sonra sahip çıkılsın.”

“Milyonlarca yardım toplandı, hani bu paralar nerede?”

Elazığ’a milyonlarca lira yardım geldiğini belirten ve bu paraların nerede olduğunu soran depremzede Tahir Güler, “Burada kurulan çadırlarda devlet tarafından hiçbir yardım gelmiyor. Şahıslar tarafından yardımlar geliyor. Elazığ’a milyonlarca yardım geldi hani bu paralar? Burada bizim hakkımızı koruyan ve bize sahip çıkan kişi Gürsel Erol. Gürsel Erol Elazığ’ın afet bölgesi ilan edilmesini isterken dört vekil buna karşı çıktı. Biz Elazığ’ın afet bölgesi ilan edilmesini istiyoruz” diye belirtti.

“Ne belediye, ne de valilikten yardım geliyor”

Belediye ve Valilikten yardım alamadıklarını ifade eden 55 yaşındaki Altun Erdemci, “Ben lojmanlarda oturuyordum evim yıkıldı hiçbir yerden tek bir yardım alamadım. Yeni yapılacak olan evlerde kiracı olarak girmek istemiyoruz çünkü kira ödeyecek durumumuz yok. Benim sadece bir yeşil kartım var engelli bir çocuğum var. Eşim eve üç kuruş para getirmek için sabahtan akşama kadar çöplerden plastik topluyor ben de merdiven yıkıyorum. Yardım almak için her yere başvuru yaptık ama bir yardım alamadık. Bizlere öğrencilerden yardım geliyor. Ne belediyeden ne de valilikten herhangi bir yardım gelmiyor” şeklinde konuştu.

“Sadece çorba geliyor”


Yardım olarak sadece çorba geldiğini belirten depremzede Aziz Erdemci de şunları söyledi; “Burada yaşayan insanlar perişan halde yardımlar geliyor başka yerlere götürülüyor. Buraya herhangi bir yardım yok, sadece çorba geliyor. Biz burada eziliyoruz. Böyle bir şey olur mu? Biz bunlara oy verdik vekil seçtik hani bunların yardımları nerede?” (Kaynak: Sözcü / Evren Demirdaş)

Elazığ’da depremden sonra kiralar 2 katına çıktı: 700 lira olan daireye şimdi 1500 TL istiyorlar


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.