Sıcak hava corona virüsü etkisini azaltacak mı? DSÖ açıkladı!

Yaz ayları yaklaşırken en çok merak edilen sorulardan biri; sıcak hava corona virüsü etkisini azaltacak mı? Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Sözcüsü Tarik Jašarević açıkladı…

Sıcak hava corona virüsü etkisini azaltacak mı? DSÖ açıkladı!

Sıcak hava corona virüsü etkisini azaltacak mı? DSÖ açıkladı!

Tüm dünyada hız kesmeden yayılmaya devam eden corona virüsüe dünya çapında yakalananların sayısı 110 bini geçerken, 4 binden fazla insan hayatını kaybetti.


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamaları ile Türkiye’de de görüldüğü açıklanan corona virüsü salgını dünyayı tedirgin etmeye devam ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü yaptığı düzenli açıklamalarla virüsle mücadele yöntemlerini anlatıyor. Virüsle mücadele de en önemli şeyin ‘Agresif Hazırlık’ olduğuna dikkat çeken Dünya Sağlık Örgütü Sözcüsü Tarik Jašarević ile virüse ilgili son bilgileri paylaştı.

Salgının gidişatının nasıl durdurulacağına ilişkin soruya “çözümün agresif hazırlıktan geçtiğini” belirterek yanıt veren Jašarević, “Son gelen raporlar ışığında konuşmak gerekirse, rakamlar gerçekten endişe verici. Özellikle sağlık sistemi iyi olmayan ülkelerde salgının yayılmasından endişe duyuyoruz. Bununla birlikte, bu salgın zengin ülke ve fakir ülke ayrımı yapmadan her ülke için bir tehdit oluşturuyor. Daha önce de söylediğimiz gibi, yüksek gelirli ülkeler bile corona virüsü konusunda sürprizlere hazırlıklı olmalıdır. Çözüm ise agresif hazırlıktır” dedi.

Çin örnek oldu

Dünya Sağlık Örgütünün, tüm ülkeleri corona virüsüün potansiyel gelişine hazırlanmaya çalıştığının altını çizen Jašarević, “Ülkeler acil müdahale sistemlerini hazırlayarak virüse karşı hazırlanmalı ve önlemlerini almalıdır. Hastaların tespit edilmesi ve bakım kapasitesini arttırılması ilk adımdır. Sonrasında, hastanelerin yer, malzeme ve gerekli personele sahip olmasını sağlamak ve hayat kurtaran tıbbi müdahalelerin geliştirilmesi, salgınla mücadelede çok önemli bir role sahiptir” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Müdürü Tedros Adhanom yaptığı açıklamada; “Çin ve diğer ülkeler, hasta olan insanları tespit etmek, onların bakımını yapmak, temaslarını takip etmek, hastaneler hazırlamak gibi evrensel olarak uygulanabilir eylemlerin kullanılmasıyla virüsün yayılmasının yavaşlatılabileceğini ve etkinin azaltılabileceğini gösteriyor.


DSÖ, tüm ülkeleri vaka sayısını sınırlamada ve virüsün yayılmasını yavaşlatmada etkili çabaları sürdürmeye çağırmaktadır. Virüsü tutma ve yayılmayı yavaşlatma çabaları hayat kurtarır.

Bu çabalar sağlık sistemlerine ve tüm topluma hazırlanmak için çok zaman ayırıyor ve araştırmacılara etkili tedavileri belirlemek ve aşı geliştirmek için daha fazla zaman veriyor. Kontrolsüz yayılmaya izin vermek, sadece o ülkenin vatandaşlarını değil, diğer ülkeleri de etkileyeceği için herhangi bir hükümetin tercihi olmamalıdır.” dedi.

Ara konakçı bir hayvan virüsün yayılmasında rol oynamış olabilir

Jašarević, virüsün nasıl bulaştığına ilişkin; “Delilleri göz önüne aldığımızda, corona virüsü ile yarasalarda var olduğunu bildiğimiz ve yarasalarda görülen corona virüsüler arasında bağlantı ve benzerlikler var. Daha detaylı açıklayacak olursam, Rhinolophus yarasa alt türleri ile insandaki corona virüsü arasında arasında bağlantıyı olduğunu görüyoruz. Bununla birlikte, virüsün insanlara bulaşma yolu hala belirsizliğini koruyor.

Mevcut en muhtemel hipotez, bir ara konakçı hayvanın bulaşmada bir rol oynamış olabileceğidir. Hem Çinli uzmanlar, hem de Çin dışındaki uzman gruplar, bu yeni virüsün hayvan kaynağını belirlemeye çalışıyor. Yani araştırmalar hala devam ediyor” dedi.

Virüsün ekonomiye olan etkisini de değerlendiren Jašarević, “DSÖ rasyonel ve bilim temelli halk sağlığı rehberliği ve önerileri sunmaktadır, böylece ülkeler salgına yanıt verme konusunda daha iyi hazırlanabilir. Ulusal makamlar virüsün yayılımını durdurmak için gerekli halk sağlığı önlemlerini almalıdır. Salgının ekonomik etkisini tahmin etmek için, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu ile bilikte çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.

Sıcak hava corona virüsü etkisini azaltacak mı?

Sıcak hava corona virüsü etkisini azaltacak mı? Jašarević, son günlerde birçok kaynakta havaların ısınması ile virüsün etkisini azaltacağına ilişkin şöyle konuştu:


“Hava değişimlerinin henüz virüsü nasıl etkileyeceğini bilmemiz için çok erken. Virüs; soğuk, kuru, ılık ve ıslak iklimlerde ortaya çıktı ve birçok insanı etkiledi. Dolayısı ile havanın virüs üzerindeki etkisini bilmiyoruz. Mevsim ya da sıcaklık göz ardı etmeden tüm ülkelerin yaşadıkları yerlerde önlemlerini almalarını ve virüse hazırlıklı olmalarını tavsiye ederiz.” (Kaynak: BirGün)

Corona virüsü salgınından korunma için adım adım yönerge


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.