Dünya Sağlık Örgütü’nden ‘ibuprofen’ uyarısı: COVID-19 şüphesi bulunan kişiler ibuprofen kullanmamalı. İbuprofen ile aynı gruptan ilaçların bazı durumlarda hastalığın seyrini kötüleştirebildiğinden şüpheleniliyor.
İbuprofen ilaçlar corona etkilerini kötüleştiriyor mu? Parasetamol mu almalı?
Avrupa’da Corona virüsünün hızla yayıldığı ülkelerden Fransa’da doktorlar, salgınla mücadelede Parasetamol içeren ilaçların kullanılmasını tavsiye etti. Fransa Sağlık Bakanı da Ibuprofen türü ilaçların hastalığı kötüleştirebileceğini belirtti.
Ateş düşürücü ilaçların kullanımı önerilmiyor:
Non Steroidal Antienflamatuar İlaçlar (NSAID’ler); ateş düşürücü, ağır kesici ve kan pıhtılarını engellemek için kullanılan bir grup ilaç. Bu ilaçların çoğu, ülke çapında reçetesiz satılıyor ve aktarılan belirtilere karşı insanlar günlük olarak bu ilaçları kullanıyorlar.
Corona virüsünün neden olduğu hastalık, standart gribe benzer belirtiler gösterdiği için COVID-19 olan insanlar baş ağrılarını azaltmak ya da ateşlerini düşürmek için NSAID türü ilaçlar kullanabiliyorlar. Bununla birlikte Fransız doktorlar, COVID-19 tedavisinde NSAID kullanılmasının hastanın durumunu kötüleştirebileceğini belirtiyorlar.
Fransa Sağlık Bakanı: Ibuprofen yerine Parasetamol içeren ilaçlar ateş düşürücü olarak kullanılmalı
Fransa Sağlık Bakanı Olivier Véran da bir tweet atarak insanların potansiyel olarak COVID-19’a sahip olmaları durumunda belirtileri NSAID’lerle engellemeye çalışmamaları gerektiğini söyledi. Bakan, Ibuprofen yerine Parasetamol içeren ilaçların ateş düşürücü olarak kullanılmasını tavsiye etti.
Bu ilaçlar, Corona virüsüyle enfekte olmuş vücudun doğal tepkisi olarak gelişen iltihap yaratıcı tepkiyi engellemeye çalışmıyor. İltihabın ve ateşin engellenmesi, hastalığın şiddetinin maskelenmesine ve bağışıklık sistemimizin virüsle mücadeledeki kapasitesinin azalmasına neden olabilir.
Parasetamol aynı zamanda baş ağrısı gibi ağrıları da iltihap yaratma sürecini engellemeden azaltıyor. Bununla birlikte her tür ilaçta olduğu gibi Parasetamol’ün de suistimal edilmemesi gerektiğinin altı çiziliyor.
Fransız doktorlar bu keşfi yoğun bakıma alınan hastalarda yapmış. Özellikle hastalığı şiddetli geçiren genç hastalarda yüksek dozlarda NSAID alımı görülmüş. COVID-19’un şiddetli biçimlerini geçiren hastaların daha çok NSAID alıp almadığıysa bilinmiyor. Toulouse Hastanesi’nin Farmakoloji Bölüm Başkanı Jean-Louis Montastruc, ateş veya enfeksyion durumunda iltihap önleyici ilaçların komplikasyon riskini yükselttiğini söyledi.
Fransız hükûmeti ocak ayında da Parasetamol ve Ibuprofen içerikli ağrı kesicilerin risk yaratacağı durumlarda hastaların eczacılara danışması gerektiğine hükmetmişti.
Dünya Sağlık Örgütü: Covid-19 şüphesi bulunanlar Ibuprofen içerikli ilaçları kullanmamalı!
Dünya Sağlık Örgütü’nden yapılan açıklama da Fransa Sağlık Bakanı Olivier Véran’ın açıklamasını destekler nitelikte.
Dünya Sağlık Örgütü’nden yapılan açıklamada, koronavirüse benzer semptomlara sahip olan kişilerin doktora danışmadan ibuprofen grubundaki ilaçları kullanmamasını önerildi.
Dünya Sağlık Örgütü Sözcüsü Christian Lindmeier, Cenevre’de gazetecilerin sorularına yanıt verdi. Hala daha fazla somut kanıta ihtiyaçları olduğunu belirten Lindmeier “Bu süre zarfında belirtileri gösteren kişilerin doktora danışmalarını, doktora danışmadan ilaç alan kişilerin ise ibuprofen yerine paracetamolü tercih etmelerini önerdiklerini” belirtti.
Lindmeier paracetamol kullanımının da dozunun aşılmaması gerektiğini ve kesinlikle önerilen doza uyulması gerektiğinin altını çizdi. Lindmeier, doz aşımının karaciğer için tehlikeli olduğunu da tekrar vurguladı.
Reading Üniversitesi’nden Prof. Parastou Donyai: “Bir solunum yolu enfeksiyonu sırasında ibuprofen kullanımının hastalığın kötüleşmesine veya diğer komplikasyonlara yol açabileceğini gösteren birçok çalışma var.” (Güncelleme: 18 Mart 2020)
Kaynaklar:
- Lei Fang, George Karakiulakis, Michael Roth. “Are patients with hypertension and diabetes mellitus at increased risk for COVID-19 infection?” Lancet Respir Med. 2020; (published online March 11, 2020) https://doi.org/10.1016/S2213-2600(20)30116-8
- Wan Y., Shang J., Graham R., Baric RS., Li F. “Receptor recognition by novel coronavirus from Wuhan: An analysis based on decade-long structural studies of SARS.” J Virology. 2020; (published online Jan 29, 2020). DOI:10.1128/JVI.00127-20
- Corona virüsü konusunda bilimin çürüttüğü 8 yanılgı!