Heybeliada Senatoryumu arazisi Diyanet Vakfı’na devredildi!

İYİ Parti’li Aytun Çıray, Atatürk’ün talimatıyla açılan Türkiye’nin ilk verem hastanesi Heybeliada Sanatoryumu arazisinin Diyanet Vakfı’na devredilmesini TBMM gündemine taşıdı.

Heybeliada Senatoryumu arazisi Diyanet Vakfı’na devredildi!

İYİ Parti Milli Güvenlik Politikalarından Sorumlu Başkanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Türkiye’nin ilk verem hastanesi olan ve 1924 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla açılan Heybeliada Sanatoryum’un Diyanet Vakfına devredileceğinin doğruluğu ile ilgili soruları, Anayasanın 98. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İç Tüzüğü’nün 96. Maddesi gereğince Cumhurbaşkanı yardımcısı Sayın Fuat Oktay’a sordu.


Çıray, Heybeliada Sanatoryum’un birçok hastaya şifa olmanın yanı sıra çok önemli sağlık çalışanlarını milletimize kazandırdığını, 81 yıllık hizmetinin ardından 2005 yılından beri atıl durumda tutulan Heybeliada Sanatoryum’un, 2018 yılında Diyanet Vakfına devredileceği ve sit alanına dini eğitim merkezi inşa edilmesinin gündeme geldiğini söyledi.

Tüm dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de hayatı durdurma noktasına getiren ve toplum sağlığını büyük ölçüde tehdit eden korona virüs pandemisi ile mücadele edildiği bir dönemde Heybeliada Sanatoryumu’nun Diyanet Vakfına devredildiği haberlerinin kamuoyunda yer aldığını belirten Çıray şöylek onuştu:

“Bu vahim süreçte Cumhuriyet tarihinin en değerli kamusal sağlık kurumlarından Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü 2 Kasım 2011 tarihinde kapatılma kararının ne kadar telafisi imkansız bir yanlışlık olduğu ortaya çıkmışken, son derece önemli sağlık hizmetleriyle çok başarılı geçmişine rağmen uzun süredir hizmet dışı bırakılmış olan Heybeliada Sanatoryumu’nun Diyanet Vakfına devredildiği haberlerine açıklık getirilmesi, sağlıkta yeniden kamusal bir anlayışın hakimiyet kazanması beklenti ve ihtiyacı içinde olan Türk Milleti için büyük önem taşımaktadır.”


İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a şu soruları yöneltti:

• Heybeliada’da bulunan Çam Limanı ve Sanatoryumun Diyanet Vakfı’na devredildiği doğru mudur?

• Geçmişte hastane olmadığı için Adalar halkının yaşadığı zorluklar göz önünde bulundurulduğunda Adalar halkının ihtiyaçları doğrultusunda Heybeliada Sanatoryumu’nun asli fonksiyonuna uygun bir şekilde yeniden hastane olarak açılması daha doğru değil midir?

• Adalar halkının açık ihtiyaçları ve taleplerin rağmen Heybeliada’da Milli Emlak, Sağlık Bakanlığı ve Maliye Hazinesine ait arazide yer alan Çam Limanı ve Sanatoryumun Diyanet Vakfı’na devredilmesindeki asıl maksat bölgenin imara mı açılması planı mıdır?


• Tarihi eser olarak tescil edilen Sanatoryum binalarının ve toplamda 200 dönümü aşkın “Birinci Derece Doğal Sit Alanı” olarak koruma altındaki bölgenin özel ya da vakıflara devredilmesine dayalı muhtemel planlar ve projeler hayata geçirilmeye kalkışıldığı takdirde Adalar’ın sosyal, tarihi ve kültürel dokusu dönüşü olmayan bir şekilde tahrip edilmiş olmayacak mıdır? Böyle bir sosyo-kültürel tahribat kaçınılmaz olduğuna göre, bu ısrar kimlere ve hangi çıkar gruplarına hizmet edecektir?

Maske takıp ihale yapan ilk ülke olarak tarihe geçtik!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.