Sınıfta kalma uygulaması geri dönüyor! Başarısız öğrenci sınıf tekrarı yapacak! Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, sınıfta kalınmadığı için eğitimde önemli ölçüde seviye düşüklüğü olduğunu söyledi ve ekledi: 2020-2021 öğretim yılından itibaren ortaokul ve liselere yeniden sınıf tekrarı uygulaması gelecek.
Sınıfta kalma uygulaması geri dönüyor! Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Başarısız öğrenci sınıf tekrarlayacak” açıklaması yaptı.
Sözcü’den Saygı Öztürk’ün röportajında Bakan Selçuk, 2020-2021 eğitim-öğretim yılından itibaren ortaokul ve liselerde sınıfta kalmayı yeniden getireceklerini belirtti, aksi halde eğitimde kalitenin daha da düşeceğine işaret etti.
Okullarda ders sayısının azaltılması yönünde de çalışmalar yapıldığını belirten Selçuk, öğrencinin fazla dersler nedeniyle konularda yüzeysel kaldığını söyledi. Selçuk, ders sayısı azaltılmış sistemin pilot olarak uygulanacağını ve sonuçlara göre sistemde köklü değişikliklere gidileceğini bildirdi.
Eğitim Bilişim Ağı (EBA)
• EBA, yaklaşık 18 milyon öğrenci, 1 milyon öğretmen ile velilerin kullanımına açıldı. Okul öncesinden 12. sınıfa kadar öğrenci ve öğretmenin öğrenme yolculuğuna eşlik eden 1.600’den fazla ders ve 20.000’in üzerinde zengin, güvenilir ve etkileşimli içerik sunuyor.
• EBA, doğru kullanıldığında öğretmenin en büyük yardımcısı, öğrencinin okul dışında da elinden tutan bir öğretmen gibi. Türkiye’nin her yerinden öğrenci ve öğretmenlerimiz EBA’ya giriş yapacak.
20 bin yeni öğretmen alınacak
• Velilerimiz rahat olsun. Biz, 120 bin öğrenci olarak değil, yüzde 10 öğrenci yerleştireceğiz diye bakıyoruz. Yüzdelik dilim önemli. Okullarımızda 120 bin kişilik kontenjan var diye 120 bin öğrenci alacağız diye bakmıyoruz. Geçen yıl yüzde 10 civarında aldıysak, bu sene de sınava katılmasını beklediğimiz 1 milyon 600 bin öğrenci arasında yüzde 10’unu alacağız.
• Merkezi sınavla liselere öğrenci alımında geçen yıla göre azalma olmayacak. Çocukları asla mağdur etmeyeceğiz. Buna göre kontenjanlar hazırlandı.
• 20 bin civarında yeni öğretmen alınacak.
Kişiye özel müfredat
• Her öğrencinin ilgisini, becerisine göre ekranını kişiselleştireceğiz. Kişiye özel müfredat ve sınav gelecek. Türkiye’nin deneyimli hocalarını davet edip bir yıl stüdyo çekimi yaptırdık.
• Öğrenci, hangi hocayı, hangi dersi internetten, cep telefonundan dinlemek istiyorsa, soru yöneltmek istiyorsa soracak ve cevabı da gelecek. Burada amaç, eğitimde fırsat eşitliğini sağlamaktır. İstanbul’daki öğrenci ile Şırnak’taki öğrenci arasında hiçbir fark olmayacak.
Türkçeye özel önem
• Dil becerileri üstüne kurulacak matematik, Türkçe ve hayat bilgisi derslerinin hepsinin iç içe geçtiği çocuğumuzun oyun oynayabilmesi, atölyelerde problem çözebildiği bir sistem. Sadece A, B, C diyerek yukarı çıkan bir çocuk istemiyoruz.
• İlkokul 1’de mühendislik atölyesini, drama atölyesini, sanat atölyesini, tarım atölyesini gören çocuk istiyoruz. Bu şekilde de atölyelerle dersler iç içe geçecek.
• Teori ve pratiğin bir araya getirildiği, sanat., bilim. Kültür, spor ve yaşam ana temalarıyla oluşturulmuş 11 farklı model ile tasarım beceri atölyelerimiz olacak.