Galata Kulesi İBB’den alınıp ihale ile özel işletmeye verilecek!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Galata Kulesi’nin işletmesinin sözleşmesi biten İBB’den alınacağını ve ihale ile özel işletmeye verileceğini söyledi. Ekrem İmamoğlu da buna karşılık dava açtıklarını belirtti. Bakan Ersoy, “Hukuki yollara başvurup haklarımızı koruyacağız demek İstanbul açısından doğru bir uygulama değil” ifadelerini kullandı.

Galata Kulesi İBB den alınıp ihale ile özel işletmeye verilecek!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Galata Kulesi’nin İBB işletmesinden alınacağını ve ihaleye çıkarılacağını açıkladı. İBB ile sözleşmenin Ocak ayında dolduğunu ve İBB’nin sözleşmeyi yenilemediğini belirtti.

2021 itibarıyla Galataport’un bütün rezervasyonlarını dolduracağını aktaran Bakan Ersoy, 2022’den sonra İstanbul’a ikinci bir portun gerekeceğini belirterek, Yenikapı’daki port için ihalenin yapıldığını anımsattı.


Galata Kulesi’nde meydan düzenlemesi

Bakan Ersoy, Galataport’tan Atatürk Kültür Merkezi’ne uzanan bir de kültür yolu planladıklarını, ismini de “Beyoğlu Kültür Yolu” koyduklarını anlattı. Buna göre  Galataport’tan başlayıp Galata Kulesi’ne gelinecek. Kule işletmesi sözleşme süresi dolan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden alınacak. İstanbul’un ilk meydanı olan Galata Kulesi etrafındaki alan genişletilecek. Bunun için meydandaki büyük bina kamulaştırılacak.

Kulenin karşısındaki yokuş, doğal akışında basamaklarla halka açık bir tiyatroya dönüşecek. Devlet Tiyatroları, Opera ve Balesi gösterilerini sergileyecek.

İmamoğlu: Hakkımızı aramak için dava açtık

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na Bakanlığın Galata Kulesi kararı soruldu. İmamoğlu şöyle yanıt verdi:

“Öncelikle teknik bilgiyi vereyim; bu süre dolduğunda, bir önceki İBB yönetimi ile yapılan yazışmalar sonucu, Büyükşehir Belediyesi bir girişimde bulunmamış o zaman diliminde. Ama o süreçte, Kültür ve Turizm Bakanlığı da bir eylemde bulunmamış. Fakat birkaç aydır biz bunu basın yoluyla duyuyoruz. Biz de bu süreçle ilgili hukuki hakkımızı konusunda davamızı açtık. Bu dava ile ilgili savunma verildi. Şimdi o savunmaya istinaden, karşı dava ile ilgili süreci arkadaşlarım hukuki olarak takip ediyorlar.

“Karar alma yöntemleri hoş değil”

Ekrem İmamoğlu açıklamasına şöyle devam etti:

• İstanbul ile ilgili bir karar almak istiyorlarsa, alacaklarsa, turizme katkı sunacaklarsa, en büyük paydaşları, en doğru yol arkadaşları İBB’dir. Yani bizimle görüşmekten, konuşmaktan kaygı duymasınlar, çekinmesinler. Bizim derdimiz; İstanbul turizmi.

• İstanbul Turizm Platformu’nu kurarken, nasıl turizme katkı sunacağımızı, geliştirme ortamını dahi düşündüğümüz anda bile kendilerini arayıp, davet ettim. Yazılı olarak da davet ettim. Her toplantımıza davet ettik. Katılmamayı tercih edebilirler ama İstanbul’da bir konu ile ilgili karar alacaklarken, biz bir telefon mesafesindeyiz.

• İstanbul’da turizm ve kültür ile ilgili hedefler koyacaklarsa da biz İstanbul’dayız. İstedikleri zaman davet edebilirler, biz misafir edebiliriz, konuşabiliriz. ‘Bunu alacağız, onu yapacağız’ lafları, tarifleri İstanbul için hoş tarifler değil.

• Bir bakanlığın, böyle büyük ve kadim bir kentle ilgili karar alma yöntemi de hoş bir model değil. Biz, hukuki mücadelemizi vereceğiz.

Bakan Ersoy: Hukuki yollara başvurup haklarımızı koruyacağız’ demek İstanbul açısından doğru bir uygulama değil

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Galata Kulesi ile ilgili “Sayın Ekrem İmamoğlu ne zaman isterse benden randevu alabilir. Basın üzerinden konuşmayı doğru bulmuyorum” dedi.

Galata Kulesi’nin işletmesinin İstanbul Büyükşehir Belediyesinden alınması ile ilgili soruya Bakan Ersoy “Söz konusu İstanbul olduğunda siyasi bakış açısıyla İstanbul adına bir karar almayı ben doğru bulmuyorum. Siyasi bakış açısıyla ‘Karşıyız’ demek veya ‘Hukuki yollara başvurup haklarımızı koruyacağız’ demek İstanbul açısından doğru bir uygulama değil” diye cevap verdi.

• Bizim başkanla herhangi bir iletişim sıkıntımız yok. Kendisi istediği zaman arayabiliyor. Her seferinde de kendisine en kısa sürede dönüyorum. İsteyen belediye başkanları da turizm bölgesinde olsun, diğer bölgelerde olsun benden çok rahat randevu alabiliyorlar.


• Buna CHP ve Büyükşehir belediyeleri de dahil. Defalarca görüştüm. Sayın Ekrem İmamoğlu da ne zaman isterse benden randevu alabilir. Her türlü desteği ve fikri de vermeye hazırım. Ama basın üzerinden konuşmayı doğru bulmuyorum.

Galata Kulesi’ne ihtiyati tedbir konuldu

Galata Kulesi’nin mülkiyetinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne geçmesi için ilk adımın ‘kayyum’ döneminde atıldığı ortaya çıktı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ikinci kez mazbatasını aldıktan sonra dava açıldı; Kule-i Zemin Vakfı adına tapuda tescil edilen tarihi yapıya, üçüncü kişilere devredilmemesi için ihtiyati tedbir konuldu.

Galata Kulesi‘nin Vakıflar Genel Müdürlüğü‘ne devri sonrası İstanbul Büyükşehir Belediyesi‘nin başlattığı hukuki sürecin ayrıntıları ortaya çıktı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü; mülkiyeti İBB’ye ait olan ve kurumun iştiraklerinden Beltur tarafından işletilen tarihi yapı için 17 Nisan 2019’da yazı yazarak Kule-i Zemin Vakfı adına tescili için işlem başlattı.

Yazı ile mazbata tarihinin aynı gün olması dikkat çekti!

Kule; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu‘nun ilk mazbatasını aldığı günün tarihini taşıyan yazı doğrultusunda, İBB’nin kayyumla yönetildiği 13 Mayıs 2019 tarihinde (Mart 2019 yeril seçimlerinde seçimin ve Ekrem İmamoğlu’nun mazbatasının iptal edilmesi üzerine Vali Ali Yerlikaya, 23 Haziran’a kadar kayyum olarak atandı) Kule-i Zemin Vakfı adına tescil edildi.

İBB: Tescil işlemi hukuka aykırı

Ekrem İmamoğlu ikinci kez başkan seçildikten sonra hukuki süreç başlatıldı. İBB Hukuk Müşavirliği, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne karşı dava açtı. Galata Kulesi için vakıf adına yapılan tapu tescilinin iptali ve İBB adına tescil edilmesi talep edildi.

27 Aralık 2019 tarihli dava dilekçesinde, Galata Kulesi’nin herhangi bir vakıf tarafından yapılmadığı gibi geçmişi Bizans’a kadar dayanan tarihi bir yapı olduğuna dikkat çekilerek; “Taşınmaz, vakıf yoluyla meydana gelmediğinden Vakıflar Kanunu’nun 30’uncu maddesine göre tescil edilmesi mümkün değildir. Bu nedenle yapılan tescil işlemi hukuka ve ilgili maddenin ruhuna aykırıdır” denildi.

100 bin lira tazminat bedeli

İstanbul 18. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin baktığı davada; İBB’nin, Galata Kulesi’nin bu süreçte üçüncü kişilere devredilerek elden çıkarılması durumuna karşı istediği ihtiyati tedbir talebi kabul edildi.

Mahkeme, 7 Şubat 2020 tarihli kararıyla taşınmaz üzerine ihtiyati tedbir konulmasına hükmetti. Mahkeme 100 bin TL teminat bedeli belirledi. İBB, mahkemenin belirlediği teminatı yatırdı ancak 100 bin TL’lik bedele de yüksek olduğu için itiraz etti.

Kule-i Zemin, Galata Kulesi’ni kapsamıyor

Dava dilekçesinde Kule-i Zemin Vakfı’yla ilgili şu açıklama yapıldı:

 Kule-i Zemin, ‘sur eteğindeki kemer açıklıklarına ve iki burç arasında kalan bedenin önüne’ deniliyor.

1863 yılında Meclis-i Vâlâ-yı Ahkâm-ı Adliyede, Kule-i Zemin bölgesinin, aslen Galata surunun top altı menzilinde terk edilmiş yerler olduğunu, ancak zamanla durumunun değiştiğini, bölge ve mekân olarak bu yerlerin ne şekilde kime geçtiği ortaya çıkarıldıktan sonra bunların değerlerinin komisyon tarafından padişah emri ile hak iddia edenlerden temin edileceği belirtilmiştir.


 Bu nedenle adı geçen vakfın kuruluş amacı ve diğer belgeler incelendiğinde kulenin kapsam dışında kaldığı görülmektedir. Bu nedenle tapu kütüğündeki Kule-i Zemin Vakfı adına işlenen şerhin de davalı tarafça açıklanması ve dayanak belgelerinin mahkemenize sunulması gerekmektedir.

Polimetre son seçim anketi: AKP-MHP ittifakına şok!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.