Eczacılara el dezenfektanı ve antiseptik hazırlama yetkisi

Eczacılara el dezenfektanı ve antiseptik hazırlama yetkisi verildi. Aylık 2 litre alkol sınırlaması da kaldırıldı. Genelge ile iki farklı dezenfektan hazırlama formülü paylaşıldı. Eczacılar el antiseptiği üretimini eczanelerinde yapabilecek ve vatandaşın ihtiyacına sunabilecek.

Eczacılara el dezenfektanı ve antiseptik hazırlama yetkisi

Eczacılara el dezenfektanı ve antiseptik hazırlama yetkisi verildi.

Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı genelgeye göre eczacılar el dezenfektanı ve antiseptik hazırlayabilecekler.


Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından 17 Mart 2020 tarihli yayımlanan genelgeye göre; COVID-19’un yayılmasının önlenmesi, , ihtiyaç planlamaları ile stok ve tedarik yönetiminin etkin bir şekilde yapılması, ülkemizde ürün erişilebilirliğinin temin edilmesi, sağlık hizmeti sunumunun  aksamaması ve kamu sağlığının korunması amacıyla gerekli tedbirler alınmış; bu doğrultuda Bilim Kurulu’nun 16 Mart 2020 tarihli toplantısında eczacıların el dezenfektanı / antiseptiği hazırlamaları yönünde tavsiye kararı alındı.

Sağlık Bakanlığı genelgesinde şu ifadeler kullanıldı:

• Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan “Handrub Formulations” (El Antiseptiği Formülasyonları) dökümanında yer alan iki formülün eczanelerde eczacılarımız tarafından hazırlanarak vatandaşlarımızın ihtiyacına sunulması kararlaştırılmıştır.

Eczanelerde eczacıların el dezenfektanı / antiseptiği hazırlamasına yönelik genelge:

eczacılar el dezenfektanı antiseptik genelge sağlık bakanlığı eczacılar el dezenfektanı antiseptik genelge sağlık bakanlığı

Ayrıca Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından 16 Mart’ta yayımlanan duyuruda eczacılara yönelik şu tedbir kararları açıklanmıştı:

Bilindiği üzere yeni bir alt türüne bağlı Koronavirüs hastalığı (COVID-19) sebebiyle Bakanlığımız tarafından gerekli tedbirler alınmaktadır. Bu bağlamda hastaların kronik olarak kullandıkları ilaçlarına erişimlerini kolaylaştırmak amacıyla; kırmızı, yeşil ve normal reçete ile verilmesi gereken izlemeye tâbi ilaçlar ile mor ve turuncu reçeteli ilaçlar da dâhil olmak üzere aşağıdaki geçici tedbirler alınmıştır:

1- 1 Mart 2020 – 30 Haziran 2020 arası dönemde süresi biten ya da bitecek olan ilaç kullanım raporları 30 Haziran 2020 tarihine kadar geçerli sayılacaktır.


2- Son altı ay içerisinde hekim tarafından kronik hastalığı için reçete edilmiş ilaçları kullanan hastalar, her seferinde 30 günlük tedaviyi içeren miktarda ve bir önceki reçetede yazan doz miktarı kadar ilacı, sağlık kuruluşlarına gitmeden ve reçeteye ihtiyaç duyulmaksızın sadece raporlu ilaçları için olmak üzere doğrudan eczaneye giderek temin edebileceklerdir.

3- Eczacıların yukarıdaki koşulları sağlayan ilaçları hastalara verebilmesi için kırmızı, yeşil ve normal reçete ile verilmesi gereken izlemeye tâbi ilaçlar ile mor ve turuncu reçeteye tâbi ilaçları “Reçetem Uygulaması” (Renkli Reçete Sistemi, recetem.enabiz.gov.tr), reçete giriş menüsünde hastanın T.C.’sini kaydetmeden önce “Kronik Hastalıklarda Reçetesiz İlaç Temini” sekmesini işaretleyerek giriş yapması gerekmektedir.

4- “Kronik Hastalıklarda Reçetesiz İlaç Temini” uygulaması kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Medula Sistemi tarafından hak sahibi hastalara verilecek ilaçların kutu sayısı ve kullanım dozları ile veriliş tarihlerinin “Reçetem” ve “SGK Medula Uygulamaları” ile uyumlu olmasına dikkât edilmelidir.

Eczacıların yukarıdaki tedbirlere göre hareket etmesi gerekmektedir.

Kaynak:

T.C. Sağlık Bakanlığı – Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu


World Health Organization (WHO). Who.int. “Guide to Local Production: WHO-recommended Handrub Formulations.” https://www.who.int/gpsc/5may/Guide_to_Local_Production.pdf

Hangi kan grubu Covid-19’a karşı daha az ve daha fazla etkileniyor?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.