Corona virüsü nedeniyle Avrupa’dan ABD’ye seyahatler durduruldu!

ABD Başkanı Donald Trump, corona virüsü salgını nedeniyle Avrupa’dan ABD’ye seyahatleri 30 gün süreyle durdurdu. Amerika Birleşik Devletleri’nde şu ana kadar binin üzerinde vaka görüldü, 30’dan fazla kişi hayatını kaybetti.

Corona virüsü Avrupa ABD seyahatler uçuşlar durduruldu!

Corona virüsü nedeniyle Avrupa’dan ABD’ye seyahatler durduruldu!

ABD’de yeni tip Corona Virüsü (Kovid-19) vakalaranın ciddi bir artış göstermesinin ardından Başkan Donald Trump, Avrupa’dan ABD’ye ziyaretlerin 30 gün boyunca durdurulmasını emretti.


Trump, yasakların Avrupa Birliği’nden Ocak ayının sonunda ayrılan Britanya‘yı kapsamayacağını ifade etti.

Başkanlığı süresince ikinci defa Oval Ofis’ten halkına seslenen Donald Trump, binden fazla ABD vatandaşına bulaşan ve 30’dan fazlasının öldüren salgınla mücadele ettiklerini bildirdi.

Trump: Kritik bir safhadayız!

“Virüsle mücadelede kritik bir safhadayız” diyen Trump, “Çin konusunda erken harekete geçerek çok hayat kurtardık. Şimdi aynı hamleyi Avrupa için yapmalıyız” ifadelerini kullandı.

ABD lideri konuşmasında “ticaret ve ithalat da durdurulacak” diyerek kafa karışıklığı yaratsa da, daha sonra sözlerine açıklık getirerek, “ticaretin hiçbir şekilde etkilenmeyeceğini” ifade etti. Konuşmasından sonra bir tweet atan Trump, “Seyahat yasakları insanları durdurur, ürünleri değil” yazdı.

Hangi ülkeler etkilenecek?

Trump’ın kararı, Avrupa Birliği’nin üyesi olan 26 ülkeyi (Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç ve İsviçre) etkileyecek.

Karardan Türkiye etkilenmeyecek.

Trump, küçük işletme sahiplerine ve corona virüsünden etkilenen işçilere de ekonomik destekler sağlanacağını ifade etti.

ABD’de corona virüsü

corona virüsü abd son durum

ABD’de Corona virüsü vakası tespit edilen kişi sayısı 1000’i geçerken, şimdiye kadar en az 30 kişi de hayatını kaybetti. Etkisini arttıran Corona virüsü salgını, toplu etkinliklere getirilen yasaklar, spor müsabakalarına seyirci alınmaması gibi uygulamalarla halkın günlük hayatında kendini daha fazla hissettirmeye başladı.

Virüs ABD içinde daha geniş bir coğrafyaya yayılırken, bazı eyalet valileri ve yöneticiler salgının yayılmasını yavaşlatma çabaları kapsamında kalabalık etkinliklerin yasaklanması, karantina uygulama ve Ulusal Muhafız askerlerini çağırma gibi yöntemlere başvuruyor.

Bir numaralı bulaşıcı hastalık uzmanından korkutan açıklama

Korkulan açıklamaysa ülkenin bir numaralı bulaşıcı hastalık uzmanından geldi. ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Merkezi Başkanı Anthony Fauci, durumun daha da kötüye gideceğini söyledi.

ABD Temsilciler Meclisi Gözetim Komisyonu’nda corona virüsü ile ilgili Kongre üyelerini bilgilendiren Fauci, vaka sayısının daha da artacağını ve ülkede durumun daha da kötüleşmesine hazır olmaları gerektiğini söyledi.

“Durum kötüleşecek”

Corona virüsünün mevsimsel gripten 10 kat daha öldürücü olduğunu kaydeden Fauci, ”Sonuçta durum kötüleşecek” dedi.

İlk Corona vakasını açıklayan eyaletler de birbiri ardına geliyor. Riskin yüksek olduğu New York gibi bazı eyaletlerde karantina bölgeleri oluşturuldu.


Virüsün en çok can kaybına neden olduğu Washington eyaleti valisi, Seattle kentinin hemen hemen tamamında 250 kişinin üzerinde katılıma sahip etkinlikleri yasakladı.

New York’un salgının en çok vurduğu bir semtinde de okullar ve ibadet yerleri kapatıldı. Vali Andrew Cuomo, kamu mekanlarını temizlemek ve gıda malzemesi dağıtmak için Ulusal Muhafız birliklerini görevlendirdi.

Üniversiteler online eğitime başladı

ABD genelinde aralarında UCLA, Yale ve Stanford’ın da olduğu birçok okul ve üniversite de öğrencilerini evlerine gönderip internet üzerinden derslere devam etmeyi planladıklarını açıkladı.

Hayat Amerika’nın birçok kesiminde hala olağan şekilde devam ediyor olsa da, yeni virüs vakaları haberlerinin sayısı çoğaldıkça kısıtlamalar ve tedirginlik de artıyor. Çok sayıda büyük çaplı etkinlik Corona tehdidi nedeniyle iptal edildi ya da ertelendi. Her Nisan ayında California çölünde düzenlenen ve on binlerce kişinin katıldığı Coachella müzik festivalinin de iptal edildiği açıklandı.

New York’taki BM binası halka kapatıldı

Birleşmiş Milletler (BM), New York’taki ana binasını halka kapatacağını ve tüm turları askıya alacağını açıkladı. Las Vegas’taki en büyük otellerden MGM Resorts International da, kumarhanelerindeki tüm açık büfeleri tedbir olarak kapatacağını bildirdi.

Washington eyaletinde toplu etkinliklere getirilmesi planlanan yasakların spor müsabakalarını da kapsayacağı öğrenildi. Spor müsabakalarına seyirci almama uygulaması diğer eyaletlerde de yavaş yavaş görülmeye başladı. Ohio’daki bazı kolej ligi oyunlarına seyirci alınmazken, kolej basketbol ligi NCAA da bazı bölgesel liglerin maçlara seyirci almama kararının ardından bu konuda “gelecek günlerde bir karar alacağını” açıkladı.

Massachusetts eyaletinde acil durum ilan edildi

Massachusetts Valisi Charlie Baker, eyalette Corona vakalarının sayısı 51’den 92’ye çıkınca acil durum ilan etti. Bu kişilerden 70’inin geçen hafta biyoteknoloji şirketi Biogen’in Boston’daki bir toplantısına katıldıkları bilgisi verildi.

Vali Baker, acil durum ilanının, büyük çaplı etkinlikleri yasaklama, binalara erişim sağlama ya da koruyucu malzeme depolama gibi adımları hayata geçirmede kendisine daha fazla yetki vereceğini söyledi. California’da San Jose ve Silicon Vadisi’nin bulunduğu Santa Clara bölgesinde de 1000 ve üzerinde kişinin katıldığı tüm etkinlikler yasaklandı.

Başkan adayları mitinglerini iptal etti

Demokrat başkan aday adayları Bernie Sanders ve Joe Biden de virüsle ilgili kaygılar nedeniyle Cleveland kentinde planladıkları mitingleri iptal etti.

Salgının en çok tehdit ettiği gruplardan biri de havaalanı çalışanları. Mineta San Jose Uluslararası Havalimanı’nda çok sayıda Ulaştırma Güvenliği İdaresi (TSA) yetkilisi üzerinde yapılan Corona testleri pozitif çıktı. Bu kişilerin halen müşahade altında tutuldukları ve kendileriyle temas kuran tüm TSA çalışanlarına da 14 gün evden çıkmamaları talimatı verildiği kaydedildi.

Cruise gemisinde corona virüsü

California eyaletinin Oakland kentine yanaşan, en az 21 yolcuda Corona virüsünün tespit edildiği tur gemisindekiler de, günlerce California açıklarında beklemek zorunda kalmalarının ardından karaya ayak basmak için sıralarının gelmesini bekliyor.

Gemi Pazartesi günü toplamda 3 bin 500 yolcu ve mürettebatıyla, tahliye için Oakland’da demir atmıştı. Kanada ve diğer ülkelerden yolcular havayoluyla evlerine gönderilecek, Amerikalılar ise California, Texas ve Georgia eyaletlerinde üslerde 14 gün karantinaya alınacak. Bir grup ise hala gemide bekletiliyor.

Tur şirketi Princess Cruises Salı gecesi yaptığı açıklamada, 1400 kişinin gemiden ayrıldığını, 1100 civarında mürettebatın ise gemide tutulmaya devam edeceğini belirtti.


California Valisi Gavin Newsom da 40 milyon nüfuslu eyalette halka spor müsabakaları, konserler ve büyük çaplı toplu etkinliklerden uzak durmaları çağrısında bulundu.

Ünlü aktör Tom Hanks ve eşi Rita Wilson corona virüsüne yakalandı!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.