İBB: Covid-19 ölüm rakamları sehven girildi, Sağlık Bakanlığı verileri doğru

İstanbul’da coronaya bağlı ölümlerin e-Devlet vefat sorgulama sisteminde Sağlık Bakanı Koca’nın açıkladığından daha fazla görünmesi konusunda İBB Mezarlıklar Daire Başkanı Ayhan Koç açıklama yaptı: “Rakamlar sehven girildi, Sağlık Bakanlığı verileri doğru.”

İBB mezarlıklar daire başkanı: Covid-19 ölüm rakamları sehven girildi, Sağlık Bakanlığı verileri doğru

İBB Mezarlıklar Daire Başkanı Ayhan Koç: Covid-19 ölüm rakamları sehven girildi, Sağlık Bakanlığı verileri doğru.

E-devletteki sistemde İstanbul’da 28 Mart cumartesi 20 kişinin hayatını coronaya bağlı olarak kaybettiği görülürken Sağlık Bakanlığı’nın tüm Türkiye için ölüm sayısını 16 olarak açıklamasının yarattığı tartışmaya İBB Mezarlıklar Daire Başkanı Ayhan Koç açıklık getirdi. Koç, cumartesi günü yeni uygulamaya başladıkları bir sistemde “bulaşıcı hastalık” kaydı ile gelen tüm ölümlerin sisteme sehven “corona” olarak girildiğini belirterek doğru verinin Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı rakamlar olduğunu söyledi.


İBB Daire Başkanı Koç, “Sadece o gün yeni bir deneme yapılırken E-devlet ile farkında olmadan paylaşıldı. Bize gelen ‘bulaşıcı hastalık’ ölümlerinin hepsinin Covid-19 olma ihtimali yok” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 28 Mart cumartesi günü Covid-19 sonucu Türkiye’de 16 kişinin hayatını kaybettiğini açıklamış, ancak e-devlet üzerinden İstanbul’daki vefat bilgileri sorgulandığında bu rakamın 20 olduğu görülmüştü.

Bu farklığı CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba Twitter hesabından paylaşmış, hangi verinin doğru olduğunun açıklanması için Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya çağrıda bulunmuştu.

Ağbaba’nın paylaşımının ardından geniş yankı bulan ve e-devlet siteminde yer alan ölüm oranları hakkında bilgi veren Sağlık Bakanı Fahretin Koca, önce; rakamların bakanlığın yaptığı açıklamadan sonra e-devlet sistemine girildiğini ifade etmiş, ardından da bakanlığın verilerinin doğru olduğunu, sosyal medyada yayınlanan bilgilere itibar edilmemesi gerektiğin dile getirmişti.

Rakamlardaki farklılığa ilişkin çıkan tartışmaya İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Mezarlıklar Daire Başkanı Ayhan Koç da dahil oldu. SÖZCÜ’ye konuşan Koç, bugüne dek covid-19’a bağlı gelen cenaze sayısının çok az olduğunu belirtti.

“Tedbiren bulaşıcı hastalık yazıldı”

Ayhan Koç ölümlerle ilgili şunları söyledi:

• Bize tüm vakalar ‘bulaşıcı hastalık’ kodu ile geliyor. Bunlar için covid 19 olan vardır, covid 19’a  benzer tablo ile ölen vardır. Covid 19 ön tanısı ile yatırılıp sonuçları çıkmadan başka nedenle ölenler vardır.

• Koah hastası ya da kalp hastasıdır ve covid-19’a  benzer bir sonuçla ölmüştür. Bunların hepsi tedbiren ‘bulaşıcı hastalık’ olarak yazılır. Amaç insanların daha dikkatli olup korunmaları.


“Sehven hepsi Covid-19 olarak girildi, Sağlık Bakanlığı verileri doğru”

Cuma günü bu konuda istatistik tutmak için bir çalışma yapma kararı aldıklarını aktaran Koç sözlerini şöyle sürdürdü:

• Bulaşıcı hastalık olanları sisteme girerken (a) ‘covid’, (b) ‘diğer’ şeklinde kaydedelim dedik. İlk gün cumartesi girilmeye başlandı.

• Sehven ‘bulaşıcı hastalık’ ibaresi ile gelenlerin hepsi ‘covid’ olarak yazılmış. Yoksa hepsi covid değil. Sehven yazıldı, butonlar tam hazırlanamadı, sadece covid kısmı açık kaldığı için o girdi. Sehven yapılan hata.

• Yoksa Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı rakamlar doğru rakamlar. Sağlık Bakanlığı net pozitif çıkmış ve hayatını kaybetmiş olanları açıklıyor. Bir hekim olarak söylüyorum doğrusu da budur.

“Hepsi Covid-19 olamaz”

“Bize gelen vakaların bulaşıcı hastalık olanların hepsinin ‘covid’ olma ihtimali yok” açıklamasında bulunan Koç “Sağlık Bakanlığı’nın rakamları net covid vakaları. Sadece cumartesi günü yeni bir deneme yapılırken e-devlet ile farkında olmadan paylaşıldı. O gün 21 bulaşıcı hastalık vakası vardı. 20’sine ‘covid’ yazılmış. Bulaşıcı hastalıkların hepsinin covid olması mümkün değil” dedi.

İtalya örneği

Covid tanılı ölüm raporlarını paylaşmalarının da mümkün olmadığını ifade eden Koç, nedenini şöyle açıkladı:

• Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde olan rakamları açıklıyor. Bu doğru bir tavır. İl, il açıklarsa iller arası geçişler başlar. Virüsün tam istediği şey de bu. Virüs böyle taşınıyor.

• Ben bir hekim olarak açıklanmamasının nedenini anlıyorum. İl il mahalle mahalle açıklanması büyük sıkıntı.


• İtalya bu açıdan ciddi bir örnek. Orada kuzeyin 3 gün sonra karantinaya alınacağı açıklandı ve insanlar güneye kaçtı. Ve virüs güneye de taşındı. Bakanlık ve bilim kurulu yayılım hızını düşürmek için her türlü tedbiri alıyor, doğru tedbirler bunlar.”

Bakan Koca’dan corona ölüm verilerinde tutarsızlık var iddialarına yanıt


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.