Uluslararası Para Fonu (IMF), dünyayı etkisi altına alan corona salgını nedeniyle küresel ekonomik büyümenin 2020’de “ciddi anlamda negatife” döneceğini ve 1929’lardaki ‘Büyük Buhran’dan bu yana en büyük düşüşü tetikleyeceğine dikkat çekti!
IMF Başkanı: Corona salgını, Büyük Buhran’dan bu yana en sert ekonomik küçülmeye sebep olacak.
IMF Başkanı Kristalina Georgieva, virüsün ekonomiye etkileri açısından geçen haftalarda yaptığı konuşmalara kıyasla çok daha karamsar konuştu. Georgieva, hükumetlerin şimdiden 8 trilyon dolarlık ekonomik teşvik önlemleri aldığını, ancak bunun büyük ihtimalle yeterli olmayacağını belirtti.
Georgieva, durumdan en ağır şekilde gelişmekte olan piyasalar ve ülkelerin etkileneceğini söyledi. IMF lideri, bu ülkelerin ağır ekonomik darbeler alması durumunda milyarlarca dolar yardıma ihtiyaç duyacağını ifade etti.
Kristalina Georgieva, önümüzdeki hafta yapılacak IMF ve Dünya Bankası Bahar Toplantıları öncesinde yaptığı açıklamada, “Sadece üç ay önce, 2020 yılında üye ülkelerimizin 160’tan fazlasının kişi başı gelirinde artış olmasını bekliyorduk” derken, bugün durumun değiştiğini şu sözlerle anlattı:
“Bugün bu sayı başa döndü. Şimdi 170’ten fazla ülkenin 2020’de kişi başına gelir artışında negatif olacağını tahmin ediyoruz.”
IMF’nin 189 üye ülkesi bulunuyor
IMF Başkanı, pandeminin yılın ikinci yarısında durması durumunda 2021’de kısmi iyileşme olabileceğini söylerken, durumun daha da kötüleşmesinin ihtimal dahilinde olduğunu dile getirdi. Georgieva, “Genel görünümde çok ciddi bir belirsizlik olduğunu vurgulamalıyım. Durum, pandeminin ne kadar süreceği gibi değişkenlere göre daha da kötüleşebilir” dedi.
Georgieva, “IMF’nin bu tür günler için yaratıldığını” söyledi ve salgının ekonomik etkileriyle mücadele için 1 trilyon dolar ayırdıklarını hatırlattı.
Dünya Bankası, Türkiye’nin büyüme tahminini yüzde 0,5’e düşürdü
Dünya Bankası, bugün açıkladığı son raporunda Türkiye için 2020 büyüme tahminini yüzde 0,5’e indirdiğini duyurdu. Banka, salgın öncesi Türkiye’nin yüzde 3 büyüyeceğini öngörüyordu.
Dünya Bankası, bugün Avrupa ve Orta Asya (Avrasya) kalkınmakta ve gelişmekte olan ekonomileri için yayınladığı raporda Türkiye ekonomisi için 2020 ve 2021 GSYH büyüme tahminlerinde koronavirüs salgını kaynaklı değişikliğe gitti.
COVID-19 öncesinde Türk ekonomisinin 2020 yılında yüzde 3 civarında büyüyeceğini tahmin eden Dünya Bankası, bu beklentisini yüzde 0,5’e indirdi.
Türkiye, 2021’de yüzde 4 büyüyecek
Dünya Bankası, koronavirüs salgınının kontrol altına alınmasına bağlı olarak 2021 yılında Türk ekonomisinin yüzde 4 büyüyeceğini de öngördü. 2022 için büyüme tahmini de yüzde 4.0 olarak duyuruldu.
Enflasyon tahmini yüzde 11 oldu
Banka’nın Türkiye için 2020 yılı enfyasyon tahmini yüzde 11 olurken, enflasyonun 2021’de yüzde 9,0’a ve 2022’de yüzde 8,5’e gerileyeceği beklentisi ortaya kondu.
Türkiye’nin bütçe açığının GSYH’ya oranının 2020 yılında yüzde 4,5’e yükseleceğini öngören Dünya Bankası, bu oranın 2022’de yüzde 2,9’a gerileyeceğini de tahmin etti.