ABD’de corona pandemisi için ‘hükümetin sürekliliği’ görev emri!

ABD’de COVID-19 salgına karşı Pentagon’a hükümetin sürekliliği ilkesini sağlamak amacıyla görev emri verildi. Beyaz Saray görevlilerini karantinaya alınmış yerlere uzaklaştırma ve ülkenin liderliğini “ikinci kademe görevlilere” devretmeyi içeren bu olağanüstü önlemler, bir nükleer savaş tehdidinde uygulanıyor.

ABD corona pandemisi için hükümetin sürekliliği görev emri!

ABD’de hükümetin sürekliliği görev emri, yeni bir sivil liderlik ortaya çıkıncaya kadar askeri komutanlara ABD çapında yürütme yetkilerinin verileceği “bir tür sıkıyönetim olasılığı” olarak belirtiliyor.

Newsweek‘in aktardığına göre, ülkenin Anayasal güç haleflerinin salgın tarafından etkisiz hale getirilmesi durumunda “Çok Gizli” olduğu belirtilen hükümetin sürekliliği acil durum planları yürürlükte olacak.


ABD Kuzey Komutanlığı’na (NORTHCOM), vatan savunma askeri otoritesi olarak bir dizi plan için hazır olma emirleri verildi. Bu operasyonlar OCTAGON, FREEJACK ve ZODIAC olarak adlandırıldı ve CONPLAN 3400’ü (ABD’nin savaş alanı ise vatan savunması), CONPLAN 3500 (acil durumlarda sivil makamları savunan) ve CONPLAN 3600’ü (Ulusal Başkent Bölgesini Bir saldırı) askeri personelinden oluşuyor.

Hükümetin sürekiliği görev emri

Newsweek’te çıkan habere [1] göre; ABD Savunma Bakanı Mark T. Esper’in NORTHCOM’a bu “potansiyel olağanüstü misyonları” desteklemek için “konuşlandırmaya hazırlanma” yetkisi verdiği belirtildi.

Bunlar arasında, yeni bir sivil liderlik ortaya çıkıncaya kadar askeri komutanlara ABD çapında yürütme yetkilerinin verileceği “bir tür sıkıyönetim olasılığı” yer alıyor.

Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon, askeri personelin üs dışı faaliyetleri için benzeri görülmemiş kısıtlamalar getirmişti. İlk kez denizaşırı seyahatleri yasaklayan Pentagon, tüm üniformalı personeli ülke ve dünya genelindeki askeri üslerde veya yakınında tutuyor.

Diğer bazı ulusal güvenlik kurumlarının Pentagon’un beklenmedik durum planlarını izlediğini ve Beyaz Saray’daki süreklilik personelini “tahliye etmeye hazır olduğunu” belirtildi.

Beyaz Saray ve Senato gibi önemli devlet binalarındaki üst düzey hükümet yetkililerinin tahliyesi durumunda; ABD Başkanı ve Beyaz Saray personeli için Virginia eyaletinde bulunan nükleer saldırıya dayanıklı tesis olan Mount Weather kullanılıyor. ABD Senatosu için de Maryland Camp David yakınlarında Raven Rock Mountain Complex kullanılıyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde COG – Continuity of government (Hükümetin Sürekililiği) planı en son 11 Eylül 2001 saldırılarında aktive edilmişti. [2]

ABD’de corona pandemisi nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 217’ye yükseldi

ABD’de corona virüsü (Covid-19) nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 217’ye ulaştı. Hasta sayısının da 14 bin 365’e yükseldiği ülkede, hayat durma noktasına gelirken, birçok eyalette acil durum ilan edildi. California eyaletinde evde kal emri uygulamaya alındı.

Pennsylvania’da tüm iş yerlerinin kapatılması talimatı

ABD’nin Pennsylvania Valisi Tom Wolf, eyaletin tamamında tüm iş yerlerinin kapatılması talimatını verdi. Dün akşam saat 20.00’de ilan edilen yasağın ne kadar süreceğine dair herhangi bir açıklanma yapılmadı.

Vali Tom Wolf yaptığı açıklamada, Eyalette onaylanmış koronavirüs vakalarında büyük bir artış olduğunu, salgın ile mücadele kapsamında kaybedecek zamanlarının olmadığını belirterek; Pennsylvania eyaletinin tamamında saat 20.00’den itibaren tüm işletmelerin kapatılması talimatını verildiğini bildirdi.

Wolf, benzin istasyonları, marketler, eczaneler ve alkollü içecek satışı yapan yerlerin açık kalmasına izin verildiğini de ifade eden Wolf, iş yerlerini kapatmayan işletme sahiplerine yüksek miktarlarda para cezalarının uygulanacağının da altını çizdi.

“California nüfusunun yüzde 56’sı corona virüsüne yakalanacak”

California Valisi Gavin Newsom tarafından da tüm eyalette halkın evde kalması emri verildi. Dün gece yarısından itibaren uygulamaya konacak emir uyarınca yaşamsal ihtiyaçlara hizmet etmeyen tüm iş yerleri kapatılacak. Sokağa çıkma yasağı olmamasına rağmen 10 kişiden fazla kişinin bir araya gelmemesini isteyen yetkililer zorunlu olmadıkça alışverişe çalışmamasını kişilerin dışarıda zaman geçirmek istediklerinde kalabalık olmayan açık hava alanlarına gitmemelerini istedi.

Newsom “Bu kalıcı bir durum değil, zaman içerisinde bir an” diyerek ileride bu kararın ne kadar önemli olduğunun görüleceğini belirtti. Newsom’a göre virüsün aynı hızda ilerlemesi durumunda yaklaşık 40 milyon kişilik California nüfusunun yüzde elli altısı yani 25.5 milyonu hastalığa yakalanacak.


Newsom ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’a yazdığı bir mektubun örneğini göstererek ABD Deniz Kuvvetlerine bağlı USNS Mercy hastane gemisinin California’ya gönderilmesini istediğini ifade etti.

“Bu bir görev emridir: Bu kuralı çiğnerseniz bedeli olur!”

Chicago Belediye Başkanı Lori Lightfood da yayınladığı emirde corona virüsüü semptomlarından herhangi birini gösterenler ile 60 yaş üzeri kişilerin evde kalmasını emretti. Lightfoot, “Eğer bu kuralı çiğnerseniz bedeli olur. Akıllı olun, güvende olun. Bu bir emirdir” dedi.

Birçok Amerikalı işsiz kalıyor

Birçok Eyalet ve bölgede gerçekleşen iş yeri kapatmaları nedeniyle birçok Amerikalı işsiz kalmış durumda. ABD Başkanı Donald Trump ise eyalet başkanlarından işsizlik durumlarını açıklamalarını geciktirmelerini istedi. Senatoda bulunan Cumhuriyetçiler büyük bir ekonomik rahatlatma planını açıkladı. Açıklanan plan her vatandaşa gelirine göre nakit yardımının yanında, firmalar için vergi indirimleri ve ucuz kredileri içeriyor. Ancak özellikle vatandaşlar için daha çok yardım isteyen demokratların plana karşı çakması bekleniyor.

Sağlık çalışanları için yeterli koruyucu malzeme bulunamıyor

Ülkede vaka sayısı artmaya devam ederken, hastaneler de hazırlık yapma çabası içinde. Son iki günde vaka sayısının iki katına çıkmasının sebeplerinden birinin artan test sayısı olduğu düşünülse de, vakalardaki artışın virüsün yayılma hızının bir örneği olduğu da ifade ediliyor. Sağlık görevlileri, sağlık çalışanları için yeterli koruyucu malzeme bulunamadığını belirtiyor.

Birçok yaşlı hastayı ciğer yetmezliği nedeni ile koruyucu kıyafet veya maske olmadan entübe etmek zorunda kaldığını belirten Dr. Faezah Bux “Kendimi korumanın hiçbir yolu yok” dedi. Salgının başından bu yana birçok sağlık çalışanı hastalanıp, karantinaya zorlanırken en son New Jersey ve Washington eyaletlerinde de iki acil durum doktoru virüs nedeni ile hastaneye kaldırıldı. Doktorların durumlarının kritik olduğu öğrenildi.

“Ya hemen gelin ya da salgın bitene kadar olduğunuz yerde kalın”

Ülkenin sağlık sistemi artan vaka ve can kayıplarıyla uğraşırken ABD Dışişleri Bakanlığı yurt dışında bulunan vatandaşlarına “Ya hemen gelin ya da salgın bitene kadar bulunduğunuz yerde kalın” uyarısında bulundu. Ancak ülkedeki yurt dışı uçuşlarının birçoğunu iptal edilmesi nedeniyle vatandaşların birçoğunun ülkeye dönemiyor.

Beyaz Saray’dan açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump ise Peru’da bulunan 300’e yakın ABD vatandaşının yanı sıra diğer bölgelerdeki vatandaşların da kurtarılması için askeri kaynakların kullanılabileceğini duyurdu.

California eyaletinde evde kal emri

ABD’nin California eyaletinde yeni tip Corona Virüs (Covid-19) salgını nedeniyle eyalet genelinde ‘evde kalma emri’nin çıkarıldığı belirtildi. ABD medyasına yansıyan haberlere göre, California Valisi Gavin Newsom, Perşembe akşamı eyaletin 40 milyon sakinini kapsayacak şekilde ‘evde kalma emri’ verdi.

Vali Newsom, eyaletin sağlık sistemini çökertmekle tehdit eden Corona Virüsün yayılmasını kontrol etmek için zaruri olmayan dolaşımın ikinci bir emre kadar kısıtlandığını belirterek, “Şimdi zor kararlar alma zamanı, gerçeği kabul etmek zorundayız.” ifadelerini kullandı.

Valinin emri çerçevesinde, insanlardan evlerinde kalmaları istenirken, tıbbi ve gıda gibi asli ihtiyaçların temini için ise evlerden çıkılabileceği kaydedildi. Eyaletteki restoran gibi iş yerlerinin ise evlere servis yapmak şartıyla açık kalabileceği belirtildi.

California, 910 Corona Virüs vakası ve 19 ölüm ile Washington ve New York’tan sonra ABD’de salgının en fazla etkilediği eyaletlerin başında geliyor.

Son güncellemelere göre New York, en az 5 bin 298 Covid-19 vakası ile ülkede başı çekerken, onu 1376 teyid edilmiş vaka ile Washington eyaleti izliyor.


Kaynaklar:

  1. William M. Arkin. “Exclusive: Inside the Military’s top secret plans if coronavirus cripples the government.” (18 March 2020).
  2. Joseph Fitsanakis. “US military given ‘continuity of government’ standby orders for COVID-19 pandemic.” (18 March 2020).
  3. Continuity of government (COG). Wikipedia

Fahrettin Koca: Ölü sayısı 4’e, hasta sayısı 359’a ulaştı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.