IMF: Corona salgını, Büyük Buhran’dan bu yana en sert ekonomik küçülmeye sebep olacak

Uluslararası Para Fonu (IMF), dünyayı etkisi altına alan corona salgını nedeniyle küresel ekonomik büyümenin 2020’de “ciddi anlamda negatife” döneceğini ve 1929’lardaki ‘Büyük Buhran’dan bu yana en büyük düşüşü tetikleyeceğine dikkat çekti!

IMF Başkanı: Corona salgını, Büyük Buhran en sert ekonomik küçülmeye sebep olacak

IMF Başkanı: Corona salgını, Büyük Buhran’dan bu yana en sert ekonomik küçülmeye sebep olacak.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, virüsün ekonomiye etkileri açısından geçen haftalarda yaptığı konuşmalara kıyasla çok daha karamsar konuştu. Georgieva, hükumetlerin şimdiden 8 trilyon dolarlık ekonomik teşvik önlemleri aldığını, ancak bunun büyük ihtimalle yeterli olmayacağını belirtti.


Georgieva, durumdan en ağır şekilde gelişmekte olan piyasalar ve ülkelerin etkileneceğini söyledi. IMF lideri, bu ülkelerin ağır ekonomik darbeler alması durumunda milyarlarca dolar yardıma ihtiyaç duyacağını ifade etti.

Kristalina Georgieva, önümüzdeki hafta yapılacak IMF ve Dünya Bankası Bahar Toplantıları öncesinde yaptığı açıklamada, “Sadece üç ay önce, 2020 yılında üye ülkelerimizin 160’tan fazlasının kişi başı gelirinde artış olmasını bekliyorduk” derken, bugün durumun değiştiğini şu sözlerle anlattı:

“Bugün bu sayı başa döndü. Şimdi 170’ten fazla ülkenin 2020’de kişi başına gelir artışında negatif olacağını tahmin ediyoruz.”

IMF’nin 189 üye ülkesi bulunuyor

IMF Başkanı, pandeminin yılın ikinci yarısında durması durumunda 2021’de kısmi iyileşme olabileceğini söylerken, durumun daha da kötüleşmesinin ihtimal dahilinde olduğunu dile getirdi. Georgieva, “Genel görünümde çok ciddi bir belirsizlik olduğunu vurgulamalıyım. Durum, pandeminin ne kadar süreceği gibi değişkenlere göre daha da kötüleşebilir” dedi.

Georgieva, “IMF’nin bu tür günler için yaratıldığını” söyledi ve salgının ekonomik etkileriyle mücadele için 1 trilyon dolar ayırdıklarını hatırlattı.


Dünya Bankası, Türkiye’nin büyüme tahminini yüzde 0,5’e düşürdü

Dünya Bankası, bugün açıkladığı son raporunda Türkiye için 2020 büyüme tahminini yüzde 0,5’e indirdiğini duyurdu. Banka, salgın öncesi Türkiye’nin yüzde 3 büyüyeceğini öngörüyordu.

Dünya Bankası, bugün Avrupa ve Orta Asya (Avrasya) kalkınmakta ve gelişmekte olan ekonomileri için yayınladığı raporda Türkiye ekonomisi için 2020 ve 2021 GSYH büyüme tahminlerinde koronavirüs salgını kaynaklı değişikliğe gitti.

COVID-19 öncesinde Türk ekonomisinin 2020 yılında yüzde 3 civarında büyüyeceğini tahmin eden Dünya Bankası, bu beklentisini yüzde 0,5’e indirdi.

Türkiye, 2021’de yüzde 4 büyüyecek

Dünya Bankası, koronavirüs  salgınının kontrol altına alınmasına bağlı olarak 2021 yılında Türk ekonomisinin yüzde 4 büyüyeceğini de öngördü. 2022 için büyüme tahmini de yüzde 4.0 olarak duyuruldu.

Enflasyon tahmini yüzde 11 oldu

Banka’nın Türkiye için 2020 yılı enfyasyon tahmini yüzde 11 olurken, enflasyonun 2021’de yüzde 9,0’a ve 2022’de yüzde 8,5’e gerileyeceği beklentisi ortaya kondu.


Türkiye’nin bütçe açığının GSYH’ya oranının 2020 yılında yüzde 4,5’e yükseleceğini öngören Dünya Bankası, bu oranın 2022’de yüzde 2,9’a gerileyeceğini de tahmin etti.

Ücretsiz izin maaş ödemesi aylık ne kadar olacak?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.